Snijbiet

Over de snijbiet

Snijbiet is ook bekend onder de naam warmoes, waarschijnlijk afgeleid van warm+moes, een soep of groente (denk ook aan moestuin) die warm gegeten wordt. Die tweede 'm' is er ooit bij ingeschoten. Snijbiet vormt een alternatief voor bladspinazie, waar één keer gezaaid meerdere malen van gesneden kan worden. Het oogsten kan tot in de herfst wanneer de eerste (stevige) nachtvorsten hun intrede doen. Dat de knapperigheid van ráuwe snijbiet juist heel lekker kan zijn, bewijst het recept voor de voorjaarsstamppot.

Groenten: 

Snijbiet in roomsaus

Neem 1 kilo jong, groen snijbietblad. Was de bladen, blancheer in ruim kokend water in drie minuten met een theelepel zout. Laat de bladen op een vergiet uitlekken en snij ze daarna in fijne repen. Neem 25 gram boter en verhit deze in een pannetje. Fruit in de boter één flinke gesnipperde ui tot deze glazig wordt. Voeg één geperst knoflooktentje toe. Maak met 25 gram bloem een gladde roux. Laat de roux afkoelen. Voeg aan de roux 1 deciliter melk toe. Roer het geheel glad en breng aan de kook. Roer vervolgens de gesneden snijbiet en een kwart liter crème fraîche erbij.

Groenten: 
Subscribe to RSS - Snijbiet