Meelevertje 23 december 2011

December is de tijd van de midwinterfeesten, de vierde adventskaars brandt - in Twente klinkt het midwinterhoorn blöaz’n. Afgelopen woensdag was er de midwinterzonnewende (21 december met de langste nacht en de kortste dag van het jaar). We vieren de wedergeboorte van het licht, de zon; het feit dat vanaf deze dag de dagen weer zullen gaan lengen. Het is een feest van vrede. Van de overwinning van duister op licht. Het is de tijd van inspiratie, vooruitblikken en uitgelatenheid. Deze symboliek, dit stilstaan bij, is in de loop der tijd verweven geraakt met het Christelijke kerstfeest.

* * * * *
De periode tussen Kerstmis en Driekoningen, is de tijd na de winterzonnewende - wanneer de dagen op z’n kortst zijn en een bijzondere rust neerdaalt. Deze periode wordt ook wel met de naam van de Dertien Heilige nachten aangeduid. Als je het jaar als een cirkel voorstelt, dan vormen deze dagen een kleine instulping, een binnencirkel in de grote cirkel van het jaar. De nacht heeft de overhand: korte dagen, rond vijf uur valt de avond in. De natuur houdt zich in, maar ook het ritme van werkweek en weekeinde vervalt met de doorbreking van de feestdagen en andere vrije dagen. De tijd houdt zijn ‘adem’ in.

De tijd waarin ook de aarde haar krachten vast houdt - zoals een mens die heeft ingeademd, de lucht in zich kan vast houden. Het land ligt er kaal en ogenschijnlijk stil en levenloos bij; de aarde wordt echter volop dooraderd met wijsheid.
De kiem wordt gelegd voor het nieuwe leven. In de volkspoëzie is nogal wat te vinden over zieleërvaringen tussen Kerstmis en Driekoningen, bijvoorbeeld het Lied van Olav Åsteson. Er wordt wel gezegd dat in deze tijd de ‘hemel op een kiertje’ staat en dat wanneer je er voor open staat je als mens bijzondere ervaringen kan hebben, die bijvoorbeeld als innerlijke beelden in je dromen tot je komen. Hedendaags spreken we rondom deze tijd veelal over stilte, rust, inkeer en bezinning.

* * *

De voorbereidingen voor het dubbele kerstpakket waren vorige week al in volle gang. De bewaargroente zijn toen deels al in zakjes gegaan. Deze week aangevuld met mooie mangold (een snijbietvariant uit Italië), vers getrokken witlof uit de polder en veldsla van de volle grond van eigen tuin. De wortelen en wortelpeterselie hebben voor ons het zomerlicht opgeslagen en bewaard. De kievitsbonen geven een voedzame basis aan de maaltijd, de zuurkool past bij de winterse koude en de rozemarijn en laurier brengen deze passend op smaak.

Gedroogd fruit (abrikozen, dadels) is in de winterperiode een welkome aanvulling in de bereiding van de hoofdmaaltijd of toetjes. De gedroogde vruchten hebben een hogere voedingswaarde dan de verse vruchten die overigens veelal in de winter niet verkrijgbaar zijn; in gedroogde vorm verrijken ze onze maaltijden. Kaneel, gember en peper zijn uitgerekend kruiden/specerijen die ons eten een extra warmtekwaliteit geven. Heerlijk in een toetje of warme drank die daardoor extra verwarmend is, goed voor bij thuiskomst na een winterse wandeling.

* * *

De eerste bestellingen van het plantgoed staan op het punt om gefaxt te worden naar de plantenkwekerij; dit geldt ook voor de bestellingen van het pootgoed (aardappelen en plantui en -knoflook). Het werken aan het teeltplan pakken we op nu de dagen na de midwinterzonnewende langzaam weer gaan lengen. Dit jaar willen we hier wat grote veranderingen in aanbrengen, niet in welke gewassen we willen telen maar de plek op de tuin waar deze groot mogen worden.

* * * * *
De laatste werkweek hier op de Hooge Kamp betekent ook de laatste week voor Monique:
‘Langzaamaan komt het einde van mijn tijd op de Hooge Kamp in zicht. Het besluit om te stoppen is al eerder genomen, echter is het in het tuinbouwvak logisch om het seizoen af te maken. Dit is praktisch gezien goed. Het heeft ook een andere werking op mij gehad. Het is ook letterlijk een beetje afbouwen en loslaten geweest. Je realiseert je dat je voor de laatste keer iets plant, zaait, oogst of inpakt op deze plek. Ik kon het hierdoor in stapjes loslaten. 3 jaar Hooge Kamp is meer geweest dan alleen een baan. Nu is het klaar en goed. Ik kijk uit naar 2012. Ben benieuwd hoe het uit gaat pakken. Er komen al weer mooie ideeën op. Ik wens iedereen een heel mooi en inspirerend nieuw jaar toe en wie weet tot ziens!’

* * *

Wij wensen jullie allemaal fijne feestdagen & een ’Goeie Roetsj’
en een nieuw jaar vol inspiratie, liefde en verwondering.

- Roel Boots - Monique Baks - Saco Bekius - Reni ter Wal -