Aardappeloogst van start

Jaren met droge zomers zijn niet nieuw, maar zo lang droog en warm in een tijd waarin zo’n grote hoeveelheid gewassen op het land staan. Naast de porties voor komende weken, alle bewaarteelten voor de pakketten tot in het nieuwe jaar. Veel gewassen rijpen versneld af, waardoor lichtingen in elkaar schuiven (en er weinig van de spreiding in oogst overblijft); de ochtenddauw in combinatie met de warme temperaturen maakt dat de gewassen erg vatbaar worden voor meeldauw als bladschimmel. Om een voorbeeld te noemen: Deze week niet de beoogde snijbiet in het pakket, maar groenselderij. Én nemen we de vrijheid om nu rij op rij zomerboete suikermais in de pakketten te stoppen. En vergis jullie niet: de mogelijkheden zijn legio om deze te verwerken: als kolf in zijn geheel - maar de losse korrels kunnen ook eenvoudig met een mes eraf worden gesneden en in een risotto - soep - op de pizza of in een maaltijdsalade verwerkt worden. Zet een scherp mes op het kontje van de mais en snij de korrels los in de richting van het puntje. Hatsjiekidee...

Bij de pompoenen is er twee weken terug al vroeg in het seizoen een baan uitgeoogst om de beregeningshaspel er door heen te kunnen laten gaan. Het gewas ging op zijn retour door vochtgebrek en juist is met deze zonnekracht de bedekking van het blad nog zo belangrijk omdat anders zonnebrand kan optreden. De pompoenen rijpen met dit weer onder het bladerdek versneld af en volgende week al een keer in het pakket voor jullie - dan met oogst van het land direct in de kist of tas. Kunnen dan zij aan zij naast de suikermais op de barbecue of gril 😉

Alle middagen of blokken van 2 uur die we vrij kunnen plannen op de teamwerkdagen (di-wo-do) zijn we op de aardappelrooier te vinden. Deze week daarvoor ook nog midden in het veld een baan met de hand geraapt omdat dit de mogelijkheid geeft om rond te rijden wat ervoor zorgt dat het rooien eenvoudiger en sneller gaat.

Na de aardappelen gaan we gelijk verder met de pompoenen, hoewel dit jaar waarschijnlijk de oogst naast elkaar zal plaatsvinden.

- Reni -

aardappeloogst (enkele baan wordt met de hand geraapt) - (be)regen(inga)druppels op rode bladkool

Pakket inhoud

Deze week
fruitAppel Delcorf (NL), Druiven Vittoria (IT), Clementines (ZA)
groente Prei (HK), Groenselderij (HK), Andijvie (HK), Peen (HK), Suikermais (HK), Batavia sla rood (of groen) (HK), Peterselie bos (HK)
mand volChinese kool (HK), Bospeen (NL), Zappalito (HK), Koolrabi (HK), Cobraboon (HK), Sla Cateleine (HK), IJsbergsla (HK), Basilicum (HK)
Verwacht
fruitAppel Delcorf (NL), Peer Triump de Vienne, Galia meloen (ES)
groenteRode biet (HK), NZ spinazie of Palmkool ? (HK), Pompoen oranje (HK), Suikermais (HK), Eikeblad sla rood (HK), Little gem (HK), Basilicum (HK), Appel Delcorf (NL)
mand volNZ spinazie (HK), Stengelui (HK), Bloemkool (NL), Groenselderij (HK), Suikermais (HK), Little gem groen (HK), Tomaat cocktail (HK), Basilicum rood (HK)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Nieuw gewas op de Hooge Kamp en komende zaterdag op de kraam: de tomatillo

Je kent vast wel zijn kleine zusje. Die oranje bes, verpakt in een lampionnetje. Licht steevast in de supermarkt rond de feestdagen. Noemen ze kaapse bes en siert menig toetje. We hebben haar grote broer op het land staan: de tomatillo.

De tomatillo is familie van de tomaat. Het is een grote wilde struik rond deze tijd en hangt vol lampionnetjes. De vrucht heeft als ze rijp is een papierachtig omhulsel en daaronder een glad, lichtgroen tot appelgroen kleurig huidje. Als het omhulsel er af is plakt de vrucht een beetje. Spoel ‘m even af onder de kraan. De tomatillo heeft friszuur vruchtvlees, soms met een zweem granny smith smaak.

Het is een veelzijdige vrucht die tomatillo. Je kunt ‘m helemaal rauw in je salade stoppen voor een friszure toevoeging. Lekker bij tomaat, komkommer, verse mais, koolrabi bijvoorbeeld. Dressing er over en klaar is kees.

Je kunt ook doen wat de Mexicanen doen met de tomatillo. Voor hen is het de basis van hun nationale saus, salsa verde.

De tomatillo is buiten de koelkast best een tijd houdbaar. Invriezen is een optie om ze op een later moment voor een salsa verde in te zetten.

Salsa verder met gegrilde tomatillo’s

500gr tomatillo’s in kwarten gesneden - één ui in achtste gesneden - een peper of twee (rood of jalapeño) naar eigen smaak; afhankelijk of je een pittig type bent of juist niet (zaadlijsten eruit als je niet zo van pittig houdt) - 3 tenen knoflook gepeld en in doormidden gesneden - wat koriander blaadjes (optioneel, zaad kan ook in poedervorm) - limoensap (citroensap kan ook maar limoen is lekkerder) - snuf zout.

Leg tomatillo’s, ui, knoflook en peper op een bakplaat onder de grill tot ze licht geblakerd zijn. Laat iets afkoelen en doe ze met de koriander en het zout in de blender of zet de staafmixer erop. Klaar! Heerlijk bij nacho chips, gegrilde of gekookte maiskolven en bij avocado. Ook een lekkere smaakmaker voor in je salade. Past bij heel veel.

Laatste plantingen sla op de volle grond

Salsa verde met rauwe ingrediënten

tomatillo - koriander (blad is het lekkerste maar kan ook met zaad dat je even vijzelt) - komijn (poeder, of zaadjes in de vijzel fijn gestampt) - rauwe ui even afgespoeld - zwarte peper en/ of rode peper - beetje olijfolie extra vergine - evt tomaat.

Bepaal zelf de hoeveelheden. Doe alles in een hoge kom en zet de staafmixer erop. Of gebruik een blender of keukenmachine. Wij zijn benieuwd naar jullie belevenissen met de tomatillo!

Groenselderij ‘au gratin’

1 struik groenselderij - kaassaus: 2 dl melk - 15 gram boter - 15 gram bloem - kaas - peper, zout, nootmuskaat

Snijd de stelen van de groenselderij in grove stukjes. Gebruik het blad niet. Kook de selderij met een bodempje water en wat zout in ong. 30-40 min gaar. Maak een stevige kaassaus. Doe de gekookte groenselderij over in een ovenschaal en giet hierover de kaassaus. Evt. nog wat geraspte kaas erover strooien. Zet de schaal hoog in een hete oven en laat er een lichtbruin korstje op komen.

Variatie: Onderin de ovenschaal een laag gare witte bonen, daarop de groenselderij en de kaassaus.

Arabische andijviesoep met geroosterde paprika’s

2 gele paprika’s – 2 sjalotjes – 2 teentjes knoflook – 750 gr. andijvie – 1 el korianderpoeder – 1 tl komijnpoeder – 1 tl geelwortelpoeder – 8 dl groentebouillon – zout en peper – mespunt chilipoeder

Verwarm de oven voor op 200 graden celsius. Leg de paprikas op een rooster in het midden van de oven en rooster ze in 25 min. gaar. De schil mag hier en daar zwartgeblakerd zijn. Laat ze afdekt 5 min. rusten, pel ze, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in repen.

Bak de sjalotjes en knoflook in een soeppan in de verhitte olie 2 min. zachtjes. Voeg de andijvie toe en laat deze al omscheppend slinken. Voeg de kruiden toe en bak ze 2 min. mee. Voeg de bouillon toe, breng de soep aan de kook en kook ze 8 min. zachtjes door. Pureer de soep met een staafmixer, breng op smaak met zout en peper.

Giet de soep in fleurige soepkommen. Garneer de soep royaal met paprikareepjes en strooi er nog wat chilipoeder over.

Nieuw kuikenleven

Groentequiche met andijvie

4 plakjes bladerdeeg - een kleine krop andijvie - 2 eieren - 100 g blauwe kaas of geitenkaas - 1/2 theel. tijm - zout en peper - olie om in te bakken en om mee in te vetten evt. 150 g cherrytomaatjes

Ontdooi het bladerdeeg. Verwarm de oven voor op 225 graden. Vet een springvorm in en bekleedt deze met bladerdeeg. Naden goed aandrukken. Was en snijd de groenten. Verhit een scheut olie. Voeg de groenten beetje bij beetje toe en laat ze al roerend slinken. Roerbak de groenten een paar minuten en haal ze van het fornuis. Roer de eieren, kaas en tijm erdoor. Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Schep het in de taartvorm en strijk het glad. Ev. tomaatjes wassen, kroontje verwijderen, over de quiche verdelen en half in de groenten drukken. Quiche in 30-35 min. in de oven goudbruin bakken. Lekker met nieuwe aardappels en een salade. De quiche smaakt koud ook lekker.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo