Plantweken (en beregenen!)

Volop bedrijvigheid deze week - het kasplantgoed is gearriveerd.

Maandag is de kas verrold - na het spitten van de grond met de spitmachine, het smeren van de nokluchting (wat leidt tot ander perspectief - zie foto), het verrollen met de trekker én elektrolier en de puntjes op de i van egaliseren en schotten weer vast zetten.

Wat zijn de tomaten- en komkommerplanten mooi zoals ze deze week geleverd zijn. Mooi klein van formaat - dat komt het goed aanslaan na het planten ten goede.

Door laat uitleveren op dinsdagnamiddag - is met de voorspelde temperatuur het voor-werk in de kas met lijnen trekken al op dinsdag verzorgd. Woensdag konden we na wat kleine opstart klussen gelijk met z’n allen in de kas aan de slag - elkaar opvolgend met alle verschillende handelingen: plantverband aanbrengen, gaten graven, mestkorrels (voor start-up) - uitzetten planten - planten en schoffelen/egaliseren van de plantbedden en paden. Fysiek zijn we als team dan flink in de weer met een temperatuur die ondanks nokluchting vol open en schermdoek dicht opliep tot ruim boven de 35 graden. Wij hebben de eerste zomerse hitte doorstaan - wel door gekoeld met natte theedoeken om ons hoofd geknoopt te werken, momenten naar buiten lopen en veel te drinken met ook de eerste waterijsjes!

De planten hebben we als afsluiting van de plantkeus een kunstmatig regenbuitje gegeven 😀.

Ondertussen draait op de volle grond de beregeningsboom zijn banen - ook de aardappelen hebben inmiddels in twee etappes water gekregen. De voorgezaaide pompoenen kiemen volop. De voorjaarsgewassen uit de kas zijn nagenoeg leeg geoogst; deze week andijvie en voor de verschillende pakketten een variatie aan salanova sla. Deze week het pakket aangevuld met komkommer uit de collega kas van de gebroeders Bioverbeek (Velden - Noord Limburg), rabarber van de Biobrothers (America, Noord Limburg) en Italiaanse waspeen.

Last but not least ook spinazie van de volle grond van eigen tuin - jong gesneden, want deze begon te strekken en richting bloei te gaan (‘schieten’); door koude & droogte heeft dit gewas groeistress gehad. De tweede lichting hebben Roel en ik bij uitzondering zondagochtend vroeg gesneden - gevolgd met een ontbijt met de kinderen.

Ondertussen hebben we rondom het erf alles weer kort gemaaid en opgeruimd - met ook de overhoekjes meegenomen door mijn vader; bloeien de eerste peulen en al volop het gewas was de sugarsnaps en tuinbonen, wordt het kleurenpallet van het sla-vak zichtbaar met het gewasdoek ervan af en heeft het gegonsd van de insecten in de bloeiende groenbemester met ook phacelia (bijenbrood).

En dan eindelijk REGEN!

- Reni -

Klaarleggen van de kas met spitmachine - plantwerk van komkommer en tomaat

Pakket inhoud

Deze week
fruitAppel Royal Gala (AR), Peer Packham (AR) , Aardbei (NL)
groente Andijvie (HK), Waspeen (IT), Rabarber (NL), Spinazie (HK), Krop salanova sla (HK), Komkommer (NL)
mand volPrei (HK), Courgette (ES), Spinazie (HK), Koolrabi (HK), Tomaat cocktail tros (NL), Slamix (HK), Sla krop (HK)
Verwacht
fruitAppel Royal Gala (AR), Fruitsoort 2 ?, Fruitsoort 3 ?
groente Raapseel ? (HK), Koolrabi (HK), Prei (HK), Tomaat tros (NL), Bosui/paksoi (HK), Eikeblad sla groen (HK)
mand volBloemkool (NL), Waspeen (IT), Andijvie krul (NL), Rabarber (NL), Komkommer (NL), Sla mix/bos ui (HK), Sla krop (HK)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo