Meelevertje 2 augustus 2012

De meelevers krijgen een ‘vakantie-tintje’ - normaal van de hand van Reni zullen de aankomende weken deze afwisselend/om toerbeurt geschreven worden door de verschillende leden van het tuin-team. Jullie worden zo meegenomen in persoonlijke verhalen, favouriete groentegewassen en uitstapjes op de tuin…. ! Wekelijks verschijnt er een potretfoto op Twitter van de schrijver.

* * *

Zo het is nu woensdagavond tijd voor een meelevertje…. Na dat bijna het hele tuinteam al een zomer exemplaar van de meelever heeft geschreven is het nu toch echt mijn beurt.

Ik ben Aske Range, naast Reni en Floor de derde vrouw van het team. Ik werk sinds afgelopen februari bij de Hooge Kamp, misschien dat jullie nog wel kunnen herinneren dat het ergens rond die periode voor zo’n 2 weken -10 graden heeft gevroren? Nou dat waren mijn eerste weken op de Hooge Kamp. Brrrrr…

Daar tegenover staan dan wel de warme zomer dagen van afgelopen week en een 28 graden dag zoals vandaag. Het gekke is dat ik het met het fysieke werk op het land niet ervaar als zo’n groot verschil als het op papier lijkt (-10 – 28). Tuurlijk de ene keer heb je dikke sokken en de andere keer een korte broek.

Goed…

Wat hebben we afgelopen week aan werk gezet. Pfff even goed nadenken, want dat is nu juist wat ik zo heerlijk vind aan op de tuin werken als werknemer. Je werkt van klus naar klus en als de klus klaar is dan is die ook klaar, dus niet zoveel om meer over na te denken☺.

Ah…aardappels. Gisteren hebben we aardappels gerooid. Anton heeft de aardappels eerst met de trekker naar de oppervlakte bewerkt en vervolgens hebben we in paren de aardappels geraapt. Zo ook een van die schaarse momenten dat Roel en Reni weer eens knus samen kunnen werken.

Een andere grote klus was boontjes plukken. Dan zit je met z’n allen op een kistje en een stapel bonenplantjes naast je flink door te plukken om aan die kilo’s te komen die o.a. in de pakketjes van deze week zitten. Daarbij is het vooral gezellig!

Voor ik bij de Hooge Kamp kwam heb ik me verdiept in de Tropische landbouw en heb hiermee een voor liefde ontwikkelt naar werken in de kas en met name tomaten. Zo waar kwam ik maandag weer in de kas en ja de tomaten beginnen te kleuren. Joepie!!!! En zowaar we mochten tomaten plukken. En vandaag weer… er kwamen er zelfs zoveel uit dat - wie weet - ze volgende week wel in het pakket komen.

Recept: Italiaanse Sperzieboontjes zongedroogde of met ansjovis
500 gr sperziebonen - 2 el olijfolie - zongedroogde tomaten OF 4 ansjovisfilet - 1 t knoflook - 1 citroen - peper en zout - (evt. verse tijm)

Boontjes schoonmaken, halveren en in 5-8 min beetgaar koken. Afspoelen met koud water en laten uitlekken. Citroen goed schoonboenen en de schil raspen. Knoflook fijn snijden, zongedroogde tomaten/ ansjovis in dunne reepjes snijden. Samen fruiten in de olijfolie tot de ansjovis uiteen valt. Boontjes erdoor scheppen en goed doorwarmen. Roer de citroenschil erdoor (evt. Verse tijm) en maak op smaak met peper en zout.

Bon Appetit! - Aske

* * * Mochten er vrijwilligers zijn om de aankomende weken mee te wieden, welkom om samen mee de teelten schoon te maken – het natte weer van de afgelopen tijd maakt dat er niet machinaal gewerkt kon worden en dat veel onkruidbestrijding handwerk is momenteel.
Contact opnemen kan via info@hoogekamp.nl - maandag-ochtend en middag; dinsdag-ochtend en middag, dondermiddag – aanmelden is fijn, spontaan langskomen mag natuurlijk ook. * * *