Zaterdag 21 augustus geniet het voltallige marktteam vakantie - tevens ook voor Roel en Reni. Onze marktkramen zijn dan een week NIET gevuld met groenten en bloemen.

Wel leveren we zaterdag morgen groente en fruitpakketten (met ook de mogelijkheid van aardappelen en uien) uit op een vijftal plekken in Arnhem, Velp en Oosterbeek. Eenmalig bestellen kan vóór dinsdagnamiddag.

Ook de bloemen zijn op die manier te bestellen!

Leven en werken op de ‘Alm'

Deze week de opening van de zomerestafette - de tijd waarin de groene bonen, rode tomaten en de goudgele suikermaïs talrijk zijn - een ronde langs de directe mensen op en rondom de tuin van de Hooge Kamp.

De tuin met zijn gewassen is grotendeels gevormd, een deel is al uitgegroeid en wordt nu volop googst, gerooid of naar binnen gehaald; een ander deel (de najaarsteelten groeien nog volop). Het planten neemt in werkzaamheid nu merkbaar af, de verzorging blijft nog en de oogstwerkzaam-heden zijn divers met een uiteenlopend scala aan vrucht, peul, blad- en koolgewassen. Rijkdom in groenten en kleurrijk de bloemenpracht.

Deze week is de zomerestafette in het licht van Arte - die ons team vanaf maart versterkt; maar nu vanaf juni tot in september het alpleven beleeft en geniet met knoestige arbeid hoog op de berg. Een verslag in beeld én in woord van de hand van zijn zus die daar op bezoek was.

- Reni -

Alpleven: een impressie door de ogen van Eske
zus van Arte

Kwart over 6. Zonnegloren. Op de naastgelegen alp roept een boer zijn koeien. Ik rits mijn tent open en steek nieuwsgierig mijn hoofd om haar zeil. Arte - zijn wekker ging al een uur geleden - is nog bij de hut, maakt aanstalten om zijn buurboer te volgen in het halen van z'n vee ("Chom koeèrlie, koeèrlie!!!"). Roos is nèt klaar met opstrooien in de koeienstal en vertrekt naar een verdieping lager, de geitenstal, om daar alles in orde te maken voor de komst van de "kiebbies". Langzaamaan meer leven in de serene Alphütte (1850 meter boven zeeniveau): de kindertjes zijn aangetreden in een blauw en in een rood overalletje. Daar komen onder luid gekling-klang-klong van allerhande bellen de eerste koeien aangekuierd over het smalle koeienpad dat vanuit de wildernis naar de hut leidt. De kudde bestaat uit Simmentalers, Swiss Fleckfieh, Holsteiners en Graufieh. Één voor één worden ze vastgezet. 15 stuks plus twee kalfjes. Een agregaat wordt aangezwengeld en het melken kan beginnen. Lotte van 5 helpt behendig mee. Voor Mara (3 jaar) lijken de grote beesten nog wat spannend... Arte is in de tussentijd druk in de weer met alles klaarzetten voor zijn klus: kazen. Hij maakt dagelijks AOP Berner Alpkäse, een kaas met een exclusiviteits keurmerk want: de kaas moet gemaakt zijn van melk van runderen die enkel grasgevoerd zijn, zij moet gemaakt zijn in de alpen nabij Bern, de kaas moet bereid worden in een koperen ketel (de zogenaamde "kessie") die op hout wordt gestookt. Roos giet de melk van deze ochtend bij de gekoelde melk van gisteravond. Door een zeef stroomt het de kessie in. Er wordt kaascultuur uit een kastje gehaald en de zuurgraad wordt bepaald (Arte als scheikundige in de weer met buisjes en chemische stofjes). Stremsel wordt bereid. Een vuur wordt gestookt. Wanneer Roos klaar is met melken zit er plus minus 250 liter melk in de koperen ketel. Arte maakt hiervan 2 kazen van elk maximaal 13 kilo. Roos voert de kalfjes en een zestal varkentjes. Ontbijten gebeurt voor een ieder tussendoor: warme havermout met rozijntjes. Ik stap met een tevreden buik naar buiten om een bijdrage te leveren aan 't ijverig geheel: "Chom kiebbie, kiebbie, kiebbie!!! Chom!!!" Mijn ijle geschal weerklinkt tegen grijs steen van de bergketen. Nu erop vertrouwen dat de kiebbies (geitjes) me hebben gehoord... Ja! Weldra het geluid van hoge belletjes. Een stuk of 25 geitjes komen aangesneld. Ze zijn wit, zwart-wit of bruin, met of zonder hoorns, groot of klein. Roos melkt enkel de groten. Zij maakt hierna van de melk zachte geitenkaasjes.

