En als laatste, maar niet minste, nog even een momentje voor mij; Madeleen.
Bij deze voor jullie een 'afscheid' met bijbehorende foto ter nagedachtenis ;)
Ik heb twee jaar lang voltijd met plezier mee mogen werken op de Hooge Kamp.
Aan die periode is nu een einde gekomen en daarmee weer een nieuw avontuur voor mij begonnen.
Ik kijk terug op een mooie twee seizoenen en winterperiodes. Zaaien, planten, onderhoud, oogsten, pakketten inpakken, pakketten leveren, stukje markt, trekker rijden... Eigenlijk alles wat een tuinder zich maar kan wensen, en dat alles met een enthousiast en toegewijd tuinteam op een mooi bedrijf!

‘Bruine teeltaarde'

In de vol geplante kas staan inmiddels de plantjes door worteling, warmte en een kunstmatig regenbuitje fier overeind staan en zijn aan de groei. De gezaaide rijtjes raapsteel staan boven en ook de in grond verstopte plantuitjes en knoflook laten voorzichtig al groeipuntjes zien.

Nu de kas volstaat kunnen wij volop buiten aan de slag. Allereerst zijn de nodige vakken op de tuin geploegd (voormalig grasklaver of koolgewas, dit keer door een kleinschalige loonwerker) of worden nog door onszelf gespit met de spitmachine achter de trekker. Met alle werkzaamheden wordt bevestigd dat het voorjaart: de baltscirkels van de buizerds boven het nabijgelegen eikenbos en het geroffel van de bonte specht hieruit, de roep overdag van de steenuil vanuit de grote eik en ook de torenvalken roepen weer van de kast en maken hun baltsvluchten; het geronk van trekkers rondom van de naburige gelegen percelen, en jawel deze week de eerst zweem groen in twee ‘vroege’ berkenbomen in onze houtwal. Een moment om naar uit te kijken en ineens is het daar dan toch onopgemerkt van ochtend of middag.

De pas gezaaide tuinbonen zijn gebrand, de netten van peul/dopwert/capucijner gezet, de eerste prei gepoot…..de eerste planten geplant. Het pootgoed van de aardappelen vangt zonnestralen en loopt nu goed uit, alle bollen knoflook gepeld.

Deze week een mooie bundel prei in de pakketten, de winterprei is nu lekker aan de groei. Daarnaast rijden we voor de pakketten richting zuiden dit keer voor wilde rucola, witlof en zoete bataat.

Deze laatste duidelijk met een verhaal: want deze is van Nederlandse bodem is zoals jullie deze eerder in het pakket hebben gekregen. Afkomstig van biologische tuinderij de Waog hebben zij voor het tweede jaar op rij een groter areaal zoete bataat geteeld. Naast het experiment van vorig jaar of dit lukt onder Noord-Europese omstandigheden (van teelt en de bewaring) zijn zij nu aan het kijken hoe zij dit met verdere mechanisatie kunnen vervolgen…de vraag is groot naar hun product, velen geven de voorkeur aan deze lokale productie en ondanks de grote voorraden waren zij er zo doorheen. Nu een staartje van het seizoen met een partij die enige aantasting heeft van ritnaalden die tot uiting komen in gaatjes waardoor ze niet zo mooi ogen. Als je ze met een dunschiller 1x schilt blijven er hier en daar donkere puntjes die soms ook wat dieper gaan, maar er makkelijk uitgestoken kunnen worden. Maar zonder meer nog een mooi bruikbaar product en reden voor ons om nog een keer te kunnen genieten van dit lokale product waarvan er nu een extra grote portie in het pakket meekomt.

Pakket inhoud

Deze week:
groente: Rode biet - Prei - Witlof - Zoete bataat - Wilde rucola
fruit: Appel Evelina - Peer Williams - Red Globe druiven (voor combi appel Evelina en Peer Williams)

Verwacht:
groente: Witte kool/rode kool/savooie kool - Knolvenkel? - Courgette - Aardappel - ???
fruit: Appel Elstar - ? - ?

Tagliatelle met rucola en citroenroom

Voor 4 personen: 150 gr rucola - grofgehakt, 250 gr creme fraiche, geraspte schil en sap van 2 citroenen, 300 gr verse tagliatelle, 150 gr vers geraspte parmezaan, zout en peper

Schep de creme fraiche in een kom en roer de citroenrasp, het citroensap en wat zout en peper erdoor. Breng in een grote pan ruim water met wat zout aan de kook, kook de tagliatelle beetgaar, giet af, laat uitlekken en schep terug in de pan. Schep de citroenroom over de pasta, voeg de rucola en de helft van de parmezaan toe en schep goed om. Serveer met de resterende parmezaan.

Witlofsalade van Rieke (stagiaire)

Witlof- appel- pittige kaas- walnoten- kruidenzout- yochurt- azijn of citroensap- olijfolie- suiker of honing- evt. bieslook of peterselie.

Snij de witlof klein, de appel en de kaas in blokjes. Hak de walnoten grof. Meng voor de saus de overige ingredienten door elkaar en meng dit door elkaar met vooral ruim kruidenzout! Guten Apetit!

Geroosterde witlof met rode biet en peer

4 stronken witlof - 4 eetl olijfolie - 200 gr gekookte bieten - 2 rode ui in parten - 2 mild, sappige peren - 50 gr walnoten - 1 eetl vloeibare honing - 50 gr oude kaas

Bestrijk een met bakpapier beklede bakplaat met 2 eetlepels olie en leg het witlof, de biet en de ui erop. De bieten (voorgekookt) en peer geschild, de witlof met het kontje eraf en allen in de lengte in parten gesneden. Bestrooi alles met de noten, peper & zout. Besprenkel met de rest van de olie en de honing naar smaak. Zet ca. 25 min in de oven (schep halver-wege om). Schaaf ondertussen de kaas in dunne plakjes voor garnering op het bord.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo