Aan de groei

Warmte en licht en een kunstmatig buitje…dat moet voor de groei zorgen.

De vroege peulgewassen schieten nu goed geworteld - letterlijk de hoogte in. De aardappelen komen nu één voor één boven: in de grond was al volop wortel groei te zien; nu komt het aardappelloof boven.

We planten volop, zaaien om beurten suikermais, pompoen en staakbonen voor en ook de eerste bloemen kiemen mooi.

Nog twee weken en dan hebben we grotendeels de kas leeg geoogst in etappes en verrollen we de kas naar zijn zomerstek. Dan arriveren ook de vruchtgewassen: (oer)komkommer en diverse variëteiten aan tomatenrassen.

Om beurten genieten we ook van onze vakantie tijd in het voorseizoen en gaan dan de volle tuintijd met z’n allen tegemoet!

Deze week ook nog een kleine excursie over de tuin ontvangen van een Spaans lesgroepje van één van onze trouwe afhaaladressen 😉

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week
fruitAppel Pinova (NL), Banaan (PE), Clementines (ES)
groente Prei (HK), Paksoi (HK), Lente-ui (HK), Pastinaak (NL), Eikebladsla rood (HK), Peterselie (HK)
mand volKrulandijvie (HK), Paksoi (HK), Aubergine (NL), Komkommer (NL), Eikebladsla rood (HK), Koolrabi (HK!), Peterselie (HK), Champignons kastanje (NL)
Verwacht
fruitAppel Royal Gala (IT), Peer Red Bartlett (AR), Kiwi (IT)
groente Andijvie krul (HK), Koolrabi (HK), Prei (HK), Paprika rood (NL), Eikebladsla rood (HK), Aardappel bak ? (HK)
mand volWaspeen (INL), Chinese kool (IT), Asperge groen (IT), Spinazie (NL), Rucola wild (HK), Little gem rood (HK)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Pastinaak-rosti

2 pastinaken - 1 kleine ui - wortelpeterselie - ½ tl kruidenzout - witte peper - 2 el.fijn (spelt)meel - 1 ei - 1 el.slagroom

De pastinaken grof raspen. Uien en peterselie fijnhakken en alle ingrediënten vermengen. In een pan olie verhitten [niet zuinig zijn met de olie!]. Steeds een eetlepel van het deeg in de pan doen en platdrukken. De rosti aan beide kanten in ong. 7 min. goudbruin bakken.

Pastinaak salade (Libanees)

1-2 pastinaken - dikke, zachte yoghurt - citroen - peper - zout - dadels/vijgen

Pastinaken raspen en in schaal doen. Voor de dressing de yoghurt (evt. uit laten lekken), citroensap, peper en zout naar wens te mengen. Door de pastinaak doen en garneren met dadels en/of vijgen. (Voor een nog zoetere smaak is het mogelijk om de geraspte pastinaak, kort aan te bakken in olie).

Prei met cherrytomaatjes en knoflook uit de oven

2 prei (of 1grote) - 2 el olijfolie - 2 teentjes knoflook - cherrytomaatjes - geraspte kaas - peper - zout - water (met evt. bouillon)

Maak de prei schoon en snij hem in (schuine) stukken. Ver­warm de oven vast voor op 150 ºC. Doe de prei in een ovenschaal samen met de cherrytomaatjes en de (klein gesneden) knoflook. Schenk de olijfolie over het groente mengsel in de ovenschaal. Voeg nog een bodempje water toe zodat de prei een beetje gaar kan stoven en bestrooi daarna met de geraspte kaas voor de krokante korst. Breng op smaak met peper en eventueel een weinig zout.

Simpel te bereiden maar erg lekker!!

Preitaart met geitenkaas

5 plakjes deeg voor hartige taart (pakje a 450 g) - 750 g prei - 2 eetlepels boter 6 zongedroogde tomaten - 2 eetlepels bloem - 200 g zachte geitenkaas (bijv. Bettinne blanc) - 3 eieren - 1/2 pakje koksroom (a 200 ml)

Neem een lage taartvorm (ca. 24 cm), ingevet. Deeg laten ontdooien. Oven voorverwarmen op 200 °C. Prei schoon-maken en in ringen snijden. In braadpan boter verhitten en prei 5 min. smoren en vocht laten verdampen. Tomaten in reepjes snijden. Bloem en tomaatreepjes door prei roeren. Kaas erboven verkruimelen. Ei loskloppen met koksroom, zout en peper. Ingevette vorm bekleden met deeg. Eimengsel door prei roeren. Preimengsel in vorm scheppen en in midden van oven in 30 min. goudbruin bakken.

Misome/tatsoi met rundergehakt voor 2 personen

300 g misome of paksoi - 1 el olie - 1 teentje knoflook, geperst - 175 g rundergehakt - 1 ui - 1 theel. kerrie poeder - 1 el sojasaus - ½ theel. sambal - 1 theel. suiker - 1 el citroensap - 1 el verse basilicum - fijn gehakt - 1 theel. sesamolie

De misome wassen en uit laten lekken. Snijd de misome in dunne repen. De olie in de wok verhitten. Dan het vlees roerbakken op hoog vuur tot het rul en lekker los is. Vervolgens de knoflook, kerrie en de fijn gesneden ui mee bakken. Is de ui glazig dan de misome erbij roerbakken. Het vuur temperen en sojasaus, sambal en suiker toevoegen, en weer roerbakken tot alles warm is. Tot slot sesamolie en basilicum toevoegen en goed mengen.Direct serveren. Lekker met rijst en wat schijfjes dun gesneden zoet zure komkommer.

Misome/tatsoi met blauwschimmelkaas

400 g misome - 1 ui - 100 g blauwschimmelkaas - 3 gedroogde tomaatjes op olie - ½ theel. tijm - olijfolie

Ui pellen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden en fruiten in olie. Bladeren van de misome los snijden, wassen, in smalle reepjes snijden, met de tijm en een klein scheutje water toevoegen aan de uien en in 5 min. gaar stoven. Tomaatjes klein snijden. Blauwschimmelkaas in kleine blokjes snijden. Tomaatjes en kaas toevoegen aan de misome. Lekker met pasta en een wortelsalade.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo