Landwerk

Heerlijk - het buitenwerk is echt begonnen!
De eerste lichting plantgoed op de volle grond is geplant. Met voorjaarszon en sneeuw op komst…kortom alle plantjes zijn gelijk zorgvuldig afgedekt.
De winterprei heeft vorige week een kunstmatig regenbuitje gehad en gaat nu lekker aan de groei. Volgende week winterprei van seizoen 2021 ‘meets' nieuwe oogst raapstelen van seizoen 2022. Heerlijk vooruitzicht - volle rijpe smaak én knapperig kruidig voorjaarsgroen.
Ondertussen wordt ook de laatste hand gelegd aan de herinrichting van de bloementuin, de verzorging van de grond met compost door Reni en dochter. Onderwijl wordt ook nog door geklust aan bijenhotels door Roel, schilderwerk in de schuur, ophang- en elektriciteitwerk door Saco en allerhande opruimwerkzaamheden ;-)
Inmiddels stromen de zaadbestellingen binnen en alle plantgoed bestellingen zitten in het systeem van de plantenkwekerij Jongerius.
Het aardappelpootgoed is wakker geworden en wanneer de omstandigheden gunstig zijn (geen sneeuw of regen) zullen we deze poten.
- Reni -
NOOT: de onbekende groente is monniksbaard - een lichtzilte groente uit Italië. Speciaal voor ons besteld maar dit keer zonder worteltjes geleverd: ons devies is om deze daarom min of meer gelijk te nuttigen!

Pakket inhoud
Deze week | |
fruit | Appel Rode Topaz (NL), Sinaasappel Navelina? (ES), Mango (PE) |
groente | Bloemkool (FR), Rode biet (NL), Groenselderij (ES), Zoete bataat (NL), Monniksbaard (IT) |
mand vol | Gele biet (NL), Courgette (ES), Bospeen (IT), Groenselderij (ES), Zwamboon (NL), Little gem (ES), Cherry trostomaat (ES) |
Verwacht | |
fruit | Appel Rode Topaz (NL), Sinaasappel Sanguinello (IT), Baby avocado (ES) |
groente | Prei ?? (HK), Waspeen (NL), Raapsteel kas (HK!), Chinese kool (IT), Radijs (IT), Ui rood (NL) |
mand vol | Bloemkool (FR), Raapsteel kas (HK!), Rode biet (NL), Knolselderij (NL), Rettich (IT), Eikebladsla rood (FR), Komkommer (NL) |

Monniksbaard
De naam monniksbaard is de vertaling van het Italiaanse ‘Barba di Frate’. Door de vorm en de zoute smaak, is de groente ook bekend onder de naam Italiaanse zeekraal.
Bloemkoolrisotto,
maar dan even anders, tip van stagiaire Mechteld!
Uit Bieslook & Polenta, een vegetarisch kookboek van twee Berlijnse foodfotograferen. Er zit geen echte risotto in, maar een (gezondere) variant van bloemkool. De verschillende smaken en structuren tillen je maaltijd naar een heel nieuw niveau!
Ingrediënten voor (voor 2 personen): 700 gram bloemkool - 1 kleine lente-ui - 1 kleine ui - 1 teentje knoflook - 2 theel kokosolie - 50 ml witte wijn - 300 ml groentebouillon - 200 ml kokosmelk - 5 verse kerrieblaadjes - 1⁄2 theel mosterdzaad – zeezout - versgemalen zwarte peper
Snijd de roosjes van de bloemkool (de stronk kun je bijvoorbeeld voor groentebouillon gebruiken). Snijd of schaaf de roosjes in dunne plakjes. Hak vier vijfde van de plakjes bloemkool met de hand of in de keukenmachine fijn tot ze zo klein zijn als rijstkorrels. Snijd de lente-ui in ringen. Pel de ui en knoflook en hak fijn.
Verhit 1 theelepel kokosolie in een grote pan en fruit hierin de knoflook en ui op middelhoog vuur. Voeg de stukjes bloemkool toe en bak kort mee. Blus af met witte wijn en voeg de helft van de bouillon, de kokosmelk en de lente-ui toe. Laat de bloemkoolrisotto zonder deksel circa 10 minuten op middelhoog vuur koken totdat vrijwel al het vocht is verdampt. Af en toe doorroeren.
Doe de rest van de bouillon en kokosmelk erbij en laat de bloemkool nog circa 10 minuten koken totdat er een risottoachtige textuur ontstaat.
Hak intussen de kerrieblaadjes in kleine stukjes. Verhit de rest van de kokosolie in een pan. Rooster hierin de overgebleven bloemkoolplakjes met de mosterdzaadjes en kerrieblaadjes tot ze gaar zijn en breng op smaak met zout en peper. Breng de risotto nogmaals op smaak met kruiden en serveer gegarneerd met de geroosterde bloemkool.

Witlof/selderijgratin
witlof - groen- of bleekselderij - plakjes spek - crème fraîche - witte wijn (of bouillon) - peper en zout naar smaak
Halveer een stronk witlof en snij een stengel bleekselderij op dezelfde lengte. Leg ze tegen elkaar aan en rol ze in een plakje spek. Naast elkaar in een lage ovenschaal. Hoeveel je er per persoon wilt hebben mag je zelf bepalen. Meng gelijke delen bouillon en crème fraîche (scheutje witte wijn mag ook) en giet dit over de groente tot het voor 2/3 bedekt is. Deksel of aluminiumfolie erover en in een oven van 200 graden.
Lekker bij aardappelpuree.
Oriëntaalse gierst
200 gr gierst - 2 uien, fijngehakt - 400 gr bleekselderij, in stukjes - 5 el olie - 2 tl kerrie - 2 tl korianderpoeder - 1 tl gember, poeder of geraspt - 1 tl garam masala (een kerriemengsel) -1 tl kaneel - 150 gr grofgehakte gemengde noten - 1 tl zout - 2 dl water - geraspte sinaasappelschil
Kook de gierst gaar. Doe dit in niet te veel water, want er moet een korrelige massa ontstaan (verhouding gierst/ water = 1:1,5) Verhit langzaam de olie met de specerijen. Voeg de ui, de bleekselderij en de noten toe en laat alles al roerende even doorbakken. Voeg dan water, zout en de geraspte sinaasappelschil toe. Als het vocht helemaal verdampt is, de gierst er door roeren en nog even laten meebakken. Eventueel serveren met saus naar keuze.
Bieten met peer uit de oven
400 g rode bietjes - 2 uien gesn. - 2 peren - sap van ½ sinaasappel - 50 g zonnebloempitten - 15 g boter - peper en zout naar smaak - 2 kruidnagels - verse fijngesneden bieslook
Bieten schillen, in blokjes snijden en in ruim water in 30 min. gaar koken. Ui met zonnebloempitten in boter bakken, sinaasappelsap toevoegen en stukjes peer met de kruidnagels toevoegen en 3 min. stoven. Blokjes biet toevoegen en nog 5 min. stoven. Serveren met de verse bieslook. Lekker met een kaassoufflé, gekookte aardappelen en een salade.
