De Kameel van het Noorden

Deze week de tweede editie van de zomerestafette 😉 door Mechteld.

Eén keer per jaar wordt hij van stal gehaald. (Of is het een zij? Laten we maar even uitgaan van een hij, het is niet makkelijk na te gaan.) Dan mag hij een maand lang zijn diensten bewijzen. Hij wordt schoongemaakt, opgepoetst en klaargestoomd voor een intensieve maand. We praten met ontzag over hem. Hij laat zich met gemak door vier, vijf mensen berijden en dan heb ik het nog niet eens over de lading van drie, vierhonderd kilo die hij ook nog eens met zich meedraagt. En wat een feest om mee te rijden! Het voelt een beetje als de apenkooi waar ik me in mijn jeugd aan het eind van het schooljaar enorm op verheugde.

Je moet wel stevig op je benen staan om mee te kunnen doen want hij schommelt en hobbelt over het veld. Zeebenen zijn noodzakelijk. Stressbestendigheid is ook belangrijk. Je zou maar zo een slechterik over het hoofd zien en door laten gaan terwijl dat nou juist niet de bedoeling is. En daarbij stilstaan kan echt niet, de boel draait door.

Als eenmaal alles op zijn plek staat, we het sein veilig (handen omhoog) hebben gegeven gaat de kermis van start. Piepend en knarsend komen de snaren en schoepen in beweging. Je vingers graaien razendsnel langs die aardse jongens. Groentjes komen genadeloos op de afvalstrook terecht. Rare modellen ook. Benedenwinds staan veroorzaakt dat je ’s avonds nog het fijne zand in ogen, oren en neus terug vindt. Gelukkig gaat het heel democratisch, op de weg terug heeft je collega jouw benedenwindse plek te pakken.

Net op het moment dat je je gaat afvragen of je zeeziek wordt is het klaar. De “kameel” is volgeladen. Terug op het erf bekijken we met voldoening naar de oogst. Een flinke stapel kisten op grootte gesorteerde aardse knollen. En na een maand kameel berijden is het resultaat een koeling vol kisten Frieslander, Allouette, Carolus, Twinner, Ditta en Levante. Ieder met een eigen smaak. Daar kunnen we de winter mee door.

Toch een wonder dat Moeder Aarde een vrucht tot knol kan omtoveren.

- Reni -

jongleren - gekkigheid op ‘onze kameel’ - kistentoren - Henk aan de schoffel 😉

Pakket inhoud

Deze week
groente Snijbiet (HK), Tomaat Cocktail (HK), Eikenblad sla rood (HK), Suikermais (HK), Groenselderij (HK), Tomaat cherry (HK), Little gem (HK)
mand volPaksoi (HK), Sperzieboon (HK), Bloemkool ? (HK), Groenselderij (HK), Bieten mix (NL), Sla mix (HK), Tomaat cherry (HK)
fruitAppel Collina (NL!), Pruimen (NL), Blauwe bes (NL)
Verwacht
groentePrei (HK), Palmkool (HK), Waspeen (HK), Andijvie (krul) (HK), Suikermais (HK), Slamix ? (HK)
mand volBospeen (HK), Knolvenkel (HK), Bloemkool (HK), Radijs (NL), Kriel nieuwe oogst (HK), Slamix (HK), Tomaat cocktail (HK)
fruitAppel Collina (HK), Druiven wit (IT), Cantaloupe meloen (ES)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo