Pootwerk en aanpoten!

De aardappelen zijn grotendeels allemaal op dinsdag deze week gepoot. Eindelijk!

Voor de sneeuwval lukte het drie weken geleden niet en met daarna 80 mm neerslag aansluitend schuift het geschikte moment gelijk anderhalve week verder op. Het huidige aardappelperceel met het doorschuiven van de groentegewassen heeft een laaggelegen deel en dat mocht immers nog een week extra opdrogen. Mike die hier deze week van start is gegaan heeft samen met Mechteld en Roel deze klus geklaard - als een soort van vuurdoop.

Met winterprei, raapsteel en wilde rucola en al het beregeningswerk wat er met deze droge omstandigheden bijkomt, is het naast het pootwerk ook aanpoten geweest. Woensdag hebben we volop geoogst - de woensdagen versterkt sinds kort ook Sarai het team en gestaag hebben Mechteld, Sarai en ik het oogsten van de raapstelen op ons genomen.

Sarai zullen jullie ook geregeld op de markt treffen - zij gaat in een tweewekelijks ritme mee en rijdt hier dan ook de bezorgronde van onze pakketten.

Deze week hebben we ook voor het eerst de nieuwe beregeningshaspel ingezet voor een watergift - nodig perceel voorzien we deze week op deze wijze van water en leren daarmee ook de werking van de haspel kennen en kunnen deze verder afstemmen na de instructie en inregel moment van twee weken terug. Eerder zette we hiervoor beregeningslijnen opgebouwd uit aan elkaar gekoppeld buizen met sproeiers (met het nodige sjouwwerk) in. De nieuwe wijze is minder arbeidsintensief en vooral ook sneller met ook beregeningsmomenten op verschillende delen van de tuin die elkaar sneller kunnen opvolgen. De beregeningsboom zorgt ook voor een meer uniformer beeld in watergift en heeft aanzienlijk minder last van windafwijking. Wij kijken erg naar deze werkwijze uit!

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week
fruitAppel Pinova (NL), Clementines (ES), Rode grapefruit (ES)
groentePrei (HK) , Raapsteel (HK), Knolvenkel (HK), Aardpeer (NL), Wilde rucola (HK)
mand volZoete bataat (NL), Raapsteel (HK), Spitskool (ES), Courgette (ES), Kastanje champignons (NL), Sla mix (HK)
Verwacht
fruitAppel Pinova (NL), Sinaasappel Salustiana (ES), Banaan (PE)
groente Paksoi (HK), Courgette (IES), Rode biet (NL), Kastanje champignons (NL), Eikeblad sla groen (HK), Aardappelen bak (HK)
mand vol Paksoi (HK), Wortelpeterselie (NL), Eikeblad sla groen (HK), Witte koolrabi (IT), Snijboon (ES), Peterselie (HK), ??, Groenselderij (IT)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

beregeningsboom in actie

Aardpeer of topinamboer

Aardpeer of topinamboer is een klein bloemige zonnebloem­soort die in de grond winterharde grillige (soms langwerpige) knollen vormt. Hij is op vele manieren bruikbaar: gekookt als groente of kan in bijvoorbeeld stamppot de aardappel vervangen. Hij kan ook rauw geraspt met een dressing als salade gegeten worden. De smaak is nootachtig tot artisjok-‘zoetig’. Het bevat het koolhydraat inuline, een suikersoort die ook door diabetici goed verdragen wordt

De aardpeer hoeft niet geschild te worden, omdat de schil erg dun is. Afborstelen en evt knoestjes eraf snijden is voldoende. Goed te combineren met prei en zuurkool en kan als vervanging van artisjok­bodems dienen.

Gebakken topinamboer

Snijd ca. 500 gewassen en schoongemaakte topinamboer vlak voor het bakken in schijfjes van ½ cm dik; droog ze in een theedoek.

Verwarm in een koekepan een laagje olie (niet té heet) en bak hierin de schijfjes topinamboer aan beide kanten licht bruin en knapperig. Dien ze zo vlug mogelijk op en bestrooi ze pas op het bord met gomaiso of kruidenzout.

Gestoofde aardpeer met prei en geroosterde hazelnoten

Prei en aardpeer samen stomen in stoommandje (ca 10 minuten). Hazelnoten (zoveel als je lekker vindt) halveren en even roosteren. Over de groente doen als deze gaar is. Lekker te combineren met zilvervliesrijst.

(een vast recept van Bram en Fianne - die in een gesprek aan de marktkraam mij vertelde dat ze aardpeer gemist had in het pakket 😉 deze week in combinatie met prei!)

Raapstelensalade met avocado/peterseliedressing

200 gr raapstelen - limoen - rijpe avocado - evt tomaat - peterselie - olijfolie - knoflook - zout en peper

Worteltjes van raapstelen snijden. Limoen uitpersen. Avocado in blokjes snijden. Besprenkelen met 1 eetlepel limoensap. (Tomaatjes halveren.) Peterselie grof fijnknippen, knoflook pellen en snipperen. In “keukenmachine” peterselie, knoflook, olie, rest limoensap, zout en peper tot dikke dressing pureren.

Raapstelen iets fijn snijden. Raapstelen, avocado en tomaatjes door elkaar scheppen en over 4 borden verdelen. Dressing erover en ernaast sprenkelen. Serveren met warm stokbrood.

Raapsteeltjes in pasta met salsa verde

(voor 2 personen) 200 gram - raapstelen - pesto - 1 el olie - 1 ui - basilicumblaadjes - 2 dl crème fraîche - 250 g farfalle (vlinderpasta) - 1 teentje knoflook - snufje zout en peper.

Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snij de wortelvoetjes van de raapstelen, was ze en laat ze met het aanhangende water op laag vuur enkele minuten slinken. Hak de raapstelen fijn. Snij de ui in dunne ringen fruit ze met de knoflook in wat olie. Voeg raapstelen toe en roer de crème fraîche erdoor. Breng op smaak brengen met peper, zout en basilicum of pesto. Giet de pasta af, schep er een eetlepel olie door (tegen vastplakken) en serveer met de groentesaus eroverheen. Strooi er eventueel wat parmezaanse kaas overheen.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo