Meelevertje 19 juli 2012

De meelevers krijgen een ‘vakantie-tintje’ - normaal van de hand van Reni zullen de aankomende weken deze afwisselend/om toerbeurt geschreven worden door de verschillende leden van het tuin-team. Jullie worden zo meegenomen in persoonlijke verhalen, favouriete groentegewassen en uitstapjes op de tuin…. ! Wekelijks verschijnt er een potretfoto op Twitter van de schrijver.

* * *

Mijn naam is Yvo, ik ben dertig lentes jong en ik woon samen met mijn vriendin in Arnhem. Samen hebben we twee lieve zoontjes van drie en vijf jaar. Ik ben het groentje van de Hooge Kamp. Sinds 1 mei jongstleden bewandel, bewerk en bewonder ik hier het land. Vijf dagen in de week houd ik mij bezig met dat wat er moet gebeuren om de mooie groente bij (onder andere) u te brengen. En in de afgelopen maanden is er overweldigend veel gebeurd. Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik iets nieuws leer en er is geen dag hetzelfde. Dat maakt het werk voor mij zo bijzonder.

Ik ken de Hooge Kamp van de markt in Arnhem. Ik kwam er al enkele jaren graag aangezien ik een passie heb voor biologische voeding. Diezelfde passie en gedrevenheid herkende ik aan de kraam. Bovendien smaakten de groente mij heel goed. Niet onbelangrijk natuurlijk.

Die passie bleek voor mij zo groot dat ik graag deel uit wilde maken van het proces om die overheerlijke groente (letterlijk!) op de markt te brengen. Niets leek mij mooier dan het telen van groente waar men van kan genieten. Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken; ik stuurde een mailtje naar de Hooge Kamp. Een aantal maanden later heb ik de stoute schoenen verwisselt voor stoute laarzen, en het bevalt me meer dan prima.

Nu dan naar het pakket! Ik wil er graag twee groentes uit lichten. Ik zal beginnen met de courgette. Sinds een aantal weken oogst ik dagelijks courgettes. Het liefste als eerste klus van de dag. Zeven uur in de ochtend ga ik met kruiwagen en lege kratten op weg. Vandaag waaide het flink en het was bewolkt met een zachte temperatuur. Ik hoor de wind suizen door de bomen en het zachte soppen van de drassige grond onder mijn laarzen. De courgettes staan op twee verschillende plekken wat maakt dat ik direct een korte ronde over de tuin kan maken. Al zoekend tussen de grote planten oogst ik voorzichtig de mooie groene (en enkele gele) vruchten. Ik verbaas mij telkens weer over de snelheid waarmee de courgettes groeien. Heerlijk om zo wakker te worden…

De komkommer is als tweede aan de beurt. De komkommers groeien in de rolkas en ik heb een wat bijzondere band met de rolkas. Ik kan het niet goed uitleggen waarom. Wellicht omdat de kas voor mij (als groentje) wat overzichtelijk is in het midden van die grote tuin. Misschien wel omdat ik vanaf het begin druk ben geweest met werkzaamheden in de kas. En misschien wel omdat er met Hemelvaart hard werd gewerkt op een bijzondere manier... Het was een mooie, zonnige dag. Die dag hebben we de komkommer- en tomatenplantjes hun plek gegeven in de kas. Tijdens deze klus werd ik bij gestaan door mijn zoontjes die ons geweldig hielpen met de plantjes uit zetten. Enkele weken later konden mijn kinderen niet geloven dat de planten zo gegroeid waren. Nu smullen ze van de grote komkommers waar ze zelf (een beetje) aan hebben mee gewerkt.

- Yvo - Voor recept Yvo, zie ommezijde.

* * * Mochten er vrijwilligers zijn om de aankomende weken mee te wieden, welkom om samen mee de teelten schoon te maken – het natte weer van de afgelopen tijd maakt dat er niet machinaal gewerkt kon worden en dat veel onkruidbestrijding handwerk is momenteel.
Contact opnemen kan via info@hoogekamp.nl - aankondigingen volgen nog * * *