Zuurkool

Hongaarse zuurkool

2 kleine uien fijngehakt - 2 teentjes knoflook fijngehakt - 2 el olie - 200 g kruidentofu in blokjes - 2 el paprika¬poeder (mild) - 1 rode paprika in blokjes - 4 aard¬appelen geschild en in blokjes - 500 g kruidenzuurkool - 5 dl kruidenbouillon - 2 tl karwijzaad - 3 dl soya cuisine of room - peper en zout naar smaak

Groenten: 

Wijnzuurkool met spek en witte bonen

400g spekblokjes - 2 grote uien - 1 potje witte bonen - (1dl witte wijn) - 2 theelepels bouillonpoeder - 500 g wijnzuurkool
1 theelepel gedroogde tijmblaadjes - 1 eetlepel azijn - zout – peper

Maak de uien schoon en snijdt ze in halve ringen. Laat de bonen uitlekken. Bak in een pan de spekblokjes uit. Schep dan de spekblokjes uit de pan en bak in het spekvet de uien tot ze beginnen te kleuren. Haal dan de uien uit de pan en giet er de wijn in. Roer er het bouillonpoeder door en voeg de zuurkool toe. Maak de zuurkool met 2 vorken los. Voeg de tijm, azijn, wat zout en peper toe, leg een deksel op de pan en laat het 20 minuten zachtjes stoven.

Groenten: 

Zuurkoolsoep met rooktofu en paddestoelen

1 grot ui, fijngesn. – 1 teen knoflook, geperst – 5 el olie – 1tl paprikapoeder – 500 gr zuurkool fijngesn. – 1,5 ltr kruiden-bouillon – 3 jeneverbessen – 2 laurierblaadjes – 300 gr paddestoelen in reepjes – 200 gr rooktofu, in blokjes – peper – zout – 2 el peterselie fijngesn.

Fruit de ui en knoflook in de olie. Voeg de paprikapoeder en zuurkool toe en bak even mee. Bouillon jeneverbessen en laurier toevoegen. Laat de soep ca. 45 min. zachtjes koken. Paddestoelen bakken in 1el olie en op laag vuur smoren tot het vocht loskomt. Paddestoelen van het vuur nemen. Bak de tofu krokant. Roer de paddestoelen met vocht door de soep en breng het geheel op smaak met peper, verwijder de laurier-blaadjes. Voeg kort voor het serveren de tofu en peterselie toe.

Groenten: 

Zuurkool met kastanjechampignons

1 ui - 1 teentje knoflook - 1 appel - citroensap - 3 schijven ananas - 150g kastanjechampignons - 500g zuurkool - 1 theelepel kummel-zaadjes - mespunt kruidnagelpoeder - 150g geraspte kaas - 1dl kookroom - boter

Snipper de ui en knoflook en snijdt de champignons in plakjes. Snijdt de appel in stukjes en besprenkel deze met citroensap. Snijdt de ananasschijven in stukjes. Verhit in een pan wat boter en fruit hierin eventjes de ui en knoflook. Doe dan de champignons erbij en bak deze even mee. Daarna ook de appelstukjes en ananasstukjes even meebakken. Maak de zuurkool met twee vorken los en schep dit door het ui – fruitmengsel.

Groenten: 

Zuurkoolsalade

250 gram milde zuurkool - 2 eetlepels olie - kleine peer & sappige appel, in kleine stukjes gesneden - 2 volle eetlepels rozijnen - 8 halve walnoten - wat peterselie, sla of winterpostelein

Als bijgerecht bij gekookte granen en gekookte groente, of bij een feestelijke lunch (smaakt heerlijk op de boterham).
Met een wat grotere hoeveelheid heeft u een maaltijdsalade; serveer met brood en roomboter en een zoet nagerecht toe.
Druppel de olie over de zuurkool en vermeng goed. Schep de overige ingrediënten (behalve de walnoten en de kruiden) erdoor en laat ten minste 1 uur intrekken. Garneer met de walnoten en de groene blaadjes.

Groenten: 
Subscribe to RSS - Zuurkool