Wintersla

De wintersla is al grotendeels geplant!

Niet zoals op de volle grond met de plantmachine zittend achterop - maar met de plantkar en op de knieën. In de beginjaren van Roel & mijzelf deden we alles op deze wijze; alle duizenden plantjes…met de veldsla en winterpostelein van het kasstuk gaan we even terug naar deze tijd maar zijn blij met de vooruitgang; arbeidstechnisch zijn we ermee vooruit gegaan en we zijn een stuk flexibeler in tijdsplanning met het soms wisselvallige weer!

- Reni -

Onze grond

Wij pachten onze van Stichting Grondbeheer. Hieronder een bericht van hun website: "Groei areaal biodynamische landbouw zet door".

Fijn om te leze dat de beweging waar de Hooge Kamp nu ruim 40 jaar deel van uit maakt groeit.

Een belangrijke voorwaarde voor de Biologisch Dynamische landbouw is vrije grond. Grond die los is los van economische druk om te "presteren". Klanten van het eerste uur kennen de gronddelen om hieraan bij te dragen. Dit is nog steeds mogelijk.

Het initiatief hiertoe is afgelopen 20 jaar sterk verbreed. Zo werkt Grondbeheer nu samen met onderandere Wij Land, Heerenboeren en Triodos samen in Aardpeer. En is het mogelijk om eeuwig durende obligaties bij Grondbeheer te kopen. Om zo bij te dragen aan de vergroting van het areaal voor Biologisch Dynamische Landbouw.

- Saco -

Het areaal biodynamische landbouw is het afgelopen jaar met 11% gestegen tot 8730 hectare. Dat is 11% van het totale biologisch areaal in Nederland. Het aantal biodynamische bedrijven in Nederland (inclusief omschakelende bedrijven) nam toe van 143 naar 152. Ook het aantal handelsbedrijven met een Demeter licentie is flink toegenomen van 87 naar 97. Dit blijkt uit de nieuwe Demeter Monitor 2020/2021.

Biodynamische boeren en tuinders voldoen aan strengere voorwaarden dan de biologische. Zo is minimaal 10% van het areaal ingericht om biodiversiteit te ondersteunen en mag er veel minder stikstof worden bemest (slechts 112 kilo stikstof per hectare). Een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen biologisch en biodynamisch is via deze link te lezen. Biodynamische producten zijn herkenbaar aan het Demeter keurmerk.

Stichting Demeter heeft vorig jaar ‘Distributievoorwaarden’ geïntroduceerd voor handelsbedrijven die Demeter producten verkopen. Zij dienen zich actief met de uitgangspunten en de ontwikkeling van Demeter te verbinden en zich in te zetten voor onder andere eerlijke sociaaleconomische verhoudingen en duurzame ontwikkeling, onder meer door ‘ontwikkelgesprekken’ te organiseren. Dit is in navolging van de Collegiale Toetsings gesprekken die boeren al vele jaren in groepen voeren over hun ontwikkelingsdoelen en hun verbinding met de uitgangspunten van de biodynamische landbouw.

Stichting Demeter heeft geen exacte verkoopcijfers tot haar beschikking. Wel is er inzicht in de omzet van verpakte en verwerkte Demeter producten (dus exclusief alle onverpakte AGF producten). Daar steeg vooral de omzet bij boerderijwinkels – mede door aandacht voor gezonde voeding en weerstand vanwege corona – van 2,5 naar 3,2 miljoen euro, een groei van 28%.

De Demeter Monitor komt jaarlijks tot stand in samenwerking met de BD-Vereniging, Stichting BD Grondbeheer, Stichting Kraaybeekerhof en Aeres Warmonderhof. Als biodynamische beweging werken zij intensief samen op het gebied van opleiding, training en ontwikkeling intensief. BD Grondbeheer zet zich in voor het veilig stellen van gronden voor biodynamische landbouw en hulp bij bedrijfsopvolging. Inmiddels pachten 20 BD bedrijven hun grond via Stichting BD Grondbeheer, in totaal 543 hectare, gefinancierd via schenkingen en de uitgifte van obligaties.

De volledige Demeter monitor 2020/2021 voor trends en ontwikkelingen in de biodynamische landbouw en handel met Demeter keurmerk staat kunt u hier downloaden.

Mooie luchten

Pakket inhoud

Deze week
groente Spitskool (HK), Butternut pompoen (HK), Romanesco bloemkool (HK), Knolselderij (HK), Slamix (HK)
mand volWilde peen (NL), Andijvie krul (HK), Wortelpeterselie (NL), Witte kool (HK), Zoete bataat (IT), Slamix (HK), Cocktail tros (NL)
fruitAppel Nr 251 (NL), Mango (ES), Sinaasappel Ruby (ZA)
Verwacht
groentePrei of Kleurenpeen (NL), Witte kool (HK), Spruiten (NL), Oranje pompoen (HK), Boerenkool - blad (HK)
mand volChioggia biet (HK), Spitskool (HK), Pastinaak (NL), Witlof ? (NL), Spinazie ? (HK), Slamix (HK), Paprika punt (NL)
fruitAppel nr 251 (NL), Peer Concorde (NL), Fruitsoort 3 ?
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Gesmoorde spitskool

1 eetlepel olie - 1 ui, fijngehakt - 500 gr. Spitskool - ½ theelepel zout - naar smaak 1-2 theelepel karwij of ½ theelepel komijnzaad of een snufje peper

Verwijder van de kool zo nodig de lelijke buitenste bladeren en snijd hem overlangs doormidden. Leg de helften met het snijvlak op een plank en snijd elke helft nog eens overlangs doormidden. Snijd de kool nu overdwars in 1-2 cm brede repen, tot op de stronk [bewaren voor bouillon].

Verwarm op een matig vuur in een pan met een dikke bodem de olie met de ui en smoor de ui glazig. Voeg de kool en het zout toe [en de kruiden] en smoor dit onder af en toe omscheppen tot de kool glazig is en gaat slinken, maar laat hem niet verkleuren. Doe het deksel op de pan en draai de vlam laag als het deksel heet is. Kook deze malse groente gaar in 5-10 minuten.

Knolselderij tortilla met spek-geitenkaas

Voor ca 6 personen : 300 gr vastkokende aardappelen - 400 gr knolselderij - 75 ml olijfolie - 200 gr magere gerookte spek in blokjes (of rooktofu/ zongedroogde tomaat) - 2 rode ui, parten - peper & zout - eieren - 150 gr zachte geitenkaas, in stukjes gesneden

Schil de aardappelen en knolselderij en snij ze in dunne plakjes. Verhit de helft van de olie in een koekepan van ca 24 cm en bak de aardappelplakjes en spekblokjes ca 10 min. Voeg de knolselderij en ook de ui toe, bak nog 5 min.

Breng op smaak met peper/zout. Klop de eieren in een grote schaal los met de kas. Schep het aardappelmengsel er bij en schep voorzichtig om.

Verhit de overgebleven olijfolie en schep het tortillamengsel in de pan. Doe de deksel op de pan en bak de tortilla ca 10 min tot de bovenkant gaat stollen. Keer met behulp van een groot bord en laat de tortilla terugglijden in de pan. Bak de andere kant 5 min bruin en knapperig en serveer!

Witte koolsoep met Indische currypasta

½ of kleine witte kool - 2 uitjes - 4 à 5 sl olijfolie- groentenbouillon naar smaak - peper & zout - 1 kl Indische currypasta

Warm een ketel water op (2 à 3 liter). Stoof de ui in olijfolie goudbruin. Voeg de witte kool in stukken toe en bak tot het dreigt aan te bakken. Voeg nu rijkelijk water toe. Laat in 10’ gaar worden. Voeg groentenbouillon, zwarte peper toe. Mix grondig. Afwerken met een koffielepel Indische currypasta, eventueel ook een scheutje room.

Appel achter op de tuin

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo