Meelevertje 5 januari 2012

Allereerst een nieuw jaar gewenst vol inspiratie, licht & kleur!

Deze vrijdag is het 6 januari, de dag die de twaalf ‘heilige’ nachten van de nieuwsjaarsfeesten afsluit en die herinnert aan de aankomst van Drie Koningen lang geleden.

Voor ons het moment om met het Driekoningen preparaat van Hugo Erbe aan de slag te gaan. De naamgeving van het preparaat verwijst naar de ingrediënten van dit preparaat: goud, wierook en mirre die refereren aan de geschenken van de drie wijzen/koningen. Rond de klok van twaalf met oud en nieuw zijn deze gevijzeld - een heerlijke geur verspreidend, op Driekoningen - in de wintertijd, als het land in rust is - wordt het preparaat vervolgens aangebracht op de grenzen van het bedrijf. We volgen als het ware de huid van de Hooge Kamp en komen dan in alle uithoeken. Normaliter ben je praktisch met je land & bedrijf bezig: planten, wieden, oogsten. Juist in deze tijd zijn we meer naar binnen gericht en in de werkdag veelal dichtbij en rondom de werkschuur te vinden.
Het werken met de preparaten brengt ons met een andere intentie op het bedrijf en is verzorgend van aard. Het geeft een moment van verstilling, luisteren en open staan - het werkt meditatief en verbindend. De rondgang brengt ons nu over het land in rust, waar straks wederom zoveel groente groot mag worden - o.a. door onze zorg.

Dit jaar maken we de ronde in grote bezetting - iedereen die nauw bij het tuinwerk op de Hooge Kamp betrokken is of gaat zijn, is erbij. Rondom het uitbrengen kent de middag daarom een gezellig karakter, een moment van samenzijn met het nieuwe jaar in het verschiet waarin we met z’n allen vorm mogen geven aan de Hooge Kamp.

Het is nog ongekend zacht, met het weer nu en dan onstuimig - dit doet ons eerder aan de herfst denken. De winterpostelein groeit ongekend goed. Bijgevoegd een recept voor winterpostelein pesto geserveerd met pasta, eet lekker! Daarnaast combineert de zachtzure winterpostelein heerlijk als salade met fijn gesneden witlof met zijn bittertje, samen met feta of bijvoorbeeld gerookte amandelen voor de bite.