Meelevertje 4 december 2009

Met de klok die nu weer de wintertijd tikt, voelt het werkritme gelijk anders aan. Het is beduidend vroeger donker en de inval van de avond maant ons tot kortere werkdagen. Met de bewaaroogsten die nu allen binnen zijn, lukt dit ons in praktische zin ook steeds beter. Op de tuin staat nu steeds minder, wat betekent dat de rondes ‘naar de polder’ ook weer zijn aanvang hebben genomen. Hier halen we voorraad bij collegatelers, even op een rijtje:

* Jos en Ellen Jeuken van Gaos - Swifterbant * uien, knoflook, sjalotten; voor straks ook kruimige aardappelen
* Wil Sturkenboom van de Warmonderhofboomgaard - Dronten * al het fruit van Nederlandse bodem; jaarrond
* Jan van Geffen van Arenosa - Lelystad * pastinaak, wortelpeterselie, schorseneren en aardpeer
* Niek en Josien Vos - nabij Ens in de Noordoost-polder * wortel & vastkokende aardappelen (Bionica)
* Piet van Andel - Zeewolde * rode biet * vanaf de Kerst: Henk Klompe – Biddinghuizen * witlof

De specialisatie van deze akkerbouwgewassen laten we aan hun. Het is niet dat deze niet op onze zandgrond kunnen groeien, maar een bewuste keuze van ons om deze gewassen -die veelal akkerbouwmatig worden geteeld- uit te besteden. Wij kunnen hun efficiëntie door investeringen in specialistische machines niet evenaren en zij verzorgen mede de opslag en bewaring/koeling die voor grote hoeveelheden bij ons ontbreekt. De tijd die ons daardoor gedurende het seizoen bespaard blijft, kunnen wij goed richten op een breed scala aan fijne, arbeidsintensieve teelten. Wij hebben een veelzijdig en voltallig teeltplan met zaaiingen en plantingen om wekelijks een divers aanbod aan verse oogst voor pakketten en markten te hebben. Een blik achter de schermen...

Na een warme novembermaand lijkt met de komst van de Goed Heiligman de kou Nederland binnen gekomen te zijn. De laatste knolvenkel wordt nog geoogst en blij zijn we dat we vorige week de laatste andijvie in de pakketten hebben gedaan. Deze teerdere gewassen zijn niet bestand tegen een weersomslag met vorst.

De pompoenen kunnen het best bij een constante temperatuur (ca 14-16°C) bewaard worden. De peer concorde kan het best in de koelkast bewaard worden, hoewel nog niet lang uit de bewaarcellen van de fruitteler rijpt deze snel af op de fruitschaal. Daarbij kan de kern bruin worden (bruinrot) waar dit lekkere ras gevoelig voor is.