Witte kool

Witte kool salade met dadels

1 halve witte kool - 1 teentje knoflook - 1 kleine ui - 250 gr zure room - 2 el olijfolie - 3 el witte wijnazijn - 1 mespunt kaneel - 1 tl gemberpoeder - 1 tl kardemon - 1 mespunt cayennepeper - witte peper - 1 tl zout - 5 dadels

De witte kool in fijne reepjes snijden. Knoflook en ui fijn snipperen. Bereid een marinade van room, olie, honing en de specerijen. Breng dit op smaak met peper en zout. Laat de kool 1 uur in de marinade trekken. Ontpit de dadels en in snijd deze in kleine stukjes en schep ze door de kool.

Groenten: 

Witte kool met uien gestoofd

klein wit kooltje (ca 400 gram) – 1 of eetlepels olie of boter -
1 tl karwijzaad - 1 flinke ui in ringen - wat bouillon of water (een laagje van tenminste 1 cm in de pan) - 1/2 tl zout - evt snufje peper

Lekker met eenvoudig gekookte granen, het geurige kookvocht kan als saus dienen. Serveer met een kleurige wortelsalade Snij de kool overlangs doormidden en verwijder met een wigvormige snede de harde stronk, zonder dat de bladeren uit elkaar vallen.Snij nu de helft weer in de lengterichting in 4 parten en leg deze dakpansgewijs in de pan. Verwarm in een apart pannetje op,een matig vuur de olie of de boter met de karwij en de ui en smoor de ui glazig.

Groenten: 

Russische witte kool

½ witte kool – 1 ui, gesn. – 50 g boter – 2 hardgekookte eieren – 2 eetl. dille, fijngehakt – peper en zout

De halve kool nogmaals halveren, de stronk wegsnijden ( te bewaren voor groentebouillon) en de kool in hele dunne reepjes snijden of schaven. Ui en koolreepjes 3 min. fruiten in de boter. Peper, zout en 1,25 dl water toevoegen en in 20 min. gaarsmoren. Eieren fijnhakken en met

Groenten: 

Roomkool met kummel

1 witte kool – 1 ui, gesn. – ½ dl slagroom of sojacuisine – ½ eetl. Kummelzaad – boter of olie om in te bakken peper en (kruiden)zout

Kool in reepjes snijden. Ui fruiten in hete boter of olie. Kool en kummel toevoegen en goed omscheppen. Scheutje water toevoegen en de reepjes zachtjes gaarstoven. Room erdoor roeren en even laten inkoken. Op smaak brengen met peper en zout. Lekker met aardappelen, een (vegetarische)burger en een salade.

Groenten: 

Bigos (Russisch recept)

5 varkenslappen - 100g ham (gedeeltelijk in dobbelsteentjes en de rest in 3 plakjes) - 150g ontbijtspek - 2 uien - 750g witte kool - 2 tomaten - 3 appelen - 10 peperkorrels - 2 laurierblaadjes - 3 teentjes knoflook - zout naar smaak

De uien met het ontbijtspek goudbruin bakken. Het vlees toevoegen en ook dat goudbruin bakken. Vervolgens knoflook, laurier en peper en zout naar smaak toevoegen en even door laten sudderen. Het geheel dan in een vuurvaste schaal doen.

Groenten: 

Witte koolsoep met Indische currypasta

½ witte kool - 2 uitjes - 4 à 5 sl olijfolie- groentenbouillon naar smaak - peper & zout - 1 kl Indische currypasta (bijvoorbeeld Hot Madras’’)

Warm een ketel water op (2 à 3 liter). Stoof de ui in olijfolie goudbruin. Voeg de witte kool in stukken toe en bak tot het dreigt aan te bakken. Voeg nu rijkelijk water toe. Laat in 10’ gaar worden. Voeg groentenbouillon. zwarte peper en misschien (niet noodzakelijk) een tikkeltje zout toe. Mix grondig.

Groenten: 

Gekruide witte kool

1/2 witte kool - 2 el karwij- of komijnzaad - 1 ui - 1 el olijfolie - 1 el melk - 2 el room - kruidenzout

Snipper de ui en snij de kool fijn. Verwarm de olijfolie en laat de ui lichtjes fruiten. Voeg de kool, de zaadjes en een bodem¬pje water toe. Laat zachtjes gaarstoven. Roer de melk en de room erbij. Laat nog even inkoken en breng op smaak met kruidenzout.

Groenten: 
Subscribe to RSS - Witte kool