Nieuwe pakketprijzen

Met de afronding van het oude seizoen en ook het spoedig aanbreken van het nieuwe hebben wij de pakketprijzen onder de loep genomen. De laatste prijswijziging vond alweer even geleden plaats (het voorjaar van 2017).

De prijzen voor de groente en fruitpakketten zijn het geld waar wij mee aan de slag gaan elke week om een pakket voor jullie samen te stellen. Geleidelijk aan werd het merkbaar bij ons dat een mooie samenstelling in variatie en goede grootte van de porties moeilijker wordt; de pakketten vragen iets meer vulling. Door de prijzen te verhogen met de ingang van het nieuwe jaar maken we dat mogelijk.

Jullie krijgen iets meer geleverd en wij hebben meer voldoening van het werk. Een overzicht van onze pakketten, met voorbeelden van de inhoud en de bijbehorende nieuwe prijzen zijn in te zien op hoogekamp.nl/pakket

Afronding en nieuwe start

Het einde van het jaar nadert met rasse schreden, de derde adventskaars brandt al!

Op het bedrijf is afgelopen weken veel opgeruimd - vuile oogstkisten waren verzameld en zijn ijverig door Sven en hoge druk reiniger schoon gemaakt. De schuren zijn opgeruimd - machines zijn schoongemaakt door Roel en onder dak van de nieuwe trekkerschuur gezet. De trekkers zijn in onderhoud gebracht bij de mechanisatie en nu is het tijd voor de wissel van de zomer- naar de winterbanden van de bakwagen en bestelbus.

Daarnaast hadden we nog wat wensen verzameld waar in een druk teeltseizoen minder de tijd voor is - deze zijn volop opgepakt en zullen in het nieuwe jaar tot realisatie komen. Een daarvan op het bedrijf zelf is de vernieuwing van onze kantine tot een mooie ontvangst- en verblijfsruimte, we zetten nu de puntjes op de I wat betreft verfkleuren en inrichting en gaan daar rond de jaarwisseling mee aan de slag 😉

Ook de eerste plantgoedbestelling is eruit - immers de vroege prei wordt al voor de kerst gezaaid; spoedig volgen er meer bestellingen, te beginnen bij de vroege plantingen in de kas en op de tuin, met daarna de grote bestelling tot einde van het teeltseizoen.

Inmiddels zijn de bestellingen voor het kerstpakket aan de beurt, de voorbereidingen van het dubbele pakket zijn al in volle gang. De inhoud is bekend en jullie al gemeld in vorig nieuwsbericht, vanaf deze week is deze ook via de website in te zien. Het aandeel van eigen tuin in het pakket is nog erg groot en een mooie combi van goed te bewaren groente in combinatie met mooie seizoensgroente als witlof, spruiten, savooie kool, veldsla en wintermix.

- Reni -

Overzicht tot einde 2021:

Winterblaadjes en mispelversiering 😉

Pakket inhoud

Deze week
fruitAppel Santana (NL), Peer Concorde (NL), Sinaasappel Moro (IT)
groente Wortelpeterselie (NL), Witte kool (HK), Prei (HK), Pompoen Sweet dumpling (HK), Veldsla (HK), Palmkool (HK)
mand volLange biet (HK), Knolselderij (HK), Little gem (IT), Wintermix (NL), Paprika punt (ES), Spruiten (NL), Kleurenpeen (NL), Boerenkool (HK)
Verwacht
fruitAppel Santana (NL), Peer Concorde (NL), Sinaasappel Moro (IT)
dubbel groente Butternut pompoen (HK), Pompoen oranje (HK), Rode kool (HK), Knolselderij (HK), Koolraap (HK), Stoofpeer (NL), Peen rodelika (HK), Paprika punt (NL), Witlof (NL), Spruiten (NL), Savooie kool (HK), Wintermix (HK), Veldsla (HK)
dubbel mand volBergamot citroen (IT), Rode kool (HK), Stoofpeer (NL), Veldsla (HK), Witlof (NL), Zwamboon (NL), Bloemkool (NL), Wintermix (HK), Groenselderij (ES), Butternut pompoen (HK), Bietenmix (NL), Bosui (IT), Pastinaak (NL), Zoete bataat (NL)
dubbel fruitAppel Santana (NL), Peer Concorde (NL), Sinaasappel Moro (IT), Clementines (ES/IT), Avocado baby (ES), Bergamot citroen (IT)
groente Butternut pompoen (HK), Knolselderij (HK), Spruiten (NL), Stoofpeer (NL), Veldsla (HK), Witlof (NL)
mand volBloemkool (NL), Groenselderij (ES), Pastinaak (NL), Veldsla (HK), Zoete bataat (NL), Zwamboon (NL)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Wortelpeterselie

Wortelpeterselie heeft een heerlijk aroma en is zeer geschikt als aanvulling van soepen, bouillons, sausen en stoofgerechten. De wortel heeft het uiterlijk van pastinaak, maar de smaak heeft eerder iets weg van selderijknol en ook wel van... peterselie. Beschik je bovendien over het loof (= bladpeterselie) dan kan je dit gebruiken als gewone krulpeterselie.

Gegratineerde wortelpeterselie

5750 gram wortelpeterselie - versgemalen witte peper - sap van ½ citroen -zout - 30 gram boter - geraspte oude kaas - scheut room

Schil en was de peterselie en snijd de wortels in reepjes of plakjes. Doe ze in water met citroensap en kook ze in ongeveer 10 minuten beetgaar. Laat de wortelpeterselie vervolgens uitlekken.Stoof ze daarna op in de boter, voeg een scheutje room en wat peper toe. Schep de peterselie in een vuurvaste schaal, strooi er de kaas over en gratineer het geheel onder een hete, voorverwarmde grill.

Kwartet winterkool 😉 rara

Palmkool

Palmkool is een koolsoort, afkomstig uit het Middellandse zee gebied en zeer geliefd in Italië, Toscane. Hij wordt ook wel zwarte kool genoemd, Cavolo Nero, omdat hij na bereiden heel donker kleurt en is een geliefd ingrediënt voor mine-strone soep. De plant kan wel 1 meter hoog worden en heeft lange smalle bladeren (vandaar de naam palmkool) die kroezen als boerenkool. De smaak is echter veel zachter en de berei-ding heel eenvoudig. Zowel gekookt als in de roerbak zeer smakelijk! Ook ter vervanging in spinazie recepten te gebrui-ken. Strip wel eerst de rib (nerf) van de bladeren deze heeft een langere bereidingstijd. TIP: snij de nerf in 2 cm lange stukjes, fruit een ui en een teen knoflook en voeg de palm-koolnerfjes toe. Stoof ze met een deksel op de pan voor een minuut of 10. daarna kun je de gestoofde nerven verder verwerken met palmkoolbladeren.

Spaghetti met palmkool (Cavolo Nero)

400 gr palmkool - 250 gr romatomaatjes - 250 ml slagroom - 400 gr spaghetti - handje pijnboompitten - 1 citroen - 4 teentjes knoflook - peper en zout - parmezaanse kaas

Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing. Verwijder de nerven van de bladeren (zoals bij boerenkool) en kook deze circa 5 minuten in gezouten water. Laat deze vervolgens uitlekken. Pel en pers de knoflook en kook deze samen met de slagroom 10 minuten op laag vuur. Pureer de kool samen met de slagroom. Verwarm de saus op en breng op smaak met geraspte parmezaanse kaas, zout en peper. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan en bak de romatomaatjes. Serveer de pasta met de Cavolo Nero saus, pijnboompitten en tomaatjes en besprenkel met wat citroensap. Eet smakelijk!

Orzo-Risotto met Palmkool en Salie

Risotto heeft de naam reuze lastig te zijn. Dat is misschien waar, maar niet als je een sluiproute neemt :-) Gebruik eens Italiaanse orzo, gemaakt van geslepen tarwekorrels. Orzo is in feite een pasta, maar met de zachte beet en vorm is 'ie een waardige vervanger van officiele risotto rijst. En heel wat minder omslachtig in de keuken! Deze combinatie met palmkool, salie en ricotta geeft een heerlijk romig resultaat.

