OOGST, OOGST, OOGST ...

Er is een gezegde: Wie zaait, zal oogsten… dit jaar komt kan deze uitgebreid worden naar Wie zaait, beregent, zal oogsten…

maar we zijn hoopvol op de weeromslag die ook hemelvocht brengt in de voorspellingen.

Ondertussen oogsten we volop. Deze week de focus op de aardappeloogst. Met nog een tiental rijen te gaan wordt het realistisch dat we dat einde week afgerond krijgen. Inmiddels hebben we een aardappelkoeling die voller en voller wordt en waar de aardappelen terug gekoeld worden en lang bewaard kunnen worden.

De bewaarkolen groeien als kool en houden we goed in de gaten - graag oogsten we deze in handzame maten. Nog iets doorgroeien en dan is de eerste lichting witte en chinese kool ook klaar voor de versoogst en tevens voor de bewaring. Kortom: volop oogstwerkzaamheden.

Met extra versterking deze week is zelfs op de dinsdag in een twee teams gewerkt - één team op de aardappelrooier en één team in de pompoenen waar al een deel van de pompoensoorten (we hebben wel liefst 12 verschillende rassen) zijn losgesneden. Bij de koffiepauze werden we zelfs verrast met bezoek van oud medewerker Jesse (nu Herenboeren-boer in Soest) die op weg was naar een excursie en alvorens ons een bezoek bracht- leuk! Een paar banen heeft hij als vanouds mee op de rooier gestaan 😉

Deze week nog een nagift van cherry tomaten uit de kas waar we de pakket-klanten ook van mee wilde laten genieten. De houdbare oranje pompoen hebben we zodoende nog een weekje doorgeschoven!

- Reni -

zonnestralen gevangen door water (beregening bij het ochtend gloren)

Pakket inhoud

Deze week
fruitPeer Triump de Vienne, Galia meloen (ES), Appel Delcorf (NL)
groenteRode biet (HK), NZ spinazie (HK), Cherry tomaat bartelly (HK), Suikermais (HK), Sla catalaine/little gem (HK), Little gem groen of rood (HK), Basilicum (HK), , Paksoi (Shanghai) (HK)
mand volStengelui (HK), Bloemkool (NL), Groenselderij (HK), Suikermais (HK), Tomaat cocktail (HK), Basilicum rood (HK), Sla catalaine/little gem (HK), NZ spinazie (HK)
Verwacht
fruitAppel Alkmene (NL), Avocado (PE), Nectarine (ES)
groente Snijboon (HK), Palmkool (HK), Andijvie (krul) (HK), Pompoen oranje (HK), Suikermais ?? (HK), Eikeblad sla groen (HK)
mand volSpekboon (HK), Krulandijvie (HK), Broccoli (NL), Gele courgette (HK), Raddichiio (HK), Slamix (HK), T0matillo (HK), Koriander (NL)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Nieuwzeelandse spinazie

Nieuw-Zeelandse spinazie is een eenjarige eetbare plant uit de ijskruidfamilie. De soort is niet verwant aan spinazie. De plant is aan het einde van de 18e eeuw naar Europa gebracht.

In de tijd dat vollegrondsteelt van gewone bladspinazie niet lukt ivm temperatuur, geeft deze plant (omvang tot ca 1 m2!) de gehele zomer zijn smakelijke blad en toppen. Doorplukken blijft voor volop nieuw mals groen zorgen, nitraatarm en met een volle smaak. In het geheel gestoomd, gehakt geroerbakt of verwerkt in hartige taart of lasagne, eet lekker!

Nieuwzeelandse spinazie op Italiaanse wijze

400-500 g NZ spinazie - een pasta naar keuze - beetje foelie of kruidnagel geraspt - peper en zout - een (varia) aan geraspte Italiaanse kazen

Gebruik van de spinazie al het blad en de koppen, de stelen kunnen ook klein gesneden goed verwerkt worden. De spinazie spoelen en stomen of wie niet op dieet staat kan ze klaarmaken met een beetje boter. Kruiden met peper en zout en een beetje foelie. (dit mag ook kruidnagel zijn). Deegwaren afkoken zoals men gewoonlijk doet. Rasp de Italiaanse kazen. (deze zijn ook te koop in zakjes reeds op voorhand gemalen). Een bechamelsaus maken en er de verschillende kazen indoen. Meng de deegwaren eronder als de saus klaar is. De spinazie afzonderlijk op het bord leggen.

Van: indezoeteninval.blogspot.com

Nieuwzeelandse spinazie met linzen

1 eetlepel olijfolie, 2 uien in ringen, 3 tenen knoflook, fijngehakt, 90 gram bruine linzen, 500 ml water, grote hand vol spinazie, gewassen, zout, komijn, zwarte peper

Verwarm de olie in een grote gietijzeren pan, fruit de ui tot deze begint te kleuren, voeg de knoflook toe. Doe dan de linzen en het water erbij. breng aan de kook en kook voor 10-20 minuten tot de linzen zacht worden. Voeg tenslotte de laatste 5 minuten de fijngehakte spinazie en de komijn erbij. Breng op smaak met vergemalen peper en zeezout.

Jarmo op de aardappelrooier met Alouette oogst - Hamid met mais met extra lange baardgroei (meeldraden)

Gepofte bietjes met knoflookroomkaas 2 personen

1 eetl honing - 2 eetl zonnebloemolie - 4 voorgekookte bietjes - 1 potje roomkaas met knoflook 150 gram - 4 vellen aluminiumfolie - gemalen zwarte peper - zout

De oven voorverwarmen op 200 graden. In een kom de honing, olie, peper en zout mengen tot een marinade. De bietjes door de marinade wentelen en per stuk verpakken in een vel aluminiumfolie. Van de overgebleven marinade 1 eetlepel in het pakketje doen. Geheel 15 minuten in de oven warm laten worden. Pakketjes uit de oven halen en openen, de bietjes in V vorm uitsnijden en de roomkaas verdelen over de bietjes. Pakketjes weer dichtvouwen en terug in de oven doen en deze 10 minuten laten warm worden.

Tarte tatin van biet en rode uienconfituur voor 4 a 5 personen

4 (of meer) flinke rode bieten (6-8 cm doorsnee) met een kaasschaaf of mandoline dunne plakjes (5mm) snijden - 3 à 4 flinke rode uien, in dunne ringen gesneden - olijfolie - balsamico-azijn flinke scheut - rozemarijn - feta - eetlepel bruine suiker - olijfolie deeg of bladerdeeg (zie tekst hieronder over deeg)

Deeg

Je kunt kiezen voor een olijfolie deeg of bladerdeeg. Bij het olijfolie deeg (vind ik lekkerder) heb je een langere oventijd nodig. Dan kan de biet rauw gebruikt worden. Bij gebruik van bladerdeeg moeten de bieten voorgekookt worden.

Olijfolie deeg: voor een vorm van ongeveer 25x40 cm: 125 gr bloem - 125 gr volkoren meel (of totaal 250 gr bloem) - 100 ml water -100 ml olijfolie - zout/peper

Heel makkelijk te maken deeg. Alles bij elkaar doen en met de hand kneden. In 5 seconden heb je een deegbal. Dun uitrollen op een baksheet ter grootte van je vorm + paar cm groter.

Bladerdeeg: Gewenste hoeveelheid plakjes (+- 6) op elkaar leggen en uitrollen tot 1 grote plak.

Verwarm de oven voor op 200° Celsius. Smoor de ringen rode ui in een koekenpan met wat olijfolie, tot ze glazig zijn. Doe er een fikse scheut balsamico-azijn bij en suiker. Roer door en laat nog een tijdje op laag vuur garen, tot het geheel dik is. Dat duurt wel even (half uur of langer), dus begin met het maken van de confituur.Als ze klaar is: vuur uit en wat laten afkoelen.

Snijd de bieten in plakken van ca 1/2 cm dik. Dat is: niet tè dun en niet te dik. Bodem taartvorm of rechthoekig bakblik met bakpapier bekleden. Verspreid losjes de uienconfituur erover. Leg daarop, dakpansgewijs, de plakken rode biet. Bestrooi met peper en rozemarijn. Eventueel een tweede laag biet met peper en rozemarijn. Leg daarover de plak deeg: iets groter dan de taart en dan de randen wat ingestopt.

Bak ongeveer 45 minuten (met olijfoliedeeg) of 30 minuten met bladerdeeg (en voorgekookte biet). Als de taart klaar is: plank of bord op vorm leggen en de boel omkeren. Iets laten afkoelen en feta erover verkruimelen.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo