Rijp

Maandag was een zonovergoten dag met de grond en de meeste gewassen berijpt, door de mist van die nacht en de ochtendkoude die een deken van rijp over het land heen legde.

Met de koude die nu komt en de natte zomer achter ons, zullen we de komende pakketten onze voorraad pompoenen uitleveren. Uiteraard zullen we deze vergezeld doen gaan van diversen recepten, want naast de grote variëteit aan pompoen - oranje/sweet dumping/groen/acorn pompoen - kan deze veelzijdige groente op evenveel diverse manieren worden bereid - voor ieder wat wils denken wij zo!

De tuin is nu grotendeels leeg van de groentegewassen, behalve de winterteelten en nog een aantal bedden bewaarpeen die we nog even in de grond bewaren. Daarbij is de tuin wel grotendeels groen en bedekt door alle diverse groenbemesters die zijn ingezaaid en de grond bedekken en doorwortelen. Een mooi gezicht en waardevol voor de grond en bodemleven!

Met nu echt een omslag in weer en voor de start van de adventstijd heb ik deze week een ronde preparaat in twee spiraalvormen dwars over de tuin gelopen met de kinderen als dankzegging. Onze laarzen kruiste daarbij alle stukken grond waar we in onze herinnering ophaalden wat de tuin hier groot had laten worden; deels stonden de resten er zichtbaar nog, deels soms gewas of groenbemester heuphoog ;-) of dachten we terug aan de maïsplanten waar we op zoek waren naar de zoete maiskolven.

Dit terugblikken en voelen geeft ook het ‘stokje' in handen voor het vooruitblikken en het oppakken van de teeltplanning voor volgend jaar!

- Reni -

Prei

Pakket inhoud

Deze week
groente Boerenkool (HK), Pastinaak (NL), Witlof (NL), Rodelika peen (HK), Sla mix (HK), Kastanje champignons (NL)
mand volWitlof (NL), Prei (HK), Paksoi (NL), Zoete bataat (NL), Little gem (NL), Sla mix (HK), Zwamboon (NL)
fruitAppel Santana (NL), Peer Concorde (NL), Kaki fruit (IT)
Verwacht
groente Zoete bataat (NL), Chinese kool (HK), Prei (HK), Oranje pompoen groot (HK), Veldsla (HK)
mand volKleurenpeen (NL), Red Russian Kale (HK), Spinazie (IT), Pastinaak (NL), Sjalot (HK), Little gem (NL), Slamix (HK), Meiraap (HK)
fruitAppel Santana (NL), Peer Concorde (NL), Clementine (IT)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Ochtend gloren

Gegratineerde pastinaak-wortel schotel

De puurheid van de wortels komen bij dit recept vol tot zijn recht!

2 pastinaken - 2 winterwortels - olijfolie (of avocado-olie, zacht en vol van smaak!) - groene kruiden - peper - zout - geraspte kaas

Borstel de pastinaak en de wortels goed schoon, schillen is dan niet nodig. Snijdt beiden wortels in de lengte richting in dunne plakken (circa 0,5 cm). Kort blancheren in kokend water om de rauwigheid van de groente af te halen. Leg deze in een ingevette ovenschaal. Besprenkel met de olijfolie en de groene kruiden (deze laatste evt. even door de vijzel halen om de smaak omhoog te halen!!), strooi daarna de geraspte kaas erover. Zet de schaal in de voorverwarmde oven op 180 graden voor 30 min. Eet lekker!

Pastinaak-rosti

2 pastinaken - 1 kleine ui - wortelpeterselie - ½ tl kruidenzout - witte peper - 2 el.fijn (spelt)meel - 1 ei - 1 el.slagroom

De pastinaken grof raspen. Uien en peterselie fijnhakken en alle ingrediënten vermengen. In een pan olie verhitten [niet zuinig zijn met de olie!]. Steeds een eetlepel van het deeg in de pan doen en platdrukken. De rosti aan beide kanten in ong. 7 min. goudbruin bakken.

Boerenkoollasagne

400 g boerenkool - 100 g olijven - olijfolie - 1 blik tomatenpuree - 1 rode paprika (heel fijn gehakt) - 100 g seitan - 200 ml sojaroom - 150 ml kokosmelk - zout & peper - nootmuskaat, oregano, tijm, paprikapoeder - verse rozemarijn - 2 tl citroensap - lasagnevellen (voorgekookt) - arrowroot - gistvlokken

Maak een tomatensaus met de tomatenpuree, een blaadje laurier (wegnemen na het koken), oregano, tijm, aprikapoeder, rozemarijn, basilicum en olijfolie. Voeg seitan en paprika toe. Ondertussen oven verwarmen op ca. 210°C. Een bechamel­saus maken met de sojaroom, kokosmelk, arrow­root (opgelost in wat water), zout, peper, nootmuskaat, gist­vlokken en citroensap. Bak de boerenkool in een pan met wat olijfolie gedurende 3', voeg zout en peper toe en stukjes olijf.

Een ovenvaste schaal invetten en afwisselend vullen met een laagje tomatensaus, een laagje lasagnevellen en een laagje gebakken boerenkool. Eindigen met een laagje bechamelsaus.

Boerenkool met pesto

2 uien fijngehakt - 2 teentjes knoflook fijngehakt - 3 tomaten in stukjes - 30 g boter - 500 g boerenkool fijngesneden - 3 el rode pesto - zout en versgemalen zwarte peper

Verhit de boter en fruit daarin de ui met knoflook circa 3 minuten. Voeg boerenkool toe en bak die 3 minuten mee. Stoof de boerenkool daarna in circa 20 minuten gaar. Schep de tomaat en pesto erdoor en laat nog 3 minuten meestoven. Breng op smaak met peper en zout. Serveer met aardappels.

Gesmoorde witlof - met rozemarijn

pond witlof - takje rozemarijn - 2 el roomboter - 2 el gembersiroop - stukjes fijngesneden stem­gember

Bij deze manier van bereiden komt de smaak van witlof het beste tot zijn recht. (Weken in water - zoals bij koken - maakt de bladeren alleen maar bitterder van smaak.). Snijdt de struikjes witlof door de helft. Verwarm in een gietijzeren pan (of bakban) de roomboter. Voeg hieraan de stronkjes witlof en het takje rozemarijn toe. Laat dit voor 10-15 minuten smoren met een deksel op de pan. Tijdens het smoren verliest de witlof deels zijn eigen vocht, waardoor deze goed smoort en iets wat bruin kleurt. Dit is het moment om de eetlepels gember­siroop en de stukjes stemgember toe te voegen. Eet lekker!

Witlof-amandelsoep

kruidenbouillon - 200g witte gemalen amandelen - 250 ml room - 2 stronken witlof, in reepjes

Breng 1 liter water met de bouillon en de amandelen aan de kook. Voeg de room toe. Schep de soep in kommen of borden en verdeel de reepjes rauwe witlof erover. Serveer met witte toast met boter.Breng 1 liter water met de bouillon en de amandelen aan de kook. Voeg de room toe. Schep de soep in kommen of borden en verdeel de reepjes rauwe witlof erover. Serveer met witte toast met boter.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo