Koning Winter

De eerste markt is gedraaid met een winters tintje - met hagel op de marktkramen bij de opbouw en een glad marktplein door de ijzel in de ochtend. Leuk en fijn om iedereen weer te zien en het was merkbaar in de verkoop dat we er vertrouwd weer waren na twee keer niet ivm de feestdagen!

De werkweek begon met een winters tintje en wat lag de tuin er weer twee ochtenden lang mooi berijpt bij. Deze winterse ochtenden begonnen wit en verstild en eindigden in mooi avondrood…

Op de foto José en Amaranta in de veldsla die ons sinds enkele weken versterken op de dinsdag als vrijwilliger 😉

Deze week een divers samengesteld pakket - met witlof van onze vaste teler Herman Leyten in de Noordoostpolder, broccoli vanuit zuid-Europa afkomstig via de groothandel Odin, eigen zaadvaste rodelika peen, winterpostelein uit de kas en (de bijna laatste) pompoen van eigen tuin….en een mooie struik boerenkool van de volle grond!

Het is opnieuw een feest om de pakketten samen te stellen - we kunnen deze weer vol met groente en fruit vullen nu met de ingang van het nieuwe jaar de pakketprijzen zijn verhoogd. Ook de fruittassen zijn merkbaar voller gevuld en het aandeel fruit in de combi-tassen is merkbaar groter. Eet er lekker van!

Daarbij nog een toegift uit de kunstzinnige hoek: WEARNHEM The final chapter
- een dansfilm die op mijn pad kwam door de muziek en partituur van Lavalu hierin.


www.youtube.com/watch?v=wLChuXoiDA8

Het is het laatste deel van de dansfilmtrilogie gemaakt door Jurriën Schobben en Alberto Villanueva. In dit deel omcirkelen we het thema natuur. Het is schoonheid, het is kracht en de rol die wij als mensen daarin hebben. Hoe kunnen we de klimaatverandering die we momenteel ondergaan stoppen? Doen we dit alleen of is een gezamenlijke inspanning de enige oplossing?

Dit alles geschoten op prachtige locaties en met creatievelingen uit de gemeente Arnhem.

Wil je hoofdstuk I en II zien? Bezoek www.wearnhem.org

- Reni -

oogst veldsla en boerenkool

Pakket inhoud

Deze week
fruit Appel Santana (NL), Sinaasappel Tarocco (IT), Mango (PE)
groenteBroccoli (ES), Witlof (NL), Rodelika peen (HK), Groene/grijze pompoen (HK), Boerenkool (HK), Winterpostelein (HK)
mand volWitlof (NL), Spruiten (NL), Paksoi (NL), Zoete bataat (NL), Knolselderij (HK), Veldsla (HK), Stoofappel Zoete ermgard (NL)
Verwacht
fruitAppel Evelina (NL), Peer Concorde (NL), Banaan (PE)
groente Prei (HK), Chinese kool (HK), Pastinaak (NL), Kastanje champignons (NL), Zuurkool (NL), Mini romano sla (ES)
mand volSpinazie ? (IT), Rode biet (NL), Witte kool (HK), Kastanje champignons (NL), Koolrabi (ES), Wortelpeterselie (NL), Sjalot (NL), Winterpostelein (HK)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Worteltagliatelle met Parmezaan en citroenolie

3 flinke winterwortels - 1 grote rode ui - 12 cherrytomaatjes - platte peterselie - 4 el citroensap - 8 el olijfolie extra vergine - 250 gr verse tagliatelle - peper en zout

Was de wortels, tomaatjes en peterselie. Snijd de onder- en bovenkant van de wortel af. Schaaf met een dunschiller over de wortels, totdat je een hele berg wortelslierten hebt.

Snijd dunne ringen van de rode ui en halveer de cherrytomaatjes. Hak de peterselie fijn en zet dit met de tomaatjes apart.

Zet een pan op met water en een snuf zout, voor de verse pasta.Verhit in een grote hapjespan 3 el olie en fruit zachtjes de rode ui aan. Na twee minuten mogen de wortelslierten erbij. Laat dit lekker even een paar minuten smoren, totdat de wortel wat zachter wordt. Als het te droog dreigt te worden doe je er twee eetlepels water bij.

Meng het citroensap met de extra vergine olijfolie en breng op smaak met wat peper. Zet dit klaar voor als de wortel gaar is. Kook nu de verse pasta. Kook dit volgens het recept.

Doe de tomaatjes bij de wortel en ui en giet de pasta af. Voeg de pasta toe aan de wortel, ui en tomaatjes. Schep dit goed om, tot de wortel met de tagliatelle is vermengd.

Het vuur mag nu uit. Schenk op het laatst de citroenolie bij de worteltagliatelle en roer even door. Rasp voor het uitserveren flink wat Parmezaanse kaas over de worteltagliatelle en maak af met wat blaadjes peterselie.

verstilde tuinderij

Boerenkoollasagne

400 g boerenkool - 100 g olijven - olijfolie - 1 blik tomatenpuree - 1 rode paprika (heel fijn gehakt) - 100 g seitan - 200 ml sojaroom - 150 ml kokosmelk - zout & peper - nootmuskaat, oregano, tijm, paprikapoeder - verse rozemarijn - 2 tl citroensap - lasagnevellen (voorgekookt) - arrowroot - gistvlokken.

Maak een tomatensaus met de tomatenpuree, een blaadje laurier (wegnemen na het koken), oregano, tijm, aprikapoeder, rozemarijn, basilicum en olijfolie. Voeg seitan en paprika toe. Ondertussen oven verwarmen op ca. 210°C. Een bechamel­saus maken met de sojaroom, kokosmelk, arrow­root (opgelost in wat water), zout, peper, nootmuskaat, gist­vlokken en citroensap. Bak de boerenkool in een pan met wat olijfolie gedurende 3', voeg zout en peper toe en stukjes olijf.

Een ovenvaste schaal invetten en afwisselend vullen met een laagje tomatensaus, een laagje lasagnevellen en een laagje gebakken boerenkool. Eindigen met een laagje bechamelsaus.

Broccoli met amandel

1 theel. Korianderzaad - 500 gr broccoli - 3 eetl. olijfolie - 2 el geschaafde amandelen - 1 teentje knoflook, uit de pers - 1 theel. geraspte verse gemberwortel - 2 el rode-wijn azijn - 1 eetl. ketjap - 2 theel. Sesamolie - 1 theel. geroosterd sesamzaad

Stamp het koriander zaad fijn in een vijzel. Snijd de broccoli in roosjes. Verhit de olie in een wok of roerbak het korianderzaad en de amandelen hierin 1 minuut op middelhoog vuur; de amandelen mogen goudgeel worden.

Voeg de knoflook, gember en broccoli. Roerbak ze 2 minuten op hoog vuur. Haal de pan van het vuur. Giet de gemengde azijn, ketjap en olie in de pan. Schep om tot de broccoli goed bedekt is. Bestrooi het gerecht met geroosterd sesamzaad en serveer het direct.

Gesmoorde witlof - met rozemarijn

pond witlof - takje rozemarijn - 2 el roomboter - 2 el gembersiroop - stukjes fijngesneden stem­gember

Bij deze manier van bereiden komt de smaak van witlof het beste tot zijn recht. (Weken in water - zoals bij koken - maakt de bladeren alleen maar bitterder van smaak.).

Snijdt de struikjes witlof door de helft. Verwarm in een gietijzeren pan (of bakban) de roomboter. Voeg hieraan de stronkjes witlof en het takje rozemarijn toe. Laat dit voor 10-15 minuten smoren met een deksel op de pan. Tijdens het smoren verliest de witlof deels zijn eigen vocht, waardoor deze goed smoort en iets wat bruin kleurt.

Dit is het moment om de eetlepels gember­siroop en de stukjes stemgember toe te voegen. Eet lekker !

Caldo Verde – soep 4 personen, tip van Amaranta

3 el extra vierge olijfolie - 3 teentjes knoflook - 1 grote ui 1,5 liter water (of bouillon) - 100 gr chorizo in plakjes - 700 gr kruimige aardappelen - 500 gr boerenkool zout & peper -

voor de dressing: olijfolie en gerookte paprikapoeder

Caldo Verde is de meest Portugese van alle soepen. Simpel en voedzaam en overal te krijgen, het hele jaar door. Met als belangrijkste ingrediënten aardappels en boerenkool. In Portugal wordt de couve galega gebruikt die kun je in Nederland niet krijgen maar boerenkool lijkt er het meest op. Je maakt de soep extra pittig met een stukje goede chorizo.

Fruit de gesnipperde ui en knoflook en de helft van de chorizo in twee el. olijfolie in een grote pan op matig vuur totdat de ui glazig is (ongeveer 8 minuten). Af en toe roeren. Doe water en aardappels in blokjes erbij en breng aan de kook. Voeg zout en peper toe en eventueel een bouillonblokje. Kook 15 minuten zachtjes. In de tussentijd, was de boerenkool en snij ze in dunne sliertjes. Pureer de soep met een staafmixer. Kook de kool 3 minuten mee en doe dan de rest van de chorizo erbij. Nog 5 minuutjes sudderen. Peper & zout naar smaak en in de kom nog een scheutje olijfolie of de dressing met geroosterde paprika poeder erover.

Voor de vegetarische variant laat je eenvoudig de chorizo weg en gebruikt groentebouillon of gewoon water.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo