Meelevertje 21 januari 2010

Met de dooi van de afgelopen week is langzaam weer het land zichtbaar geworden, ook het erf is inmiddels deels weer sneeuw/ijsvrij. Door het aanrijden en compact zijn blijft het hier namelijk lang liggen. Het verdwijnen van de sneeuw met de ingezette warme nachten (niet onder nul), maakt het voor ons ook mogelijk om de teelten op het land eindelijk goed te beoordelen. We waren erg benieuwd hoe deze de vorst hadden doorstaan.
Helaas ziet het er niet goed uit. De boerenkool heeft een flinke klap gehad, al het buitenste blad is glazig geworden en ook in de koppen zitten plekken met vorstschade. Daarnaast hebben de vogels en ook duiven het lastig gehad met naar voedsel zoeken; de boerenkool koppen zijn dan ook veelal aangepikt. Een areaal wat nog in hoeveelheid gemakkelijk twee pakkettenrondes had kunnen voorzien is nu dus opgegeven.
Ook de spruiten laten geen rooskleurig beeld zien, zelfs de spruiten die nog de bedekking hadden van bladeren hebben vorstschade. Aan de buitenkant zien de spruiten er nog mooi en gaaf uit, maar bij afpellen kom je bladeren met vorstschade tegen die snel zullen gaan smetten en geen fijne smaak en lucht bij bereiding & consumptie geven.

Het voordeel van sneeuw is dat een laag sneeuw isoleert, echter deze is niet afdoende geweest voor de nachten tot -15C die er zijn geweest. De hoop om nog boerenkool en spruiten van de Hooge Kamp in de pakketten naar jullie te laten toekomen, is helaas dus weggevaagd.
Deze week met de dooi wel weer eigen winterpostelein uit de onze kas – een hoeveelheid geschikt voor salade. Naar het voorjaar hopen we groot te kunnen snijden, zodat de pakketten gevuld kunnen worden met een stamppothoeveelheid. Door de vorst en koude periode staat de gewasgroei nagenoeg stil. Normaal is bij snijden in etappes ook een hergroei in etappes zichtbaar, nu is er echter ook bij de winterpostelein die ruim een maand geleden kort gesneden is nog niet of nauwelijks hergroei waar te nemen.

***

Wanneer U de extra berichtgevingen met winters weer (over tijdstip en wijziging van stalplek) op prijs stelt, maar u heeft de tweetal berichten in de afgelopen winterse periode niet ontvangen, laat ons dan via info@hoogekamp.nl u email-adres weten.