Meelevertje 18 Januari 2007

Beste mensen,

Deze week weer lekkere oesterzwammen van onze collega’s van De Middelwaard. Zij telen oesterzwammen op biologische strobaaltjes welke in geënt worden met de sporen van de oesterzwam die bij een temperatuur van 20 graden in een donkere ruimte uitgroeien tot mycelium. Dit zijn de schimmeldraden die je ook wel als de wortels van de zwam zou kunnen zien. Als het hele baaltje stro na een paar weken volledig doorgroeit is met witte myceliumdraden dan brengen zij de temperatuur terug naar ongeveer 15 graden (op deze wijze wordt de herfst nagebootst). Dat stimuleert de groei van de oesterzwam zelf, er ontstaan dan clusters van piepkleine oesterzwammetjes welke in de daaropvolgende weken uitgroeien tot mooie oogstbare oesterzwammen. Met kerst had u oesterzwammen van de 1e vlucht (pluk) en nu zijn het zwammen van de 2e vlucht. Na deze 2e vlucht worden de baaltjes opgeruimd, de ruimte met stoom
gereinigd en begint het allemaal weer van voren af aan.

Januari is echt een tijd voor inspiratie & overpeinzingen. Menig theepauze wordt verlengd wanneer het teeltplan van vorig jaar erbij wordt gehaald. Schuiven met het aantal bedden per gewas, welk gewas meer of minder… Afgelopen dinsdag gekeken naar de kolen door het gehele jaar heen. De koolrabi supersmelsch laten we dit jaar achterwege, deze hadden we vorig jaar voor het eerst en groot op de tuin staan maar noemen dit naast de reacties van klanten ook zelf niet zo’n succes. We maken dit jaar meer plaats voor bloemkool en broccoli, met name in het vroege en late seizoen. Broccoli is geen gemakkelijke teelt, aangezien dit gewas erg gevoelig is voor lang aanhoudende temperaturen boven de 20°C gedurende de nacht, vandaar het accent in vroege en late zomer. Afgelopen seizoen hebben de koolgewassen er zeer goed en mooi bijgestaan, dat het bij ons kriebelt om ook deze kolen groter neer te zetten. Het is gewoon een feest om ook bloemkool en broccoli vers van eigen land te hebben voor in de pakketten en op de markt!