Meelevertje 27 november 2008

Vorige week de kas verrold, afgelopen weekend waarachtig een winters landschap. Vrijdag kondigde met veel wind en regen als staartje van de herfst, de eerste winterse sneeuw- en hagelbuien zich aan. Passend weer voor het spruiten plukken voor de markt op zaterdag; gelukkig tussen de buien door ook een zonnetje…en we werden getrakteerd op een niet alledaagse verschijning. Een rode wouw (grote roofvogel en aaseter) vloog over.

Gedurende het weekend heeft ca 10 cm sneeuw hier alles gedurende twee dagen bedekt. Uiteindelijk heeft dit gemaakt dat we de inhoud van het pakket compleet hebben moeten omgooien. De raapstelen van een collega-teler op de volle grond waren weggestopt onder de sneeuw en niet meer oogstbaar; de geplande schorseneren (nog in de grond) konden door de nattigheid niet gerooid worden en zijn vervangen door pastinaak welke collega-teler Jan van Geffen nog op voorraad had liggen; onze eigen andijvie die door het relatief warme weer van de afgelopen twee weken nog goed was doorgegroeid als toegift voor in het pakket is niet mooi onder de twee dagen sneeuw vandaan gekomen. Daarom als extra nog een hoeveelheid witlof voor salade of een romige witlof-soep.

Woensdag zijn de kippen opgeschrikt tijdens hun scharrelen in de kippenren. Een havik had zijn oog laten vallen op de kippen en is de ren in gedoken. Gevolg was volop paniek - Monique kon vertellen dat het wel een ‘centrifuge’ leek alle kippen fladdderde in de rondte. Na een sprintje kon Monique de havik verjagen - gelukkig zonder prooi en zonder al te veel schade aan de kippen. Eentje is wat veren kwijtgeraakt - maar dat valt zelfs weinig op met de kippen die volop in de rui zijn op het moment.

Mocht er een keer geen geschikt recept of recept naar smaak bij gevoegd zijn, op onze website kunt u nog veel meer recepten vinden - veelal ook voorafgegaan met een verhaaltje over de (on)vergeten(lijke) groente.
De winter leent zich er voor ons ook voor om de recepten weer uit te breiden, dus dat belooft nog wat!
Zie op: www.hoogekamp.nl.