Meelevertje 7 januari 2010

Allereerst voor jullie allemaal:
Een heel mooi 2010 toegewenst, veel liefde & inspiratie en voldoening & plezier in de kleine en grote dingen.

Wederom is het rond de feestdagen koud en winters. De temperaturen zijn veelal beneden nul en de sneeuw heeft grotendeels als een deken over het landschap gelegen. De donderdag-Kerstmarkt had een verwarmend & gezellig karakter: een vuurkorfje, warme gekruide appelsap en een snee kerststol van de Driekant. Een fijne afsluiting van de werkweek en daarmee ook van het -jaar!

Door de koude die weer aantrok richting het nieuwe jaar, is reeds op Oudjaarsdag al de prei getrokken voor de pakketten en markten deze week, postelein gesneden voor de markt van zaterdag 2 januari en een voorraad boerenkool gehakt. Zaterdag gevolgd door de winterpostelein voor de pakketten. De vader van Reni en de moeder van Roel hebben hierbij nog versterkt. Zij boden een welkome helpende hand tijdens familiebezoek!
De periode rond de feestdagen was door het uitvallen van tweetal markten en een pakkettenlevering, echter rustig en bracht daarmee ook voor ons winterrust - heerlijk om even stil te zijn. De koude periode met vorst benadrukt des te meer de periode van donkerte die invalt na de winterzonnewende - wanneer de dagen op z’n kortst zijn en een bijzondere rust neerdaalt. Een periode waarin de tijd zijn adem in houdt.

*** Driekoningen ***

Afgelopen woensdag 6 januari was het Driekoningen. Voor ons het moment om met het Driekoningen preparaat van Hugo Erbe aan de slag te gaan. De naamgeving van het preparaat verwijst naar de ingrediënten van dit preparaat: goud, wierook en mirre die refereren aan de geschenken van de drie wijzen/koningen. Rond de klok van twaalf met oud en nieuw zijn deze gevijzeld – een heerlijke geur verspreidend, op Driekoningen - in de wintertijd, als het land in rust is - wordt het preparaat vervolgens aangebracht op de grenzen van het bedrijf. We volgen als het ware de huid van de Hooge Kamp en komen dan in alle uithoeken. Normaliter ben je praktisch met je land & bedrijf bezig: planten, wieden, oogsten. Het werken met de preparaten brengt ons met een andere intentie op het bedrijf en is verzorgend van aard. Het geeft een moment van verstilling, luisteren en open staan - het werkt meditatief en verbindend.