Meelevertje 24 oktober 2008

De tuin geeft momenteel nog volop. De mooie dagen tussendoor hebben gezorgd voor een mooie groeispurt in de teelten, met name de kolen hebben het naar hun zin gehad. Het kolenvak geeft ons nog een ruime pakkethoeveelheid spitskool en ook de groene bloemkool doet graag mee deze week. Voor de derde week op rij gaan we ook om de dag door het broccoliveld heen; deze komen onregelmatiger waardoor niet ineens een pakkethoeveelheid. Gelukkig wel zo verspreid dat we deze - vers gesneden - goed kwijt kunnen op beide boerenmarkten.

Het kasstuk is inmiddels volgeplant met winterpostelein en veldsla. Helaas betekent dit voor de kippen dat ze niet meer buiten de ren kunnen scharrelen. Onderwijl het planten van Joost en Monique op zaterdagmiddag wisten de dames al met graagte deze plantjes te vinden om de plantjes met kluit en al weer uit de grond te trekken. Eerst de bescherming van de kas in het najaar, dan hebben de dames weer buiten-speelkwartier!

Ook de aardappelopslag raakt gestaag volller en voller. Een deel van de raja’s - onze rode aardappel - zit nog deels in de grond. Elke mooie droge ‘vrije’ dag benutten we voor het oprooien. We zijn tevreden over de oogst, dit seizoen heeft grote aardappelen voort gebracht, maandag hadden we er zelfs een exemplaar van 450 gr tussen zitten.
Als dat geen pattataardappel is!

Als tuinders is het nog heerlijk genieten van de kracht van de herfstzon. Deze maakt dat we ons licht en gemakkelijk over de tuin kunnen bewegen. De houtwal rondom de tuin is nu ook volop aan het verkleuren. Het teeltseizoen verlaat ons in een prachtige schakering van groene, gele en bruine kleuren. Wanneer het echter mist, regent of nat is dan heisen we ons in het regentenu, wat overigens ook echt zijn charme heeft.
Nu is dan ook de tijd aangebroken voor vakantiedagen. Roel en Reni zijn volgende week vrijaf; we laten Joost echter niet alleen achter. Inmiddels is er versterking gekomen van Monique. Wellicht dat een aantal van jullie haar nog herinneren - want vorig jaar is Monique bij ons stagiaire geweest. In een volgende nieuwsbrief zal zij zichzelf voorstellen!