4 el ricotta - 300 gram orzo - 40 gram parmezaanse kaas, geraspt - 250 gram kastanjechampignons - 1 flinke sjalot - 500 gram palmkool - 150 ml witte wijn - 25 gram roomboter - half bosje verse salie - olijfolie - 2 tenen knoflook - zout, peper en bouillon

Was de palmkool en snijd in dunne repen. Snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn. Hak de helft van de blaadjes salie fijn. Snijd de kastanjechampignons in kwarten. Verhit de helft van de roomboter in een hapjespan. Fruit hierin de sjalot, knoflook en gehakte salie drie minuten aan. Blus af met de witte wijn en voeg een scheut groentebouillon toe. Voeg de Orzo toe en laat deze het vocht opnemen. Voeg net als bij een echte risotto in enkele scheuten de rest van de bouillon toe, maar wees gerust: je hoeft niet continue met je neus erboven op te staan om te voorkomen dat het aanbakt :-) Bak ondertussen de champignons in de rest van de boter bruin en breng op smaak met zout en peper. Voeg als de orzo gaar is de palmkool, geraspte Parmezaan en de ricotta toe. Roer tot de palmkool is geslonken en het geheel een romige massa is. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de risotto met de paddenstoelen en de rest van de salie.

Sweet Dumpling pompoen

Deze decoratieve en smakelijke mini-pompoen is roomwit / geel van kleur met donkergroene strepen. Het vruchtvlees is licht oranje, zeer fijn stevig met een zoete noot achtige -kastanje- smaak. Voor gebruik in de maaltijd is het niet nodig om hem te schillen, maar dan is het aan te raden om het geheel of de stukken of partjes even van te voren kort te koken of te blancheren. Anders is het beter om de schil eraf te snijden.

Rasp dit pompoentje grof - of snij het in stukjes van 0,5 - 1 cm dik en fruit deze heerlijke pompoenstukjes in een bodem olijfolie waarin je eerst een theelepel gemalen komijn hebt gestrooid. Roer een paar keer flink, en temper dan het vuur. Voeg een scheut sojasaus toe, roer nog x maal, en laat dan, met het deksel erop, je groente in 10 - 15 minuutjes voor als je niet gekookt of geblancheerd hebt vooraf, anders in 5 min. met koken vooraf.

Variatie: Ook lekker in de salade, rauw geraspt, of als gecarameliseerde plakken als vervanging van komkommer. Ook lekker gevuld uit de oven, met bijvoorbeeld gehakt, of bacon / spek en kaas (vooral gorgonzola combineert goed met het zoete van de pompoen) samen met (rode)quinoa!

Gegratineerde kruidenaardappelen met prei

800 gram in schil gekookte aardappelen - 300 gram prei, schoongemaakt en gewogen - 1 eetl olie - 1 dl bouillon

½ theel zout - 150 gram pittige fijn geraspte kaas - 30 gram zachte boter - 1 eetll meel - 2 eetl peterselie of bieslook (fijn geknipt) - ½ eetl gedroogde dille - ½ eetl dragon - 2-3 theel karwijzaad - 1-2 eetl melk - platte vuurvaste schaal

Snijd terwijl de aardappelen koken de prei in ragfijne ringetjes. Verwarm de olie met de prei en smoor de prei glazig. Houd het vuur laag en laat de prei vooral niet verkleuren. Blus met de bouillon en voeg het zout toe. Breng alles weer aan de kook, doe het deksel op de pan en haal de pan van het vuur af. De prei wordt nu vanzelf bijtgaar. Vermeng de kaas met de overige ingrediënten; prak daarbij zoveel melk erdoor dat er een zeer stevige, maar toch nog smeerbare pasra ontstaat. Bij jonge kaas heeft u eventueel geen melk nodig.Verwarm de oven voor.

Pel de aardappelen zolang ze nog warm zijn en snijd ze overlangs doormidden.Doe de prei in de vuurvaste schaal. Smeer op het snijvlak van elke halve aardappel een dikke laag van het kaasmengsel en laat hierbij een rand van 1 cm vrij. Zet de aardappels nu in het bedje van prei en zorg ervoor dat ze waterpas staan. Bak dit 10 minuten bij 200 °C op de middelste richtel of met alleen boven warmte. De kaas mag hooguit bruine puntjes krijgen.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo