Meelevertje 9 augustus 2012

De meelevers krijgen een ‘vakantie-tintje’ - normaal van de hand van Reni (nu ook ivm een zieke) zullen de aankomende weken deze afwisselend/om toerbeurt geschreven worden door de verschillende leden van het tuin-team. Jullie worden zo meegenomen in persoonlijke verhalen, favouriete groentegewassen en uitstapjes op de tuin…. ! Wekelijks verschijnt er een potretfoto op Twitter van de schrijver.

* * *

Van de ‘komkommertijd’ welke Arno in zijn meeleverstukje aanstipte twee weken geleden, zijn we hier op de Hooge Kamp plotsklaps volop in de bonen. Van de 600 meter staakbonen die we op de tuin hebben staan is nu tweederde in productie. In de eerste lichting snijboon, betekent een tentje van 2 x 35 meter 5 volle plukuren met een oogst van circa 50 kg boon. Daar wordt je als tuinder toch wel stil van, ook al is het een van je lievelingsteel-ten (Reni). Want naast dat dit een mooie opbrengst is, vraag je je af hoeveel er van de rest af gaat komen, waar je de tijd vandaan gaat halen om alles goed en mooi op tijd doorgeplukt te krijgen naast al het andere werk. En dan ook nog de uitdaging om alle bonen een goede bestemming te geven. Kortom: letterlijk en figuurlijk zijn we hier in de bonen…
… Is dit ons overigens niet vreemd, want met een zaaiing van doperwt/capucijner/doperwt in week 6 (begin februari), uitplanten week 11 en begin pluk in week 23 (begin juni), gevolgd door de zaaiingen en plantingen van tuinboon en vervolgens spercieboon – hebben we van begin het jaar tot evt mooie nazomers (soms zelfs begin november) peulvruchten op de tuin en in het assortiment op markt en in pakket.

Bijzonder is dat in al die jaren tijd je merkt dat bepaalde werkzaamheden samenvallen met seizoenskarakteristieken die deze verrijken en kleuren - daarmee niet meer op zichzelf staan, maar hiermee verbonden zijn in de beleving.
Zo is - voor mij Reni - het oogsten van raapstelen een bijzondere teelt, die het openen en het afsluiten van het seizoen kleurt. Op de knieën, in de ochtend met kou & dauw, het knapperige groen, de frisse geur, koude handen … in het voorjaar op een nog kale tuin, veelal vergezeld door de zang van de zwartkop; in het najaar met de houtwal in herfsttooi en spinnenwebben met glinsterend vocht. Ik kijk er alweer na uit, maar eerst nu bonentijd!

Fietsend van de bonen naar het erf merkte ik dat ik zin had in suikermaïs, normaal gesproken begint de oogst rond deze tijd – maar deze laat door het seizoensverloop (met name de koude) nog even op zich wachten. Grappig om te merken dat het seizoensaanbod door het jaar heen zo ‘herinnert’ wordt door je eigen lichaam. Niet gek echter als je je bedenkt dat elke seizoensgroente juist datgene geeft, wat we als lichaam op dat moment ook goed kunnen gebruiken.

Deze week proberen we een flinke slag te slaan in het onderhoudswerk in een aantal grote teelten. Maandag en dinsdag hadden we de focus op de herfst- en winterprei; donderdag zal in het teken staan van wieden in de knolselderij en mocht er ons nog tijd resten, dan roepen de winterspruiten ons voor een verzorgingsbeurt.
Twee weken geleden versterking gekregen in het wieden van twee abonnees/vrienden; afgelopen maandag en dinsdag werden we verrast door versterking van ook een abonnee: leuk, gezellig en wat blijft gelden hier is ‘vele handen maken licht werk’.

Voor jullie allen een meer dan gevuld pakket van een tuin die volop tomaten, bonen en prei voortbrengt!

De kroppen sla worden kleiner en zullen wellicht even uit het pakket verdwijnen. Een gehele lichting plantgoed hebben we ivm de nattigheid niet kunnen planten, wat resulteert in een gat in het oogstritme.

Naast het genieten van het groeien van de groente-gewassen doe ik dat zeker ook van onze twee mooie meisjes!

hartelijke groet, Reni

* * * Mochten er vrijwilligers zijn om de aankomende weken mee te wieden/werken, welkom! Contact opnemen kan via info@hoogekamp.nl - maandag-ochtend en middag; dinsdag-ochtend en middag, dondermiddag – aanmelden is fijn, spontaan langskomen mag natuurlijk ook. * * *