Verbondenheid

Een winters landschap kwam ons op de valreep nog toe deze week!

Maandag hebben wij (Roel en Reni) met de blik op de koude op komst nog vooruit gewerkt - savooie kool van de volle grond voor het pakket, de sla-mix uit de kas (die minder bestand is tegen de winterkoude dan veldsla en winterpostelein) en de bestellingen aan gewas van de volle grond voor de winkels en de Apeldoorn markt die we beleveren…

…wakker werden we in een koude en witte wereld. Waar het niet mistig was wierp de bijna volle maan haar licht mooi op alle rijp. Met het opkomen van de zon en de helderblauwe lucht werd het alleen maar mooier. Reden voor een korte wandeling over de tuin alvorens wij aan de koffie met twee maal taart belandde. Deze week is voor zowel Vincent als Arte de laatste werkweek, en dat deden ze - volgens Hooge Kamp traditie - vergezeld gaan met taart ;-)

De dinsdag en woensdag verzetten we deze week gezamenlijk nog een berg werk met zowel het dubbele pakket als een lichting veldsla te planten - maar vertrouwd door sámen de schouders eronder te zetten. We blikken fijn terug want we hebben (bijna) een heel seizoen lang het erg goed met elkaar gehad: veel werk verzet, volop gesprekken gevoerd, inspiratie opgedaan, ervaringen uitgewisseld, grappen, grollen en lol beleeft…die tijd koesteren we! Nu is het moment daar dat we op de werkvloer afscheid van elkaar nemen. Beiden hebben nieuw werk in het verschiet…Vincent is gestart met zijn eigen bedrijf en Arte heeft naar wens werk dichter bij huis gevonden!

De ronde op de tuin heeft een serie mooie foto’s door Roel opgeleverd.

De panorama foto met de boerenkool en spinnendraad sprak tot zijn verbeelding:

"verbondenheid was het eerste wat er bij Roel op kwam bij het zien van dit beeld"

een woord wat meerdere betekenissen voor hem (en mij) en ook de Hooge Kamp in zich draagt:

Een verbondenheid die mooi is, waardevol is om bij stil te staan & te koesteren, te benoemen en te vieren.

In deze verbondenheid met jullie wensen we jullie fijne feestdagen!

-- Reni -- Roel --

De laatste levering van 2021

nieuwe trekkerschuur - ‘bloemknop’ in de rijp - haver - kalettes (kool)

Pakket inhoud

Deze week
fruitAppel Santana (NL), Peer Concorde (NL), Sinaasappel Navel (ES)
dubbel groenteAcorn pompoen (HK), Pompoen oranje (HK), Rode kool (HK), Knolselderij (HK), Koolraap (HK), Stoofpeer (NL), Peen rodelika (HK), Paprika punt (NL), Witlof (NL), Spruiten (NL), Savooie kool (HK), Wintermix (HK), Veldsla (HK)
dubbel mand volBergamot citroen (IT), Rode kool (HK), Stoofpeer (NL), Veldsla (HK), Witlof (NL), Zwamboon (NL), Bloemkool (NL), Wintermix (HK), Groenselderij (ES), Acorn pompoen (HK), Bietenmix (NL), Bosui (IT), Pastinaak (NL), Zoete bataat (NL)
dubbel fruitAppel Santana (NL), Peer Concorde (NL), Sinaasappel Navel (ES), Clementines (ES/IT), Avocado baby (ES), Bergamot citroen (IT)
groenteKnolselderij (HK), Spruiten (NL), Stoofpeer (NL), Veldsla (HK), Witlof (NL), Pompoen oranje (HK)
mand volBloemkool (NL), Groenselderij (ES), Pastinaak (NL), Veldsla (HK), Zoete bataat (NL), Zwamboon (NL)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Rodekooltaart met Walnoten

Een taart voor op de kersttafel - rode kool met een feetelijk tintje: met walnoot, schenkstroop en een vleugje komijn!

Kook 150 gram schenkstroop - 1 volle tl komijnpoeder - 1 citroen, geraspt - 100 gram walnoten, gebroken - ca. een derde kool, rood, groen of savooie: fijngesneden - 1 witte boterham, de korst verwijderd, het kruim verkruimeld - 30 gram roomboter + 125 gram voor het deeg

Kook Doe 500 gram bloem in een kom, maak een kuil in het midden en doe daarin 125 gram boter, op kneedtemperatuur. Werk met uw handen tot kruimeldeeg. Maak weer een kuil in het midden en doe daar 2 eieren, 12 gram zout en 0,5 deciliter koud water in. Kneed tot een soepel deeg. Vorm het tot een dikke plak, sla die dubbel, herhaal dit en vorm er een bal van. Laat goed ingepakt 2 uur rusten in de koeling.Voor een pastei met compacte (vlees)vulling rekent u 1 uur oventijd per kilo: in dit recept dus een klein half uur.

Kook Smelt de boter in een brede pan, voeg het meeste van de kool toe en laat de kool in 2 à 3 minuten zacht worden. Meng de walnoten, citroenrasp, stroop en komijn erdoor.Draai het vuur uit, meng het broodkruim erdoor, en maak op smaak met peper & zout en eventueel een paar druppels citroensap.

Kook Rol het deeg uit tot 3 millimeter dik en bekleed er een grote vorm mee. Vul met het koolmengsel tot net iets onder de rand en zet 15 à 20 minuten in een oven van 190 °C tot de vulling bubbelt en het deeg goudbruin is.

Kook Tip: Laat de taart een paar minuten rusten voor het lossen.

"Verbondenheid" (in de boerenkool) - winters kolenveld

Notige knolselderij met linzen

1 eetl walnoten, grofgehakt - 1 eetl hazelnoten, geroosterd en grofgehakt – ½ halve eetlepel walnotenolie - ca. 2 el rode wijnazijn - 200 gram (groene of andere) linzen - 1-2 sjalotten, gesnipperd - olijfolie - 500 gram knolselderij - in julienne - 3,5 dl groentebouillon - zout & peper naar smaak

Een eenvoudig winters groentegerecht met linzen en knolselderij, mooi als bijgerecht in het kerstmenu. De walnotenolie is echt een chique toevoeging - je gebruikt in dit gerecht maar een halve eetlepel. Mooie aanvulling in je keukenkastje dus, notenolie!

In dit gerecht worden groene linzen gebruikt, die laat je eerst een nacht weken en kook je vervolgens in 45-90 min gaar. Goed proeven :-)

Kook de linzen net gaar in groentebouillon. Laat even uitdampen. Blancheer ondertussen de knolselderij. Fruit de sjalot in olijfolie en voeg als hij glazig is linzen en knolselderij toe. Blus af met azijn en voeg de notenolie toe. Schud de noten erdoor en maak op smaak met peper & zout.

Biet Bourguignon - vegetarische stoofschotel

ca 2 personen: 2 sjalotten - 1 wortel - 2 bietjes gaar - olijfolie - 1 knoflookteen - 1 eetl tomatenpuree - 2 eetlbloem - 100 ml biologische rode wijn - 150 ml groentebouillon - 2 takjes tijm, of rozemarijn, of salie - 200 gram paddenstoelen - zout & peper

Serveer de vegetarische bourguignon met aardappelpuree, groene linzen of rijst. Tip: je kan er ook een ovenschotel van maken door er op het laatst aardappelpuree overheen te strijken en de pan in de oven te zetten.

Pel de sjalotten en snij ze door de helft. Als je ze vrij groot vindt, mag je ze ook in kwarten snijden. Snij de wortel in dikke plakken. Verwarm de olie in een braadpan (of hapjespan als je deze niet hebt) en bak de sjalotten 5 minuten. Voeg de wortel toe en bak 5 minuten mee. Roer er de (fijn gesneden) knoflook, tomatenpuree en bloem door en bak nog even een minuutje mee. Giet de rode wijn erbij, roer goed zodat het een mooie egale saus wordt. Laat een paar minuten pruttelen zodat de wijn verdampt voor in ieder geval de helft. Voeg de bouillon en tijm en bietjes toe en laat nog 10 minuten zachtjes koken. Bak ondertussen in een koekenpan de paddenstoelen, breng deze op smaak met wat peper & zout, en voeg na ongeveer 5 minuten toe aan de vegetarische Bourguignon evt samen met de linzen. Laat nog vijf minuten zachtjes koken. Zet het vuur uit en garneer met wat tijmblaadjes. Breng op smaak met peper & zout.

Koolraap-fettuccini

500 g koolraap – 100 g blauwschimmel-roomkaas – 1/8 l slagroom – 1 eetl. peterselie, fijngehakt

Koolraap in plakken snijden (+/- 5 mm dik), schillen en met een kaasschaaf vanaf de rand in reepjes schaven (als lintmacaroni). Minder werk: de plakken snijden als dunne patatjes. Koolraapreepjes in een zeef doen en afspoelen. Kaas smelten in de slagroom, koolraapreepjes met het aanhangende water toevoegen. In ca. 5 min. gaarstoven (patatreepjes 10 min.) op laag vuur en af en toe omscheppen. Voor het opdienen bestrooien met peterselie. Lekker met rijst of gierst.

Veldsla met peer & rode ui

veldsla - rode ui - 1 of 2 zoete stevige peren dressing : balsamico-azijn - olijfolie - groene kruiden - mayonaise - scheut yoghurt/kwark - peper & zout

De veldsla goed wassen (in toefjes laten), rode ui snijden in halve schijfjes. Een dressing van mayonaise gemengd met yoghurt (of kwark), een scheutje balsamico-azijn (donkere azijn gerijpt op houten vaten, afkomstig uit Modena). De dressing op smaak brengen met groene kruiden, peper en zout.

Gesmoorde witlof - met rozemarijn

Bij deze manier van bereiden komt de smaak van witlof het beste tot zijn recht. (Weken in water - zoals bij koken - maakt de bladeren alleen maar bitterder van smaak.)

pond witlof - takje rozemarijn - 2 el roomboter - 2 el gembersiroop - stukjes fijngesneden stem­gember

Snijdt de struikjes witlof door de helft. Verwarm in een gietijzeren pan (of bakban) de roomboter. Voeg hieraan de stronkjes witlof en het takje rozemarijn toe. Laat dit voor 10-15 minuten smoren met een deksel op de pan. Tijdens het smoren verliest de witlof deels zijn eigen vocht, waardoor deze goed smoort en iets wat bruin kleurt. Dit is het moment om de eetlepels gember­siroop en de stukjes stemgember toe te voegen. Eet lekker!

Spruitjescurry

Deze mild-spicy spruitjescurry met aardappel, komijn, kurkuma en kokosmelk is een Aziatische twist op een echt Hollandse groente: een kneepje limoen en griekse yoghurt, evt. naanbrood maken de maaltijd helemaal af.

2 tl komijnpoeder - nootmuskaat - 1 kardemompeul, geplet - 2 el sesamzaad - 1 el currypoeder of kurkuma - 700 ml kokosmelk - 0,4 dl blanke azijn - sap en rasp van een limoen - sap van een sinaasappel - 2 el gehakte koriander of selderij, en/of 1 el bosui, in fijne ringen - 5 el dikke Griekse yoghurt – naanbrood - 600 g spruitjes, gehalveerd of in partjes - 6 à 8 flinke aardappelen, in grove brunoise - ca. 1,5 dl sterke groentebouillon - 2 gele uien, gesnipperd - zonnebloem- of andere neutrale olie

Verhit een ruime koekenpan of wok op hoog vuur, bak de blokjes aardappel erin en geef ze in een paar minuten een goudgeel kleurtje. Bestrooi met het sesamzaad en de specerijen en rasp er nootmuskaat over, voeg de ui toe, schud goed om en bak tot de aroma’s loskomen. Blus af met azijn.

Voeg dan kokosmelk en bouillon toe tot de aardappel net onderstaat. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat in circa 16 minuten tot saus pruttelen, en de aardappel bijna garen. Voeg het citrussap en de spruitjes toe en laat die in circa 5 minuten beetgaar worden. Controleer af en toe of er nog voldoende vocht in de pan zit. De limoenschil kunt u door de yoghurt mengen of over de curry strooien. Verdeel de curry over borden, schep wat yoghurt in het midden en bestrooi met koriander, selderij en/of bosui. Serveer er de naan bij.

Knolselderij witlofsoep met uiencompote (vegan)

Een verrassende soep in de smaakcombinatie met de kardemom en mierikswortel. Makkelijk te bereiden – evt een dag van tevoren.

500 g witlof – ½-1 theel kardemom - 1 theel mierikswortel - 2 blokjes groentebouillon - 4 uien - 1 bakje thijm - 6 eetl agavesiroop - 100 ml witte wijn - 3 eetl wijnazijn - 1 knolselderij (met loof) - 2 tenen knoflook - olijfolie - zout - peper

Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Snijd het kontje van de witlof en hak in ringetjes. Doe de knolselderij en de witlof in een pan met zoveel water dat het net onder staat. Voeg de kardemom, mierikswortel en bouillon toe en breng aan de kook. Snijd het loof van de knolselderij fijn en kook ook mee. Breng op smaak met peper en zout en laat 25 minuten op laag vuur doorkoken. Schil de uien en snijd in ringen. Snijd de knoflook in plakjes. Verhit een scheut olijfolie in de pan en fruit hierin de uien en knoflook aan.

Zet het vuur zacht en bak de uien met de tijm 10 minuten tot ze bruin en zacht zijn. Draai het vuur hoger en blus af met de agave, azijn en witte wijn. Laat inkoken tot een stroperige massa en breng op smaak met peper en zout. Bewaar tot gebruik in een potje. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa. Schep in kommen en serveer met de uiencompote en de peterselie.

Veldsla met peer & rode ui

veldsla - rode ui - 1 of 2 zoete stevige peren dressing : balsamico-azijn - olijfolie - groene kruiden - mayonaise - scheut yoghurt/kwark - peper & zout

De veldsla goed wassen (in toefjes laten), rode ui snijden in halve schijfjes. Een dressing van mayonaise gemengd met yoghurt (of kwark), een scheutje balsamico-azijn (donkere azijn gerijpt op houten vaten, afkomstig uit Modena). De dressing op smaak brengen met groene kruiden, peper en zout.

Pompoen en palmkool/savooie kool (ovengerecht)

300 g pompoen (butternut, sweet dumpling, acorn, oranje) in grove brunoise - 100 gram kastanjechampignons, in kwarten - mespunt pimenton (gerookt paprikapoeder, pikant) - 200 gram cavolo nero, taaie middenneven eruit getrokken, in reepjes - 1 flinke hand pistachenoten, grof gebroken - 2 tenen knoflook, fijngehakt - olijfolie

Hak in een ruime ovenschaal de pompoen aan met zoveel olie dat hij glanst, maar niet druipt van het vet. Maal er peper & zout op, meng de knoflook erdoor en zet in een oven van 200 °C.

Haal na 15 minuten uit de oven en voeg de paddenstoelen toe. Bestrooi (zuinigjes) met pimentón en zet 5 à 10 minuten terug. Haal er nog een keer uit als de paddenstoelen wat vocht loslaten. Voeg dan de cavolo nero of savooie kool toe.

Schenk er nog wat olie over en meng door de groenten. Laat de kool in nog 5 (tot 10) minuten smaakgaar worden. Strooi er op het laatst de pistachenoten over.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo