Seizoen 2022 is gestart

Onder mooie omstandigheden is met de bemesting begonnen. De natte periode maakt wel dat we op de nattere percelen graag nog een goede droge week wachten. Trekkergeronk is op de tuin en in de wijde omtrek weer te horen. Bij tijd en wijle hangt er een landelijke geur in de omgeving. Twee rode wouwen (roofvogels) vlogen laag over in hemelsblauwe hemel 😉

Ook zijn de eerste planten van Jongerius weer geleverd en staat met twee dagen planten de kas vol met een grote diversiteit aan gewassen. We hebben weer met de handen in de aarde gezeten en we ruiken de zon weer op onze huid - heerlijk. De ochtenden zijn nog koud en zorgen dat we nog wakker worden in een witte wereld met rijp. De mutsen zijn ochtends nog lekker op, en met een koude oostenwind bleven deze deels zelfs de hele dag op. (wellicht niet de juiste kleur - Annemiek 😉 - maar wel lekker warm!)

Op internationale vrouwendag hebben we vooral veel stoer krui- en spitwerk gedaan met vier vrouwen sterk - toegezongen door vrijwilliger Hamid.

Deze week in het pakket en op de markt de laatste winterpostelein en veldsla nu het voorjaarsseizoen op de Hooge Kamp is begonnen.

De markt en de kerkklok hebben we zaterdag van een ander perspectief bekeken, beiden van boven met een bezoekje met het gezin aan de Eusebius kerktoren.

- Reni -

Voorbereidingen kas - compost uitbrengen - frezen - lijnen trekken

Pakket inhoud

Deze week
fruitAppel Evelina (NL), Sinaasappel Navelina (ES), Kiwi (IT)
groente Groene kool (HK), Knolselderij (HK), Oesterzwam (NL), Veldsla (HK), Winterpostelein (HK), Aubergine (ES), Peen (HK)
mand volSpinazie (IT), Koolrabi paars (ES), Spitskool (ES), Veldsla (HK), Winterpostelein (HK), Wortelpeterselie (NL), Kiemen taugé (NL), Oesterzwam (NL)
Verwacht
fruitAppel Santana (NL), Aardbeien ? (ES), Banaan (PE)
groente Romanesco bloemkool (IT), Witlof (NL), Kleurenpeen (NL), Zuurkool (NL), Little gem ? (ES), Koolrabi ? (ES)
mand vol
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Gebakken oesterzwammen met een sesamkorstje

150 gram oesterzwam, 1 deciliter olie, 50 gram veldsla, 25 gram alfalfa, 6 eetlepels sesamzaad, 4 eetlepels kerriesaus, 1 ei, 1 theelepel ketoembar, 1 bosui, 1 eetlepel sojasaus, halve eetlepel droge sherry

Maak de veldsla schoon. Verdeel de veldsla en alfalfa over 2 bordjes. Maak het lente-uitje schoon en snij het in dunne ringetjes. Veeg de oesterzwammen schoon en snij de dikke steeltjes weg. Bereidingswijze: Klop in een diep bord het ei los met de sojasaus, sherry en ketoembar. Haal de oesterzwammen eerst door het eimengsel en druk ze daarna in het sesamzaad. Druk de zaadjes goed aan. Verhit de olie in een koekepan en bak de oesterzwammen in 5 minuten bruin en gaar. Serveertips: Leg de oesterzwammen op het bedje van veldsla en alfalfa en strooi de lente-uitjes erover. Schep de kerriesaus ernaast. Lekker met gegratineerde aardappelpuree.

Risottotaartje met kaas krullen en oesterzwammen

1 ui - 1 teentje knoflook - 2 courgettes evt. - 5,5 el. olie - 300 g oesterzwammen - 1blikje artisjokharten - 1 el. zongedroogde tomatentapenade - 300 g risottorijst - 1 dl. witte wijn, 1 groetebouillonblokje, 150 gram Tete de Moine (kaas die bij schaven mooi opkrult!), peper

Snipper ui en knoflook. Courgettes in lengte halveren. Van snij-kant van de courgette met kaasschaaf vier plakjes afschaven. Overig in blokjes snijden. Grillpan dun inwrijven met halve el. olie en courgetteplakjes enkele seconden om en om grillen. Courgetteblokjes in grillpan ca. 5 min. al omscheppend grillen. Laten afkoelen. Artisjokharten uitlekken en in vieren snijden. Tapenade en 1 el. olie door elkaar roeren. In pan 3 el. olijfolie verhitten en ui en knoflook ca. 1 min. zachtjes fruiten. Rijst er-door scheppen en ca. 2 min. al omscheppend bakken tot kor-rels glazig zijn. Wijn toevoegen, laten verdampen en vervolgens in delen 8 dl. water toevoegen. Bouillonblokje erboven ver-kruimelen. Rijst beetje bij beetje gaar koken. Laatste 5 min. courgetteplakjes meewarmen. Kaas met schaaf in krullende plakjes schaven. Helft door risotto roeren. Op smaak brengen met zout en peper. In koekenpan 1 el. olie verhitten en oester-zwammen op hoog vuur ca. 3 min. bakken. Artisjokharten erbij en ca. 3 min. zachtjes meebakken. Breng op smaak met peper. Intussen risottotaartjes maken: ring in midden van bord plaat-sen. Courgetteplakje aan binnenkant tegen ring leggen en vul-len met risotto. Risotto gladstrijken en ring voorzichtig om-hoog trekken. Herhaal. Leg de rest van de kaaskrullen in kringetjes op de risotto. Oesterzwammen en artisjokpartjes naast risotto leggen. Tomatentapenade eromheen druppelen.

Eerste plantwerk seizoen 2022

Fettucini met pesto van winterpostelein

200 gr winterpostelein - 4 eetl pijnboompitten - 50 g geraspte Parmezaanse kaas - 2 teentjes knoflook - scheutje extra vergine olijfolie - snufje zout en peper - 300 gr fettucini ( brede lintpasta) - 2 eetl kappertjes - extra: keukenmachine

Snijd als de posteleinstelen heel lang zijn een deel weg. Rooster de pijnboompitten lichtbruin. Pureer de postelein (houd een handje achter) met de kaas, knoflook en 2 el pijnboompitten fijn in de keukenmachine. Voeg zoveel olijfolie toe tot een smeuïg mengsel ontstaat en breng op smaak met peper en zout. Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing ‘al dente’. Giet de pasta af en schep er een paar flinke lepels pesto en de kappertjes doorheen. Meng er op het laatst wat rauwe postelein door, schaaf er nog wat Parmezaanse kaas over en bestrooi met de achtergehouden pijnboompitten.

Knolselderij-wortelsalade met sesam-knoflookmayonaise

300 g knolselder - 200 g wortels - 3 el sesamzaadjes- 3 el (tofu)mayonaise - 2 el appeldiksap - 2 teentjes knoflook (uitgeperst) - 3 takjes verse peterselie

Snijd de knolselderij en wortel in luciferdunne reepjes. Rooster het sesamzaad korte tijd in een droge koekepan en stamp het dan fijn in een vijzel. Meng de tofu-mayonaise met appeldiksap en roer er dan knoflook en sesamzaad doorheen. Schep de mayonaise zorgvuldig door de knolselderij- en wortelreepjes. Snipper de peterselie fijn en strooi over de salade.

Variatie: de knolselderijreepjes in een pan water aangezuurd met azijn of citroen (tegen bruinkleuring) leggen; de reepjes toevoegen aan een pan kokend water met scheutje azijn - goed weer aan de kook brengen. Vervolgens afgieten en met mayonaise en mosterd mengen.

Ander perspectief 😉

Gewokte groene kool met curry

1 ui, in fijne ringen gesneden - 1 teentje look, fijngesnipperd - 1 groene kool, in reepjes gesneden - 1 pakje room of creme fraiche -3 eetl currypasta - snuifje cayennepeper – peper

Doe wat kokosolie in de wok en laat de ui 5 à 10 minuten garen op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Voeg de look eraan toe en laat nog 1 à 2 minuutjes verder garen, voeg de currypasta toe (fair trade heeft ook een niet-pittige met komijn, kaneel en gember; kan fijn zijn voor kinderen) en laat deze zich kort verwarmen en vermengen met de olie

Voeg de groene kool toe en laat ongeveer 5 minuten stoven; wanneer beetgaar voeg dan de room toe en verwarm nog kort mee en draai dan het vuur uit. Lekker met rijst!

Tip: serveer een frisse pastinaaksalade erbij.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo