Agenda

(Voor)aankondiging van activiteiten op het erf:

Wieden & Sint Jan

Wat heerlijk dat de echte oogsttijd nu begonnen is.

Immers met passeren van de langste dag is de tijd daar dat naast de vroege voorjaarsgewassen er rap meer groente bijkomen in het aanbod. We hadden al volop bladgewas in de vorm van sla en bladkolen naast vroege peulgewassen, nu is dan ook het seizoen aangebroken voor knolvenkel, tuinboon, nieuwe prei maar ook volgen rode biet, komkommer en de tomaten hangen al zichtbaar in de kas - wel nog groen. Maar eerst kunnen jullie deze week nog genieten van een extra grote portie peulen (combi 1 pp) of een dubbele portie peulen & sugarsnap.

Na deze week en de warmtepiek is de piekoogst voorbij in het gewas - deze vroege peulvruchten geven ‘het stokje’ door aan de tuinbonen!

Inmiddels is het hommelvolkje gearriveerd en helpt volop mee met de bestuiving van de tomaten nu het verzorgwerk door ons minder intensief wordt met de planten al halfweg geleid in de draad ;-)

Ook de rups van de koninginne page is gespot - wellicht na de oogst van een knolvenkelbed is deze in het bietenbed terecht gekomen. Tijdens het wieden viel deze op met zijn tekening met groen-wit-zwart met oranje - de verbazing ruim een uur later was groot toen bij terugkijken deze zich had ingesponnen tot pop. Wij hadden heel wat onkruiden gewied - de rups echter ook hard gewerkt: klaar voor de rust en op weg naar zijn metamorfose!

Benieuwd of we deze nog als vlinder mogen aanschouwen!

- Reni -

watergift - wieden - koninginnepage rups (verstopt in de snijbiet)

Pakket inhoud

Deze week
fruitGalia meloen (ES), Nectarine (ES), Appel Natyra (NL)
groente Tuinboon (HK), Knolvenkel (HK), Paksoi (shanghai) (HK), Peulen (HK), Koolrabi (HK), Krop sla (HK), Sugarsnap (HK)
mand volWaspeen (IT), Tuinboon (HK), Bloemkool klein (HK), Sugarsnap ipv kapucijner (HK), Komkommer (HK), Eikebladsla rood (HK), Basilicum (HK), Tuinboon (HK)
Verwacht
fruitAppel Natyra (NL), Fruitsoort 2 ? ( ), Fruitsoort 2 ? ( )
groente Andijvie (krul) (HK), Tuinboon (HK), Prei nieuwe oogst (HK), Spitskool (HK), Komkommer (HK), Eikebladsla rood (HK)
mand volBosbiet (HK), Courgette (HK), Koolrabi (HK), Bosui (HK), Peulen (HK), Sla mix (HK), Little gem/stoofsla (HK)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Ovenschotel met prei, venkel en zachte geitenkaas

2 preien - 50 g roomboter - 250 ml room - 4 venkelknollen - 200 gr geitenkaas (hoeveelheid voor vier personen)

Prei schoonmaken en in grove stukken (ca 7 cm) snijden. Preistukken wassen en naast elkaar in hapjespan leggen. Helft van de boter erover verdelen en afgedekt in 15 min op laag vuur stoven. Tussentijds eenmaal omdraaien en room, zout, peper toevoegen en prei nog 5 min zachtjes laten koken. Intussen oven voorverwarmen op 200°C.Venkel schoonmaken, groen bewaren. Afhankelijk van formaat in 4 tot 8 parten snijden. Venkel in ruim water met zout in 6-8 min beetgaar koken. In vergiet laten uitlekken. Prei, venkel in ovenschaal rangschikken, room erover heen schenken en geitenkaas erboven verkruimelen. Heerlijk bij gebakken aardappel/krieltjes of rijst. Eet lekker!

knolvenkel oogst met ochtend dauw

Gebraden venkel met walnoten - met geblanceerde sugarsnap of peul 😉

500 g venkel - zout - 3 eetl. olie - evt. 2 tl venkelzaad - versgemalen peper - 1 eetl. appeldiksap - 40 g walnoten

Halveer de venkelknollen en snij een stukje uit de harde stro­n­ken. Kook de venkel 5 minuten in water met zout. Giet ze dan af en vang 1/8 liter kookvocht op. Laat de venkel goed uitlek-ken. Verhit de olie in een grote koekenpan, bak de venkel hierin aan en voeg de venkelzaadjes toe. Vermeng het opgevangen kookvocht met zout, peper en appeldiksap, en schenk dit bij de venkel. Laat het drie minuten koken en rooster intussen in een droge koekenpan de walnoten. Verdeel de venkel en de appel-diksapsaus over de borden en strooi de walnoten erover. Serveer met tagliatelle.

Lasagneschotel met paksoi & yoghurt

1 paksoi - 1ui - olie - 6 tot 9 lasagnebladen - 2,5 dl yoghurt - ½ dl slagroom - 1 ei - 2 tenen knoflook, geperst - zout - 2 tl. basilicum - 2 tl. oregano - 100 g oude kaas, geraspt - ½ kopje broodkruimels

Stoof de groente met ui in olie gaar. Klop de yoghurt met room, ei, knoflook, kruidenzout, basilicum en oregano. Neem een ruime schaal en leg er een laagje groente met ui in. Strooi er een beetje geraspte kaas en kruimels over. Leg er een laag lasagneplakken op en schep hierop weer groente. Giet er een scheutje van de yoghurtsaus over, strooi er kaas en kruimels over en leg er weer een laagje lasagne op. Druk de plakken goed aan en leg hierop de rest van de groente, een scheutje saus en kaas met kruimels. Leg de laatste plakken lasagne op het geheel. Druk ze goed aan en giet er de overige saus op. Bestrooi met het laatste restje kaas en kruimels. Zet de schaal ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.

Zomerse citroenrisotto met tuinbonen

1 liter groentebouillon - 50 gr boter - 2 sjalotjes - 300 g risottorijst - 1 glas witte wijn (of droge sherry) - rasp en sap van 1 citroen - 1,5 kg verse tuinbonen (450 gr gedopt) - 50 g pecorinp, geraspt - 2 eetl. blad- of gladde peterselie

Breng de bouillon aan de kook en houd hem warm. Verhit de boter in een pan met dikke bodem en fruit hierin de sjalot. Voeg de rijst toe en bak de korrels 1 minuut mee. Roer goed, zodat alle korrels met boter bedekt zijn en glazig worden. Schenk de witte wijn in de pan en roer tot deze is opgenomen. Herhaal dit met het citroensap. Voeg nu al roerend steeds een scheut hete bouillon toe. Schenk er pas nieuwe bouillon bij als de rijst dreigt droog te vallen. Na een minuut of twintig zal alle bouillon op zijn en de rijst smeuïg en beetgaar. Kook intussen de tuinbonen in ruim water met zout in 8-10 min beetgaar. Giet ze af en roer de tuinbonen met het citroenrasp, de pecorino en de rest van de boter door de risotto. Leg een deksel op de pan, draai het vuur uit en laat de risotto twee minuten staan. Roer als laatste de peterselie erdoor. Proef en breng de risotto op smaak met zout en versgemalen peper.

verpopte rups, het huidje ligt op de bodem

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo