Herfst tooi

Langzaam worden herfstkleuren zichtbaar en op de tuin; daarentegen vallen de winterteelten meer en meer in het oog nu de rest van de tuin er opgeruimd bij ligt. Veelal zijn de ‘leegte’ gelijk ingezaaid met diverse groenbemester of is reeds de inzaai gedaan van grasklaver voor twee komende jaren van rust.

Deze week een week gericht op het planten van de veldsla, winterpostelein en nog een assortie snij-sla die later allen de bescherming van de kas zullen krijgen. Buiten vangen we daarbij ook regen bij de oogst van de laatste nazomergewassen als knolvenkel en suikermais. De knolvenkel is intens zoet wat het gewas te danken heeft aan de koudere temteraturen - echte slow venkel. Kort even stoven en serveren met wat room of crème fraiche met eventueel voor de kleur wat doperwten toegevoegd ;-) bon appetit!

Ondertussen maken Roel, Reni en gezin zich op voor een vakantie met het gezin en voorziet het team de komende twee weken het werk op de tuin en op de markt!

De meelever zal de komende tijd daarom waarschijnlijk korter zijn. Daarna weer terug van weg geweest.

- Reni -

Prei oogst met herfstweer

Pakket inhoud

Deze week
groentePrei (HK), Knolvenkel (HK), Suikermais (HK), Rode sla (HK), Andijvie (HK)
mand volLange biet (HK), Spruiten (NL), Knolselderij (HK), Witlof (NL), Eikebladsla rood (HK), Slamix (HK), Aubergine (NL)
fruitAppel Santana (NL), Satsuma mandarijn (IT), Druiven rood (IT)
Verwacht
groente Spitskool (HK), Butternut pompoen (HK), Romanesco bloemkool (HK), Knolselderij (HK), Slamix (HK)
mand volWilde peen (NL), Andijvie krul (HK), Wortelpeterselie (NL), Witte kool (HK), Zoete bataat (IT), Slamix (HK), Cocktail tros (NL)
fruitAppel Santana (NL), Mango (HK), Sinaasappel Ruby (ZA)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Maiskolven met geraspte kaas en citroen

water en zout - gesmolten boter - 2 eetlepels geraspte kaas - citroen

De maiskolven van de omhullende bladeren ontdoen, wassen en opzetten met water en zout. Kooktijd enkele minuten. Wanneer ze gaar zijn serveren met gesmolten boter, geraspte kaas en een schijfje citroen.

Gestoofde spruitjes

500 g spruiten - wat water (1 cm in de pan) - 1 eetlepel olie of boter - ½ theelepel zout - een mespunt nootmuskaat - 1 eetlepel peterselie, fijngehakt

Breng water met olie of boter en zout aan de kook en voeg de spruiten toe. Goed doorroeren. Doe het deksel op de pan en draai de vlam laag als het deksel heet is. Stoof de spruitjes in 10 – 15 minuten bijtgaar. Breng de groente op smaak met nootmuskaat en peterselie. Vervang eventueel 100 – 200 gram spruitjes door in plakjes van een ½ cm gesneden winterpeen. Leg de peen eerst in de pan en doe er na 10 minuten stoven de spruiten bij.

Zacht gestoofde prei met wijn en tijm (Jamie Oliver)

4 grote preien - 100 gr boter - verse tijm of basilicum - 2 knoflook - 2 wijnglazen witte wijn - 300 ml groentebouillon

De preien in stukken snijden van 2 ½ cm. Het groene loof in kleine reepjes snijden. Smoor de prei en knoflook in boter. Voeg naar ca 5 minuten de wijn en bouillon toe. Vervolgens kan alles geschept worden in een ingevette ovenschaal waaraan de verse kruiden worden toegevoegd. De schaal kan ca 30 minuten bij 180°C in de oven. Serveren met zout en peper, lekker met Parmezaanse kaas.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo