Meelevertje 22 december 2009

December is de tijd van de midwinterfeesten, de vierde adventskaars brandt - in Twente klinkt het midwinterhoorn blöaz’n en de wereld is momenteel op en top winter. Zo veel winter dat we er in Nederland en Europa enigszins door ontregeld zijn.
Afgelopen maandag was er de midwinterzonnewende (21 december met de langste nacht en de kortste dag van het jaar). We vieren de wedergeboorte van het licht, de zon; het feit dat vanaf deze dag de dagen weer zullen gaan lengen. Het is een feest van vrede. Van de overwinning van duister op licht. Het is de tijd van inspiratie, vooruitblikken en uitgelatenheid. Deze symboliek, dit stilstaan bij is in de loop der tijd verweven geraakt met het Christelijke kerstfeest.

* * * * *

De voorbereidingen voor het dubbele kerstpakket waren vorige week al in volle gang. De bewaargroente zijn toen deels al in zakjes gegaan. De koude heeft ons doen beslissen om de inhoud van het pakket enigszins aan te passen. De winterpostelein die door het warmere en lichtere najaar dit jaar wel oogstklaar was (itt vorig jaar - toen zat de groei er niet in door alle donkere dagen), is ditmaal door de vorst niet oogstbaar. Ook de groothandel Estafette/Odin kon voor levering geen garantie geven. Met de onduidelijke voorspellingen over aanhoudende vorst gedurende de dagen hebben wij het tere blad en de tuinkers, vervangen door respectievelijk kievitsboon en medjoul dadels. Beiden voedzaam als aanvulling van verse groenten en niet gevoelig voor schade door vorst.

De markten van afgelopen week hebben een goede voorbereiding nodig gehad. Met temperaturen onder nul gedurende de dag wordt ‘het marktteam’ versterkt door twee sets van infraroodstralers en een rol noppenfolie. Deze laatste mag de wind buiten houden en de warmte van de branders en mensen binnen. Wijzelf en de klanten liften mee op de warmte, maar deze is in eerste instantie natuurlijk bedoeld om de groente vorst- en schade vrij te houden. Blij zijn we met de meer geisoleerde nieuwe vrachtauto, want met -14°C wordt het toch een uitdaging om op een rit van Beemte Broekland - hartje Arnhem om de groente goed over te brengen.

De eerste bestellingen van het plantgoed staan op het punt om gefaxt te worden naar de plantenkwekerij; dit geldt ook voor de bestellingen van het pootgoed (aardappelen en plantui en -knoflook). Het werken aan het teeltplan pakken we op nu de dagen na de midwinterzonnewende langzaam weer gaan lengen. Maar voor ons eerst ook een periode van rust en terugblikken rond de feestdagen. Eén januari pakken we hier de draad weer op.

* * * * *

Bijgevoegd een kaartje van ‘Veel luwe’. Veel luwe wil niks anders weergeven dan ‘Veel tijd, veel aandacht’ en verwijst naar de Veluwe als bijzonder gebied waar dit kernwaarden zijn.

Onder dit motto heeft het Veluws Bureau voor Toerisme (VBT) in juli een grote campagne gelanceerd om het Veluwse streekproduct te promoten én de Veluwe als toeristische bestemming te bevorderen.
Het VBT is hierbij initiatiefnemer en uitvoerder van het Veel Luwe-concept en het project wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland en de Europese Unie.

Het doel van het project is om toeristen de veelheid aan streekproducten van de Veluwe te laten zien en hiermee een bijdrage te leveren aan een economische impuls van het gebied. 'Veel Luwe' fungeert als paraplu voor de meest uiteenlopende producten van Veluwse bodem. Een bodem die zich door de eeuwen heeft ontwikkeld tot een voedingrijke schatkamer. De Veluwse ondernemers stellen trots dat hun producten mooier, groener, lekkerder en bovenal eerlijker zijn. Of het nou gaat om ambachtelijk vervaardigd eten en drinken of om producten die zijn gemaakt van wol en hout van Veluwse bodem. Inmiddels zijn er al ruim zeventig ondernemers aangesloten bij Veel Luwe, waaronder ook wij als Hooge Kamp. Leuk om een kijkje te nemen op de website, want ongemerkt/ongezien heeft de Veluwe en omstreken veel moois te bieden. Als consument/bewoner/toerist leuk om te ontdekken, maar als ondernemers onderling ook waardevol - de eerste kruisbestuivingen zijn al in de wereld gezet.

* * * * * *

Wij wensen jullie allemaal fijne feestdagen, een ’Goeie Roetsj’
en een gezond, inspirerend en smakelijk 2010.

- Monique Baks - Saco Bekius - Roel Boots - Reni ter Wal -