Kalettes en kerkuil

Bijna twintig jaar geleden besloten een aantal telers dat ze een nieuwe variant van boerenkool wilden laten groeien. Eén die nog meer smaak had én die niet de harde steel van een boerenkool heeft. Deze telers werkten voor een zaadveredelaar Tozer Seeds. Hieronder het verhaal achter de Kalettes - een groente die uitnodigt tot experimenteren, proeven en beleven.

Het kweken van een nieuwe groente is niet zo eenvoudig als je misschien denkt. Een nieuwe groente bedenken is wellicht het makkelijkste, maar daarna is het een kwestie van geduld, heel veel geduld. Na oneindig veel testen, proeven en opnieuw testen was daar het eureka moment! De perfecte combinatie – boerenkool gekruist met spruitjes- gaf het resultaat wat zij zochten. Deze blend zorgde dat de beste eigenschappen van beide groenten helemaal tot hun recht kwamen!. Het knapperige van de boerenkool met de hartige smaak van een spruitje maakt in deze nieuwe groente een nootachtige smaak vrij. Daarnaast zag het nieuwe product er ook nog eens goed uit! Een heel klein kooltje met krullerige groene bladeren en een diepe paarse kleur rondom de kern. Kalettes® waren geboren en klaar om het groenteschap in de supermarkten en jouw bord te verrijken!

Seizoen 2021 hebben wij ze voor het eerst op de tuin gezet, en heeft vanaf wk 17 hier op de tuin gestaan, wel 30 weken doet deze erover om tot oogstbaar product te groeien. Een groentegewas die de tuin siert met mooie, ranke stronken en zijn rode blos - maar wel met een nadeel: het gewas is gevoelig voor luis. Winterkoude óf flinke regenval in dit geval kan dit verhelpen; het laatste is recent bij ons het geval geweest. Na zelf proeven en experimenteren zijn wij zelf erg enthousiast over deze sierlijke roosjes én smaak.

Voor jullie deze week daarom een stuk stam - ambachtelijk om zelf te breken voor de beleving - en het culinaire experiment aan te gaan.

https://www.kalettes.com/nl/recepten/

Met het lengen van het licht en het voorzaaien van de eerste peulvruchten in de planning, is hier ook de voorjaarsschoonmaak aangevangen. Op het land had de klepelmaaier voor de regen uit al wintergewas en groenbemester geschoond. Nu is ook het erf aan de beurt: schuren worden uitgeruimd en gebezemd & verwaaid blad verwijderd uit hoeken en windgaten….de bij de hand hebbende mondkapjes worden ‘genut' voor deze stoffige karweitjes.

Als traktatie van gedane schoonmaakklus vloog de kerkuil uit en was een kort moment van dichtbij in kist te bewonderen. De ongewone activiteit in de kapschuur had deze opgeschrikt en overdag de vleugels genomen…

- Reni -

klepelen van groenbemester en wintergewas - ‘Mondkapjes nut’ bij stoffige voorjaarsschoonmaak - kerkuil van dichtbij

Pakket inhoud

Deze week
fruitBanaan (PE), Appel Topaz (NL), Rode grapefruit (ES)
groente Courgette (ES), Kalettes (NL), Rode kool (NL), Rodelika peen (HK), Pompoen grijs (HK), Veldsla (HK)
mand volGele biet (NL), Witlof (NL), Bloemkool (FR), Wortelpeterselie (NL), Zwamboon (NL), Eikeblad sla groen/rood (FR), Veldsla (HK), Paprika punt (ES)
Verwacht
fruitAppel Pinova (NL), Peer Concorde (NL), Sinaasappel Salustiana (ES)
groente Rode biet (NL), Witlof (NL), Bloemkool (FR), Kastanje champignons (NL), Knolselderij (HK), Veldsla (HK)
mand volSpitskool (ES), Koolrabi (ES), Prei (HK), Pastinaak (NL), Zoete bataat (NL), Eikeblad sla groen (FR), Winterpostelein (HK), Komkommer (ES)
(HK): herkomst de Hooge Kamp
Inspiratie in beeld voor kalettes!

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo