Zorg voor de aarde

Terwijl Saco jullie vorige week deelgenoot maakte over Stichting Grondbeheer en het belang van Vrije grond - grond die los is van economische druk om te ‘presteren’ - arriveerde Roel & ik met ons gezin bij de start van onze vakantie bij ’t Veerhuis in Varik voor onze eerste overnachting.

Dit leverde twee bijzondere ontmoetingen op - we werden hartelijk ontvangen door Frans-Willem Deliën, VeerhuisGenoot & Pelgrim met zijn Pilgrimage in a Day welke hij aanbiedt op deze mooie plek - en zagen wij daar tot onze verbazing de kruiwagen staan, de kruiwagen waarmee Henry Mentink met aarde vanuit de tuin van het Veerhuis naar Amsterdam is gegaan en symbolisch de Aarde van de beurs heeft gehaald om deze aan te bieden bij het UNESCO kantoor - met het verzoek om de gehele Aarde op de Werelderfgoedlijst te zetten.

In de geest van dat het ook anders zou moeten kunnen: Als nu eens de Aarde geen handelswaar meer is net zoals de lucht dat niet is.

Een initiatief wat als eerste stap het vervolg heeft gekregen om de grond onder het Veerhuis vrij te kopen en aan te bieden aan de wereldgemeenschap. Met steun van UNESCO wordt dit idee verder gedragen en wordt er aandacht voor in de wereldgemeenschap gevraagd: de kruiwagen wordt in het jaar 2022 tussen 22 april (Dag van de Aarde) en 5 juni (World Environmental Day) met een loop van 44 dagen van Varik naar het hoofdkantoor van de Unesco in Parijs gebracht.

Voor meer informatie en het filmpje van het symbolisch aanbieden van de grond bij UNESCO zie https://www.veerhuis.nl/earth en https://www.veerhuis.nl/kijkdoorbraak/.

Met een kruiwagen vol Betuwse aarde toog hij naar het pand van Unesco bij het Amsterdamse Vondelpark. Want is het niet vreemd dat de Aarde zelf niet op de Werelderfgoedlijst prijkt? Kennismaking met een gedreven vrijdenker. (Foto en bijschrift uit een artikel in Vruchtbare Aarde verscheen afgelopen herfsteditie.)

Na een wandeling in de morgen in de uiterwaarden van de Waal voor het Veerhuis volgde de ontmoeting met Henry Mentink zelf.

Mooi hoe ontmoetingen ‘toevallen’ ….

En hoe de pelgrimsgedachte die het gesprek met Frans-Willem aanwakkerde, is blijven hangen bij mij en terugkwam op het vervolg bij onze reis; met het bezoek aan het nieuwste stukje Nederland in de vorm van de Marker Wadden en het uitkomen in het noordelijke Zwarte Haan - daar stond ik ineens aan het begin van het Jacobspad, welke aansluit op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela (op het Bildt zoals het gebied daar heet wordt de Zwarte Haan dan ook wel het begin van de wereld genoemd 😉 )

En zoals elke reis een begin heeft, had de onze ook een einde…het noordelijkste puntje land met de Duitse grens.

- Reni -

Twee panorama’s: einde van onze reis aan het noordelijkste puntje land op de grens met Duitsland…

Pakket inhoud

Deze week
groentePrei (NL), Witte kool (HK), Spruiten (NL), Rodelika peen (HK), Boerenkool - blad (HK)
mand volChioggia biet (HK), Spitskool (HK), Pastinaak (NL), Witlof (NL), Snijbiet ipv spinazie (HK), Slamix (HK), Paprika punt (NL)
fruitAppel nr 251 (NL), Peer Concorde (NL), Kaki fruit (IT)
Verwacht
groente Kleurenpeen (NL), Chinese kool (HK), Oranje pompoen (HK), Knolvenkel (HK), Romanesco bloemkool ? (HK)
mand volButternut pompoen (NL), Prei (HK), Knolselderij (HK), Champignons (NL), Little gem groen (NL), Sla mix (HK), Cocktail tros (NL)
fruitAppel nr 251 (NL), Druiven wit (IT), Fruitsoort 3 ?
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo