Herfstlicht

Met vorige week een week met mist…nu vooral een week met bijzonder licht bij het begin en einde van het daglicht.

De eerste rijp was duidelijk zichtbaar, koude voelbaar aan de handen en voeten tijdens het veldsla oogsten op dinsdag; maar wat is het daarna genieten van de herfstzon in het oogsten van de prei - genieten!

Einde van het seizoen is opruimwerkzaamheden op het land en in de schuren, trekkers die in onderhoud gaan… en de laatste oogsten die naar binnen worden gehaald. Deze week de focus op de knolselderij.

Woensdag daarnaast ook nog bezoek van collega telers uit Zuidwest Frankrijk - leuk om ervaringen onderling uit te wisselen, ondanks de verschillen in grondsoort, klimaat en cultuur. Gelukkig kon het in het Nederlands!

- Reni -

Prei oogst

Pakket inhoud

Deze week
groente Courgette (ES), Witlof (NL), Prei (HK), Koolraap (HK), Veldsla (HK)
mand volRodelika peen (HK), Courgette (NL), Broccoli (NL), Spercieboon (NL), Little gem (NL), Sla mix (HK), Komkommer (NL)
fruitAppel Santana (NL), Clementines (ES), Ananas (IV)
Verwacht
groente Savooie kool (HK), Butternut pompoen (HK), Spruiten (NL), Chioggia biet (HK), Sla mix (HK)
mand volBieten lang (HK), Groenselderij (NL), Paksoi (NL), Wortelpeterselie (NL), Oranje pompoen (HK), Little gem (NL), Veldsla (HK), Paprika (NL)
fruitAppel Santana (NL), Granaatappel (ES), Peer Dolacomi (NL)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Koolraap

De laatste jaren is koolraap een beetje uit de gratie geraakt. Ten onterechte, want deze groente is weliswaar eenvoudig, maar een echte lekkernij. De zachte smaak komt het best tot zijn recht als u de groente simpel stooft met een klontje roomboter (± 20 minuten).

Het vruchtvlees is oranjegeel en kan met veel kruiden en specerijen worden gecombineerd. Denk aan kerriepoeder, nootmuskaat en verse groene kruiden als salie en tijm .

inzaai grasklaverperceel & groenbemester zomerhaver/Alexandrijnse klaver/phacelia

Irisch Stew

200 gr schapepoulet - 500 gr koolraap - 500 gr aardappelen - 3 flinke uien - zout, vleeskruiden, boter

Kruid het vlees met vleeskruiden en zout. Bak de schapepoulet in de boter lichtbruin aan, voeg daarna zoveel water toe, dat het vlees met een deksel op de pan zachtjes gaar kan stoven (ongeveer 1 uur).

Snijd de koolraap, de aardappelen en uien in stukken, voeg deze bij het bijna gare vlees. Eventueel nog wat zout toevoegen. Stoof dan de groenten samen met het vlees gaar, maar pas op dat de aardappelen niet ui telkaar vallen.

Voor het opdienen kunt het vocht nog wat binden.

Koolraap-fettuccini

500 g koolraap – 100 g blauwschimmel-roomkaas – 1/8 l slagroom – 1 eetl. peterselie, fijngehakt

Koolraap in plakken snijden (+/- 5 mm dik),schillen en met een kaasschaaf vanaf de rand in reepjes schaven (als lintmacaroni). Minder werk: de plakken snijden als dunne patatjes. Koolraapreepjes in een zeef doen en afspoelen. Kaas smelten in de slagroom, koolraapreepjes met het aanhangende water toevoegen. In ca. 5 min. gaarstoven (patatreepjes 10 min.) op laag vuur en af en toe omscheppen. Voor het opdienen bestrooien met peterselie. Lekker met rijst of gierst.

Rapen gesmoord in sojasaus

(Madhur Jaffrey)

1 el zonnebloemolie - 900 g rapen, gschild in blokjes of platte schijven - 3 tl tamari - 1 tl sesamolie - (evt. 1 el poedersuiker - scheutje water)

Verhit de olie op een middelhoge warmtebron. Voeg de rapen toe. Roerbak ze ca 5 min tot de rapen aan alle kanten iets bruin zijn. Smoor ze vervolgens met de tamari en met de deksel op de pan ca. 15 min of tot ze zacht zijn (evt. een scheutje water en el poedersuiker toevoegen). Sprenkel de sesamolie eroverheen, schud de rapen en dien ze op.

Een puur gerecht, lekker met donkere bladgroenten, peulvruchten en rijst.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo