'Blij in de prei’

De oogstmomenten worden kleiner op de tuin, maar als we dan de tuin op gang genieten we des te meer.

Deze week een grote hoeveelheid prei voor zowel de markt als de pakketten. Apart was dat het tijdens onze tijd steeds mistiger wordt. Na de jaarwisseling mag er een blaadjes extra af maar de stengels zijn mooi lang.

Deze week een gemêleerd pakket met Chinese kool uit de bewaarcel, maar ook knapperige little gem kropjes sla uit Spanje. Van Nederlandse bodem daarnaast ook zuurkool, pastinaak en kastanje champignons.

Eet er lekker van!

Op de zolder klussen we naast de werkzaamheden gestaag door en staan inmiddels ook het kookeiland geïnstalleerd door Saco en Sinne; het aanrechtblad kan nu ingemeten worden en naar de komst kijken we daarna uit - want dat maakt de ruimte gebruiksklaar. Ondertussen kan ook bijna de etappe van start voor het laatste gedeelte aflakken rondom het keukenblok na nog plamuur en kitwerk.

De maand januari en februari zijn ook de maanden om het teeltplan af te ronden en de zaai- en plantgoedbestellingen te bundelen en er uit te doen. Dus naast het praktische werk gaat hier ook de aandacht naar uit.

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week
fruitAppel Evelina (NL), Peer Concorde (NL), Banaan (PE)
groente Prei (HK), Chinese kool (HK), Pastinaak (NL), Kastanje champignons (NL), Zuurkool (NL), Mini romano sla (ES)
mand volSpinazie (IT), Rode biet (NL), Witte kool (HK), Kastanje champignons (NL), Koolrabi (ES), Wortelpeterselie (NL), Sjalot (NL), Winterpostelein (HK)
Verwacht
fruitAppel Evelina (NL), Clementines (ES), Baby avocado (ES)
groenteRode biet (NL), Witlof (NL), Bloemkool (FR), Andijvie (ES), Sjalot (HK)
mand volKleurenpeen (NL), Prei (HK), Spitskool (ES), Aardpeer (NL), Kiemen alfalfa (NL), Witlof (NL), Slamix (HK), Paprika punt (ES)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Pastinaak-rosti

2 pastinaken - 1 kleine ui - wortelpeterselie - ½ tl kruidenzout - witte peper - 2 el.fijn (spelt)meel - 1 ei - 1 el.slagroom

De pastinaken grof raspen. Uien en peterselie fijnhakken en alle ingrediënten vermengen. In een pan olie verhitten [niet zuinig zijn met de olie!]. Steeds een eetlepel van het deeg in de pan doen en platdrukken. De rosti aan beide kanten in ong. 7 min. goudbruin bakken.

Gegratineerde pastinaak-wortel schotel

De puurheid van de wortels komen bij dit recept vol tot zijn recht!

2 pastinaken - 2 winterwortels - olijfolie (of avocado-olie, zacht en vol van smaak!) - groene kruiden - peper - zout - geraspte kaas

Borstel de pastinaak en de wortels goed schoon, schillen is dan niet nodig. Snijdt beiden wortels in de lengte richting in dunne plakken (circa 0,5 cm). Kort blancheren in kokend water om de rauwigheid van de groente af te halen. Leg deze in een ingevette ovenschaal. Besprenkel met de olijfolie en de groene kruiden (deze laatste evt. even door de vijzel halen om de smaak omhoog te halen!!), strooi daarna de geraspte kaas erover. Zet de schaal in de voorverwarmde oven op 180 graden voor 30 min. Eet lekker!

Zuurkoolsoep met rooktofu en paddestoelen

1 grot ui, fijngesn. – 1 teen knoflook, geperst – 5 el olie – 1tl paprikapoeder – 500 gr zuurkool fijngesn. – 1,5 ltr kruiden-bouillon – 3 jeneverbessen – 2 laurierblaadjes – 300 gr paddestoelen in reepjes – 200 gr rooktofu, in blokjes – peper – zout – 2 el peterselie fijngesneden

Fruit de ui en knoflook in de olie. Voeg de paprikapoeder en zuurkool toe en bak even mee. Bouillon jeneverbessen en laurier toevoegen. Laat de soep ca. 45 min. zachtjes koken. Paddestoelen bakken in 1el olie en op laag vuur smoren tot het vocht loskomt. Paddestoelen van het vuur nemen. Bak de tofu krokant. Roer de paddestoelen met vocht door de soep en breng het geheel op smaak met peper, verwijder de laurier-blaadjes. Voeg kort voor het serveren de tofu en peterselie toe.

Tip: Lekker met zuurdesembrood en eventueel kruidenkwark.

Zuurkoolrolletjes

250 gr fijngemalen speltmeel - 1 ei - 2 eetl olijfolie - zeezout - 2 uien - 20 gr boter - 500 gr zuurkool - 200 gr wortels - 1 laurierblad - zwarte peper - ½ theel gemalen karwij - ½ eetl honing - 1 eetl boter - 1 ltr groentebouillon

Het meel, het ei, de olijfolie en wat zout mengen met 70 ml. Water en er een soepel deeg van kneden. Het deeg afgedekt 30 min. bij kamertemperatuur. Laten rusten. Intussen de uien in stukjes snijden en glazig fruiten in de boter. De zuurkool fijnsnijden, de wortels fijnraspen. Zuurkool en wortels samen met het laurierblad bij de uien doen en alles een tijdje laten stoven. Met peper en karwij op smaak brengen en de honing erdoor roeren, af laten koelen.

Het deeg op een met meel bestoven aanrecht dun uitrollen en het zuurkoolmengsel er gelijkmatig over verdelen. De deegrandjes met water bestrijken en het deeg oprollen. De rol in plakjes van ca. 3 cm. snijden en aan beide kanten goudbruin bakken in de boter. De groentebouillon erbij gieten, aan de kook brengen en het geheel afgedekt nog enkele min. op zeer laag vuur gaar laten worden.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo