Meelevertje 23 augustus 2012

De meelevers krijgen een ‘vakantie-tintje’ - normaal van de hand van Reni zullen de aankomende weken deze afwisselend/om toerbeurt geschreven worden door de verschillende leden van het tuin-team. Jullie worden zo meegenomen in persoonlijke verhalen, favouriete groentegewassen en uitstapjes op de tuin…. ! Wekelijks verschijnt er een potretfoto op Twitter van de schrijver.

* * *

Even voorstellen: Jule Seggelke en Michiel Ockeloen. Wij zijn geen tuinders maar muzikanten en genieten deze zomer het bijzondere voorrecht op de Hooge Kamp te wonen. Wij lopen graag ’s ochtends of ’s avonds een rondje ‘om het erf,’ een wandeling van ongeveer een half uur. Het verveelt nooit, er gebeurt hier zo veel dat je elke dag weer nieuwe dingen ziet en beleeft.

In maart, toen we hier kwamen, stond er bijna niets op het land. Alleen wat winterprei, de enige groente die hier overwintert en een vol jaar in de grond staat. Het land was kaal en leeg. Langzamerhand werden stukken grond bewerkt en bedden klaargemaakt voor de eerste zaaiingen en plantingen. Daarna ging alles heel snel. De sla en groenten groeiden als kool en ook het onkruid schoot de grond uit. Inmiddels staan alle bedden vol met gewassen en zijn de eerste aardappels alweer gerooid. Opvallend is hoe snel de groenten in de kas groeien. Verschillende teelten na elkaar, eerst stond er paksoi en koolrabi, nu is de kas een waar oerwoud van komkommer en tomatenplanten.

Er is ook een bijzonder dierenleven hier op de Hooge Kamp. Soms, als je ‘s ochtends vroeg gaat wandelen vliegt er ineens, met luid kabaal, een geschrokken fazant weg uit de houtwal. We hebben snel vriendschap gesloten met Micha, de kat en Splinter, de hond. Een keer was een fazant de kas in gelopen en werd daar opgeschrikt door Micha. Hij kon geen weg naar buiten vinden en is toen dwars door een ruit naar buiten gevlogen. Er broeden hier ook valken en uilen. Kikkers kwaakten in de sloot en muggen houden ons soms uit de slaap. De haan kraait al heel vroeg en heeft dan een dialoog met de haan van de buren. De varkentjes hebben verschillende kleuren en bijzondere namen: Boris, Kahn en Cleopatra met een wit streepje op de rug.

Als we muziek maken komen soms de kinderen van de Hooge Kamp een kijkje nemen of een dansje doen.
Een paar keer konden we meehelpen op het land: wieden, aardappels rooien, schoffelen, oogsten. Dat voelt altijd zo goed ’s avonds als je overdag onder de vrije hemel en met blote voeten op de aarde gewerkt hebt. En de groenten smaken dubbel heerlijk als je persoonlijk met ze kennis gemaakt hebt. We genieten elke dag van de verse groenten van het seizoen.

Recept
Het meest simpele recept voor bospeen is deze te wassen en op te eten. Heerlijk, zo uit het vuistje! ☺

- Jule en Michiel -

* * * * *

DE BLADSLA (KROPPEN) DIE IN DE ZOMER ZO EIGEN IS IN HET PAKKET ZAL EVEN ONTBREKEN (VOLGENDE WEEK OOK NOG NIET); DOOR DE NATTIGHEID HEBBEN WE EEN GAT IN DE OPEENVOLGING GEKREGEN DOORDAT WE DRIE WEKEN NIET HEBBEN KUNNEN PLANTEN. GELUKKIG GENOEG ANDER LEKKERS VAN EIGEN TUIN!