Meelevertje 15 Februari 2007

Beste mensen,

Het is toch elk jaar weer verbazingwekkend hoe snel de peul-, doperwt- & capucijnerzaden kunnen kiemen. Nu, drie dagen na het zaaien, zit er al een wortel aan van 1 centimeter lang!!
Probeer het ook thuis. Doe het als volgt; koop een zakje zaad van de Bolster (Kijk op www.debolster.eu) Laat ze een nachtje weken in water, ze zwellen dan helemaal op, neem een kommetje en 2 stukjes watten, leg de zaden dan op de eerste dot watten en dek ze daarna af met de tweede dot en maak dit alles dan goed vochtig. Houdt ze vochtig met een plantenspuit en kijk elke dag maar eens. Het is fantastisch om te zien hoe na een dag of tien de eerste kiemblaadjes al zichtbaar worden. Plant ze dan uit in een potje met potgrond met de kiemblaadjes net boven de grond. Als ze 10 cm groot zijn, zet ze dan buiten neer om af te harden. Bij strenge vorst wel weer even binnenhalen want het duurt een weekje of twee voor ze echt goed tegen de kou kunnen.

Na de sneeuw van vorige week voor een zweem van winter, maken wij als tuinders ons nu echt klaar voor het ontluikende voorjaar. Wanneer we niet te veel regen krijgen, kunnen we wanneer de grond enigszins is opgedroogd van het gevallen water van het weekend de grond echt gaan klaarleggen voor de zaden en plantgoed. Deze kunnen hier dan uitgroeien tot volwaardige teelten.

De kerkuil laat weer veel van zich horen en af en toe ook zien; deze bezoekt geregeld de trekkerschuur waar al jaren een kerkuilenkast hangt. Deze kerkuil broedt veelal op een buurboerderij. Bekend is echter van kerkuilen dat deze in de winter lege kasten in de omgeving ook wel als (slaap)plek gebruiken. Wellicht vormen de vele muizen op de tuin een goede maaltijd in het vroege voorjaar.
Het voorjaar op komst blijkt ook uit het steenuilenpaartje, ze zijn weer geregeld - bijna elke avond - naar elkaar aan het roepen. Ze laten zich nu ook weer meer zien, in het ochtendgloren zitten ze veelal op een tak in de eik waar ook hun nestkast een plek heeft.