Alm panorama en beestenboel

Het warme middagmaal wordt tussen de bedrijven door aan het einde van de ochtend bereid door Roos. Er is een gezamelijk rustpunt (met spreuk vooraf) tijdens het nuttigen van deze spijzen. Heerlijk buiten met onze blik op een schoon Zwitsers berglandschap. Na de lunch vertrekt Arte met de kinderen in auto Miggie naar de onderste hut, zo'n 150 meter lager gelegen en op ongeveer 1 kilometer afstand. Mara doet daar haar middagslaapje en Lotte speelt met bellenblaas. Arte verdwijnt in zijn schatkist: de kaaskelder. Inmiddels hebben er 70 gouden schijven hun onderkomen. De kazen van vanochtend worden in een zoutbad gelegd (hier blijven zij 24 uur in drijven), de andere kazen worden gekeerd en zorgvuldig gepoetst.

Roos heeft in de bovenste hut tijd om het huishouden wat aan kant te brengen. Ze hakt ook hout en omdat ze nog tijd over heeft neemt ze de zeis ter hand om ongewenst kruid te lijf te gaan op de weides rondom de hut.

Melken, melk met stremsel in de ‘kessie’, verkazen & rijpen

In de namiddag komt Arte terug en begint het melkcircus opnieuw. Eerst worden de stallen enigszins uitgemest - het échte uitmesten komt later, vanavond als de beesten genieten van hun vrijheid buiten. Kindertjes dartelen en jengelen in een enerverende cadans. Maar ze helpen met van alles mee. Avondmelk wordt in de kessie verzameld en teruggekoeld. Brotzeit gebeurd voor de kinderen met papa. Pyamaatjes verschijnen... Roos melkt gedwee door. Zij voert opnieuw kalfjes en varkens. Nu dan: koeèrlies en kiebbies worden na de melkgang van hun aanbinden bevrijd. Ze stralen in de avondzon: "Zó! Eerst wat drinken bij de bron!" alvorens zij vertrekken naar hoger gelegen weides. Arte mest de stallen uit, Roos maakt apparatuur schoon. Hierna bespreken boer en boerin het wel en wee van 't alpleven in de Stube - wel zachtjes, want de kindertjes sluimerslapen... Voor de harde werkers is het eindelijk tijd voor brood met eigengemaakte kaas.

Und jetzt: ins Bett!

Pakket inhoud

groente Spitskool (HK), Knolvenkel (HK), Snijboon/Cobraboon (HK), Tomaat cocktail (HK), Eikenbladsla rood (HK)
mand volPaksoi Shanghai (HK), Snijboon/Cobraboon (HK), Prei (HK), Spinazie (ipv palmkool) (HK), Groenselderij (HK), Sla mix (HK), Tomaat cherry balie (HK)
fruitPruimen (NL), Appel Cripps Pink (AR), Rode bes (NL)
Verwacht
groente Snijbiet/palmkool (HK), Sperzieboon ? (HK), Tomaat ? (HK), (Eikenblad) sla rood (HK)
mand volPaksoi (HK), Sperzieboon ? (HK), Bloemkool (HK), Groenselderij (HK), Bieten mix (NL), Sla mix (HK), Tomaat cherry (HK)
fruitAppel Cripps Pink (AR), Fruitsoort 2 ? (NL), Fruitsoort 3 ? (NL)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo