Peulentijd!

Eindelijk regen én daar zijn ze dan nu ook volop: peulen en sugarsnap. Deze maken plaats voor de raapstelen die al ‘bloem' lieten zien. Daarbij ook wat specialiteiten in de vorm van rariteiten.

Over engerds, lelijkerds, en buitenbeentjes…

…of de Hooge Kamp en het kleine insectenboek

Niet zo diep in de aarde van de Hooge Kamp is een en ander dit weekend volop tot leven gekomen. De regen heeft de grond wakker gekust. Pieren, springstaartjes en beerdiertjes zijn uit hun lethargische houding gekomen en aan de slag gegaan.

Het beerdiertje, zomaar een van de vele bodembewoners. Dit creatuur staat voor mij symbool voor de enorme vindingrijkheid van de natuur. Het kan tegen extreme temperaturen van -270 °C tot +100 °C. Na 30 jaar in slaap geweest te zijn kan het beerdiertje wakker gekust worden met één druppel water om vrolijk verder te leven. De vrouwtjes hebben geen mannetje nodig om zich voort te planten. Ze kunnen zelfs overleven in de ruimte. Het heeft acht poten met klauwtjes en ziet er enorm koddig uit. Onder een microscoop, dat dan weer wel. Het leeft in de bodem waar het een belangrijke schakel is in het bodemleven, het systeem van eten en gegeten worden. En daarmee is ook het beerdiertje essentieel voor een gezonde plantengroei.

Maar ook boven de grond zijn volop “engerds” te vinden. Gaasvliegen, sluipwespen, larven van lieveheersbeestjes, allemaal belangrijke helpers voor het klaarstomen van al die gezonde groenten die van het land komen. Ze parasiteren bijvoorbeeld op luizen of vervelende veelvraten als rupsen. Bekijk dit verduidelijkende filmpje maar eens (tinyurl.com/466mbe5j).

Er zijn ook schepsels die echt nare dingen doen. Koolgalmuggen bijvoorbeeld. Die veroorzaken draaihartigheid, de bladeren van koolplant draaien om hun as en veroorzaken vervormde groenten. Als er al íets geoogst kan worden na de steekpartij van deze deugniet. Het kan maar zo zijn dat een hele oogst verloren gaat.

Andere wezens kunnen veroorzaken dat een koolrabi die normaal gesproken een mooi glad huidje heeft ineens verandert in een paar “billen met een nare huidziekte”. Overigens smaakt die koolrabi nog prima maar echt aantrekkelijk is ze niet meer. En wij mensen zijn toch erg visueel ingesteld en hebben de neiging af te gaan op de eerste indruk.

Zo dat was een heel klein inkijkje in een deel van de bijzondere creaturen op de Hooge Kamp. De volgende keer behandel ik mijn collega’s 😉

Fijne dag, Mechteld

We zijn blij met de gestage regenbui van zondagavond na een periode van droogte en weer een volle ronde beregening. Daarbij viel er gelukkig niet teveel: 24 mm telde de regenmeter en daarbij kwam deze week nog 11 mm.

De kas staat nu helemaal vol met ook de tweede lichting komkommerplanten; de gewassen in de kas zijn nu volop aan de groei, binnenkort wanen we ons hier weer in een kas-oerwoud nu de langste dag met rasse schreden nadert. Het moment dat de tuin zijn volle tooi draagt.

- Reni -

Agenda

(Voor)aankondiging van activiteiten op het erf:

Kom wandel (w)eten op 4 of 25 juli!

Heerlijk even niets te hoeven regelen na je drukke dag en je te laten meevoeren door de mensen van de Hooge Kamp.

De tuin is ligt er gevuld bij. Een mooi moment om dat te komen ervaren met al je zintuigen. We gaan voelen aan de aarde, de gewassen. We bekijken al de verschillende kleuren van het groen en de bloemen. We horen de vogels en het ruisen van de wind in de houtwallen. We ruiken pas geoogste venkel of tuinboon. En we gaan proeven van eigen oogst.

Het programma:

We hebben 20 plaatsen. Je kunt je aanmelden via info@hoogekamp.nl. De kosten voor de geheel verzorgde avond zijn €25,00 per persoon.

Het progamma gaat door met een groep tussen de 15 en 20 mensen. Het weer maakt niet uit, we eten overdekt en bij het wandelen kunnen we ons kleden tegen zon, regen of wind.

Rariteiten: groene specht - taart-tijd - petje pietamientje - koolrabi

Pakket inhoud

Deze week
fruitAppel Royal Gala (IT), Sinaasappel Navelina (ES), Abrikoos (IT)
groenteWaspeen (IT), Koolrabi (HK), Pittige sla mix (HK), IJsbergsla (HK), Batavia sla groen (HK), Paksoi (HK), Peulen primeur (HK)
mand volPrei bundel (HK), Courgette (NL), Bloemkool (NL), Zwamboon (NL), Peulen primeur (HK), Sla mix (HK), Cherry pruim tomaat (NL)
Verwacht
fruitAppel Royal Gala (IT), Packham peer (AR), Blauwe bes/Aardbei (NL)
groente Andijvie (HK), Courgette (NL), Asperge ? (HK), Bosui (HK), Sugarsnap (HK), Eikeblad sla groen/Little gem (HK)
mand volAsperge (NL), Rode biet (NL), Spitskool (NL), Paksoi Shanghai (ML), Sugarsnap (HK), Slamix (HK), Rucola wild (HK)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo