Na regen komt …

Alle groenbemesters kiemen, voldoende water is er gevallen afgelopen weekend. De kachels branden in menig huis al voorzichtig, de nachten al kouder en ‘frisse' oogst handen zijn er daarmee ook weer. Wolletjes, sjaals en mutsen zijn weer uit de kast gehaald. Met ochtenddauw of regen is het steevast dat oogstbroeken aan getrokken worden. Voor de warmte en comfort is dit fijn, kniestukken alleen zijn niet meer toereikend. Na de vroege start gaat afhankelijk van hoe snel en veel de zon zich laat zien, in wisselend tempo laagje voor laagje weer (versneld) uit.

En zonneschijn is er nog zeker wel…ook voor de regenval. Een tweeluik in foto’s waarop de tweede lichting veldsla op de volle grond wordt geplant twee weken terug. Met versterking van Mira en Ise als support en pauzetijd met ijsjes - mooi weer en gezellig team mag gevierd worden op zijn tijd.

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week:
groente Bospeen - Knolvenkel - Pompoen oranje - Groenselderij - Suikermaïs - Eikeblad sla groen/Batavia rood
fruit Appel Santana - Banaan - Mango
Verwacht:
groente Chinese kool - Prei/Knolselderij? - Rode biet - Palmkool - Raapsteel - Veldsla
fruit Appel Top Orange - Peer Conference - Druiven?

Boekweit-risotto - met groenselderij, suikermaïs, champignons en doperwt

200 gr voor 2 personen aan boekweit - bouillon - struik groenselderij - 200 gr diepvriesdoperwt (of meer) - tofu of gehakt met kastanjechampignons

Boekweit kan je goed als graan gebruiken om risotto te maken, nog makkelijker en sneller te bereiden dan risotto-rijst. Meer volkoren en uit eigen klimaatregio ;-) Boekweit rondscheppen in olijfolie (gelijk aan risotto-rijst) tot dat deze begint te geuren. Dan afblussen met een goede, ruime scheut kokend water (ik heb altijd een fluitketel gekookt water naast de risotto-pan staan) Boekweit mag wel in het water maar niet ‘onder’ water staan. Op hoog vuur, omscheppen en twee keer aanvullen met water. Bij derde keer ook groenselderij fijngesneden toevoegen. Bij vierde keer bevroren doperwten erboven op strooien, en na enige minuten doorscheppen.In aparte pan tofu of gehakt, samen met champignons en rode ui opbakken. Boekweit proeven en evt nog na laten garen in de pan (zonder warmte toevoeging). Heerlijk met een bietensalade erbij!

Bieten-champignoncurry

3 el olie - 1 tl komijnzaad - 1 tl geel of bruin mosterdzaad - 175 g champignons, gehalveerd - 400 g rauwe rode bieten, geschild en in blokjes van 2 cm - 3 tl geschilde verse gember, tot pulp geraspt - 2 knof­look­tenen, gepeld en geperst - 1 verse groene peper, zeer fijn gehakt - 2,5 dl gezeefde tomaten - 1 volle tl zout

Verhit de olie in een niet te grote pan op een middelhoge warmtebron. Doe het komijn- en mosterdzaad erin. Voeg, zo­dra het mosterdzaad begint te springen, de paddestoelen toe. Roer de paddestoelen even door, voeg dan de rode bieten toe. Bak al roerend 2 minuten. Voeg dan de gember, knoflook en het pepertje toe. Bak al roerend, nog altijd bij middelhoge temperatuur, nog eens 2 min. Schenk de gezeefde tomaten en 2,5 dl water erbij. Voeg het zout toe. Roer door, breng dan aan de kook. Draai de warmtebron laag en laat met het deksel op de pan 40 minuten zachtjes pruttelen, of totdat de bieten gaar zijn.

Pompoen-(ontbijt)cake - van Bianca

Het basis recept vond ik in een kookboek van Rineke Dijkinga, heb wat elementen aangepast, ik kan me nou eenmaal niet helemaal aan een recept houden.

Ca 500 gram pompoen - Wat gedroogd fruit, naar behoefte, ik heb gekozen voor stukjes vijg e/o abrikozen, in het recept werden het gedroogde pruimen in kleine stukjes - 1 flinke lepel kokosolie, extra virgin - wat cacao of carobe poeder, ook naar behoefte - Speculaas-of koekkruiden, 2 a 3 theelepels -kaneel, 2 theelepels stond in het recept, ik heb lekker meer gebruikt - snufje zout - gemalen wat zoetere noten, bv cashew, pistache of pecannoten; ik heb ze zelf met de vijzel gehakt, en gekozen voor gemengde ongebrande noten - handje vol zonnebloempitten - 25 gram kokosbloesemsuiker, ik heb voor minder gekozen, het fruit en de pompoen maken het ook al zoet - 2 flinke eetlepels boekweitmeel - 10/12 gram psylliumvezels of 6 gram Agar Agar

Pompoen uitholen en in grove stukken snijden, pompoen koken in weinig water beetgaar. Voeg circa een minuut voordat de pan van het vuur gaat, het gedroogde fruit toe. Laat het (week)water weglopen als dat er is, doe de kokosolie erbij en pureer het geheel. Maal de noten en de pitten en voeg bij de pompoen. Even proeven misschien. Voeg dan de cacao of carobe poeder, specerijen e/o een beetje van de koksobloesemsuiker. Op het laatst voeg je pas de psylliumvezels of de Agar Agar toe. Cakevorm invetten, bak de cake in ongeveer 50 minuten in een voorverwarmde oven op 140 graden. Laat goed afkoelen en daarna opstijven in de koelkast voordat je hem gaat aansnijden. Eet smakelijk!!

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo