Veldsla, veldsla !

De veldsla is het gewas wat de rij sluit van de hele rij plantacties in een teeltseizoen. Deze week de laatste lichting op de volle grond - in dit geval naast de laatste lichting suikermais die nog op het land staat en met de nazomerzon van volgende week mag afrijpen tot gele zoete korrels.

Na de volle grond volgt nog het planten van het kasstuk- last but not least.

Deze week de laatste raapstelen (een herfstzaaiing) - waarbij jullie een extra tweede bos erbij krijgen. Dan is een berenstamp (zo wordt deze bij Mechteld thuis genoemd) zeker groen genoeg ;-)

Met ook al weer de een na laatste krop sla - aan alles komt een einde (met begin voorjaar weer een nieuw begin). Geniet er nog van!

- Reni -

Planten veldsla en vrijwilliger Hamid ‘in de rimboe’

Pakket inhoud

Deze week
groenteRaapsteel (HK), Biet met loof rood rond of lang (HK), Chinese kool (HK), Knolselderij (HK), Krop sla assorti (HK)
mand volPeen (HK), Knolvenkel (HK), Mangold (HK), Butternut pompoen (HK), Little gem rood (HK), Sla mix (HK), Zappalito (HK)
fruitAppel Alkmene (NL), Satsuma mandarijn (IT), Granaatappel (ES)
Verwacht
groentePrei (HK), Vuile peen (HK), Suikermais (HK), Rode sla (HK), Andijvie (HK)
mand volBosbiet lang (HK), Spruiten (NL), Knolselderij (HK), Witlof (NL), Eikebladsla rood (HK), Slamix (HK), Aubergine (NL)
fruitAppel Santana (NL), Satsuma mandarijn (IT), Druiven rood (IT)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Raapstelen

Raapstelen zijn er als eerste bij in het voorjaar. De zaden kunnen goed tegen de kou, ze kiemen snel en groeien vlot door. De raapsteel hoort dan ook bij de sterke familie van de Brassica en zijn in feite het jonge groen van diverse koolsoorten. Ook in de pittige smaak van de raapsteel kun je de verwantschap met de koolfamilie terugvinden. Het gebladerte wordt meestal rauw in een stamppot verwerkt. Malse, jonge raapstelen kunnen echter ook als groente worden gekookt of in een frisse salade worden verwerkt. Het is een heerlijke frisse voorjaarsgroente die het nieuwe lenteseizoen inluidt en vaak ook in de herfst nog om de hoek komt kijken.

Bewaren kan slechts even door de steeltjes met de wortel in een pot met een laagje water te zetten en er een plastic zakje overheen te trekken. Verlies ze evenwel niet uit het oog, want lang houden de blaadjes het niet uit. Een natte theedoek om de bosjes wikkelen en in de koelkast leggen kan ook even bescherming bieden.

Raapsteel slaatje met sinaasappel

2 bosjes raapstelen - 1 sinaasappel ; Voor het sausje: 1 eetl. magere kwark - 2 eetl. melk - 1 rode ui - 100 gr gemalen parmezaanse kaas

Was de raapsteeltjes zorgvuldig, snij er de worteltjes af en hak het groen zo fijn mogelijk. Verdeel de gepelde sinaasappel in partjes en halveer ze. Roer voor het sausje de kwark los met de melk. Pel en rasp de ui zeer fijn. Werk de geraspte ui met de kaas door de kwark. Meng de raapsteeltjes met het sausje en versier het slaatje met de gehalveerde sinaasappel partjes.

Grasdrogerij & wolkenvelden

Stamppot met aardappel-knolselderij puree

500 g aardappelen - 350 g knolselder - 1/2 dl melk - (kruiden)zout - muskaatnoot

Schrob de aardappelen en schil de knolselderij. Stoom of kook aardappelen en knolselderij gaar. Pel de aardappelen. Pureer de aardappelen en de knolselderij met de roerzeef of aardap­pel­stamper. Voeg een scheutje melk, wat zout en muskaatnoot toe. Serveer als hoofdgerecht, eventueel met een stuk seitan, met tofu of met vlees en een frisse sla of met raapstelen erdoor heen geschept als stamppot 😀

Knolselderij tortilla met spek-geitenkaas

Voor ca 6 personen : 300 gr vastkokende aardappelen - 400 gr knolselderij - 75 ml olijfolie - 200 gr magere gerookte spek in blokjes (of rooktofu/zongedroogde tomaat) - 2 rode ui, parten - peper & zout - eieren - 150 gr zachte geitenkaas, in stukjes gesneden

Schil de aardappelen en knolselderij in snij ze in dunne plakjes. Verhit de helft van de olie in een koekepan van ca 24 cm en bak de aardappelplakjes en spekblokjes ca 10 min. Voeg de knolselderij en ook de ui toe, bak nog 5 min.

Breng op smaak met peper/zout. Klop de eieren in een grote schaal los met de kas. Schep het aardappelmengsel er bij en schep voorzichtig om. Verhit de overgebleven olijfolie en schep het tortillamengsel in de pan. Doe de deksel op de pan en bak de tortilla ca 10 min tot de bovenkant gaat stollen. Keer met behulp van een groot bord en laat de tortilla terugglijden in de pan. Bak de andere kant 5 min bruin en knapperig en serveer !

Bieten-champignoncurry

3 el olie - 1 tl komijnzaad - 1 tl geel of bruin mosterdzaad - 175 g champignons, gehalveerd - 400 g rauwe rode bieten, geschild en in blokjes van 2 cm - 3 tl geschilde verse gember, tot pulp geraspt - 2 knof­look­tenen, gepeld en geperst - 1 verse groene peper, zeer fijn gehakt - 2,5 dl gezeefde tomaten - 1 volle tl zout

Verhit de olie in een niet te grote pan op een middelhoge warmtebron. Doe het komijn- en mosterdzaad erin. Voeg, zo­dra het mosterdzaad begint te springen, de paddestoelen toe. Roer de paddestoelen even door, voeg dan de rode bieten toe. Bak al roerend 2 minuten. Voeg dan de gember, knoflook en het pepertje toe. Bak al roerend, nog altijd bij middelhoge temperatuur, nog eens 2 min. Schenk de gezeefde tomaten en 2,5 dl water erbij. Voeg het zout toe. Roer door, breng dan aan de kook. Draai de warmtebron laag en laat met het deksel op de pan 40 minuten zachtjes pruttelen, of totdat de bieten gaar zijn.

Geraspte rode bieten met sjalotten (Madhur Jaffrey)

3 el olijfolie - 1 tl bruin of geel mosterdzaad - 2 flinke sjalotten, gepeld en fijn gesnipperd - 450 gr rauwe rode bieten, geschild en grof geraspd - 1 volle tl zout - 1 el citroensap - (1 verse groene peper, diagonaal in dunne plakjes)

Verhit de olie in een grote (koeken)pan op middelhoge warmtebron. Doe het mosterdzaad erin. Voeg, zodra het mosterdzaad begint te springen, de sjalotten en peper toe. Bak al roerend 30 sec. De sjalotten moeten een beetje bruin worden. Doe dan de rode bieten erbij en bak al roerend 1 min. Voeg het zout en 1,2 deciliter water toe. Breng aan de kook. Draai de warmtebron laag en laat met het deksel op de pan 10 min pruttelen. Neem de deksel van de pan, draai de warmtebron hoger en voeg het citroensap toe. Roer door en neem de pan van de warmtebron.

Dit is een van de snelste manieren om rode bieten te bereiden - het koken duurt maar een minuut of 10. Het gerecht kan vrij pittig gemaakt worden met het groene pepertje, maak kan deze kan ook weggelaten worden. Doordat de rode bieten de smaak van de gebakken sjalotten opnemen, is het een bijzonder gerecht.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo