Meelevertje 16 oktober 2008

Na het oogsten van de pompoenen twee weken geleden lijkt het najaar definitief zijn intrede te hebben gedaan.
Het land wordt nu leger en leger. Restanten van de zomer doen bij een zonnige herfstdag nog een laatste poging om te groeien en vruchten voort te brengen. Een beetje kerstomaatjes hangt nog af te rijpen aan de struik en de courgetteplanten brengen met veel gepruttel nog enkele vruchten voort.
Deze week hebben we alle witte en rode kolen van het land gehaald. Oogstresten worden onmiddellijk daarna ondergewerkt. De bodem die op het eerste zicht in rust gaat, kan zijn werk doen: de resten van dit teeltseizoen verteren en de grond gaat zich in alle stilte klaarmaken voor het volgende seizoen.
Nu komen de groenten van de koude er aan: savooie kool, boerekool en spruiten. Samen met de prei zullen ze voor de groene tint zorgen op het bruine najaarveld. De activiteiten van de tuinders verschuiven stilaan naar de warmere plekken van het bedrijf. De kas en de schuur. Deze week hebben we een deel van het kasstuk klaargemaakt en beplant met veldsla en winterpostelein. Ook twee gewassen die karakteristiek zijn voor een kouder deel van het jaar. Ondanks de dalende temperaturen en de korter dagen kunnen deze plantjes goed groeien in de warmte van de kas, maar kunnen ook goed de koude en zelfs de nachtvorst op de volle grond voorstaan; ze worden er zelfs extra lekker van - want vol van smaak.

In de schuur wordt het wat drukker. Een deel van de groenten halen we nu bij collega’s uit de polder. Ze komen aan in grote kuubskisten, verpakt in netten of soms zelfs in kisten: de penen, bieten, uien,… in de schuur worden ze vervolgens uitgesorteerd en markt- of pakketten ‘klaar’ gemaakt.
Deze week kunnen we u weer verblijden met een pakketinhoud die voor het merendeel van eigen land komt, de tuin laat nog zijn rijkdom zien. De pastinaak laten we verzorgen door collega-teler Jan van Geffen van Arenosa te Lelystad. De rest komt van eigen tuin, met de laatste sla van de volle grond! De aan de koude aangepaste veldsla en winterpostelein zullen het stokje van de kroppen sla overnemen voor de komende koude(re) periode.