Melle zijn ronde

Afgelopen zaterdag was het zover, Melle gaat mee de pakketten in Arnhem rijden. Hij was al een keer op de donderdag ronde met Roel meegeweest. En verheugde zich ook op deze!

De pret begon al op de vrijdagmiddag. Naast de normale ronde heeft Melle zijn eigen plan. Hij zoekt twee kartonen dozen bijelkaar en schrijft daar vanalles op. Einde middag is het zover, we pakken de bus in. De bolderkar mag mee om het sjouwwerk te verlichten.

Het lukt ons om redelijk optijd op te staan en van de Hooge Kamp te vertrekken. Melle pakt alle rollen, kisten sjouwen, kisten op de bolderkar, kisten in de bus opruimen, lijsten ophangen. Ondertussen stiekum snoepend van het kropje sla in een van de kartonnen dozen. Met het vorderen van de ronde volgt vaker de vraag: "Wanneer zijn we bij mamma?".

Dan is het zover, we zijn er. De kartonnen dozen gaan op de bolderkar en Melle loopt met forse stappen naar huis. Een enthousiast verhaal bij de twee dozen. Een pakket voor mamma en een voor zichzelf.

- Melle & Saco -

Pakket inhoud

Deze week
fruitAppel Santana (NL), Peer Concorde (NL), Granaatappel (ES), Romanesco
groentePeen (HK), Koolraap (HK), Pompoen oranje (Halloween), Slamix (HK), Romanesco
mand volLange biet (HK), Chinese kool (HK), Broccoli (HK), Zoete bataat (NL), Knolselderij (HK), Catalaine sla (HK), Slamix (HK), Butternut pompoen (HK)
Verwacht
fruitSinaasappel Ruby (ZA), Kakifruit (IT), Appel Santana (NL)
groenteBieten rood (HK) , Savooie kool (HK), Knolvenkel (HK), Spruiten (HK), Acorn pompoen (HK), Slamix/krop sla (HK)
mand volPastinaak (NL), Spitskool (HK), Romanesco (HK), Groenselderij (NL), Puntpaprika (NL), Slamix/veldsla (HK), Knolvenkel (HK)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Haggis - A Tower of Haggis (vegetarische variant), opgediend in de Isles Inn

Koolraap

De laatste jaren is koolraap een beetje uit de gratie geraakt. Ten onterechte, want deze groente is weliswaar eenvoudig, maar een echte lekkernij. De zachte smaak komt het best tot zijn recht als u de groente simpel stooft met een klontje roomboter (± 20 minuten). Het vruchtvlees is oranjegeel en kan met veel kruiden en specerijen worden gecombineerd. Denk aan kerriepoeder, nootmuskaat en verse groene kruiden als salie en tijm.

Haggis en de Isles Inn

Met de koolraap in het pakket ook een recept van het tradionele gerecht uit Schotland: Haggis. En laat Roel, Reni en kinderen nu net in Schotland hun vakantie te hebben genoten!

In de Isles Inn ook van de Towers of Haggis die hier geserveerd werd; de keuze was er uit de traditionele versie Haggis of de vegetarische variant, uiteraard geserveerd met neeps & tatties (koolraap en aardappelen) in puree vorm met een lekkere whiskey saus eroverheen.

Van oorsprong is Haggis het gerecht waarin schapenorganen (veelal lever, longen en het hart) gemengd met wat andere ingrediënten (oa gesneden haver met haggiskruiden als peper, zout en foelie met ook wel aangevuld met rozemarijn, koriander en tijm en runderniervet) verwerkt worden en dan gekookt in een schapenmaag of runderdarm, die overigens veelal niet meegegeten wordt.

Een mooie manier om naast de premium stukken vlees ook de reststukken vlees te verwerken. Daarbij komt dat ze eenvoudig en goedkoop zijn, want vaak ook ondergewaardeerd. Het was daarmee ook wel armeluisvoedsel, zeker met de koolraap en aardappelen erbij. Maar erg voedzaam en door de tijd heen als traditioneel gerecht blijven bestaan en veelal in pubs en ins in verschillende hoedanigheden op de kaart. In de Isles Inn in de vorm van Towers of Haggis (zie foto)

De vegetarische variant was erg smakelijk maar bij navraag naar de ingrediënten kreeg ik terug dat het een geheim van de chef was. Wel werd een tipje van de sluier gelicht met een variëteit aan bonen en zaden.

Tower of Haggis (vegetarische variant)

Maak een puree door kruimige aardappelen te koken met daarbij ook koolraap gesneden in kleine blokjes of stukjes. Deze blijven wat vaster en zichtbaar.

Kook een mengstel van geweekte zwarte boon en kikkererwten met folie (of warm de inhoud van voorgekookte uit blik op, voeg daar geplette haver (grove havermout) aan toe samen pompoenpitten, zonnebloempitten en maak op smaak met peper, zout, en kruiden als rozemarijn, koriander en tijm). Kort met een stamper erdoor zorgt voor een mooie samenhang.

Maak een torentje van de puree door deze in een schaaltje te doen en dan om te keren. De torens bedekken met het mengsel van bonen en zaden, evt nog kort krokant aangebakken.

Serveren met een warme whiskey saus of mosterdsaus eroverheen.

Irisch Stew

200 gr schapepoulet - 500 gr koolraap - 500 gr aardappelen - 3 flinke uien - zout, vleeskruiden, boter

Kruid het vlees met vleeskruiden en zout. Bak de schapepoulet in de boter lichtbruin aan, voeg daarna zoveel water toe, dat het vlees met een deksel op de pan zachtjes gaar kan stoven (ongeveer 1 uur).

Snijd de koolraap, de aardappelen en uien in stukken, voeg deze bij het bijna gare vlees. Eventueel nog wat zout toevoegen. Stoof dan de groenten samen met het vlees gaar, maar pas op dat de aardappelen niet ui telkaar vallen.

Voor het opdienen kunt het vocht nog wat binden.

Rapen gesmoord in sojasaus (Madhur Jaffrey)

1 el zonnebloemolie - 900 g rapen, gschild in blokjes of platte schijven - 3 tl tamari - 1 tl sesamolie - (evt. 1 el poedersuiker - scheutje water)

Verhit de olie op een middelhoge warmtebron. Voeg de rapen toe. Roerbak ze ca 5 min tot de rapen aan alle kanten iets bruin zijn. Smoor ze vervolgens met de tamari en met de deksel op de pan ca. 15 min of tot ze zacht zijn (evt. een scheutje water en el poedersuiker toevoegen). Sprenkel de sesamolie eroverheen, schud de rapen en dien ze op.

Een puur gerecht, lekker met donkere bladgroenten, peulvruchten en rijst.

Hartige broccoli of romanesco-notencake

met dank aan de Hofweb recepten

Voor ongeveer 6 personen, 5 min + 30 min oven

1 (rode) ui in snippers - 100 gr verkruimelde geitenkaas of geraspte oude kaas - 1 tl karwijzaad of komijn in de vijzel fijn wrijven - 1,5 tl korianderzaad in de vijzel fijn wrijven - 200 gr amandelmeel of hazelnotenmeel (je kunt ook hele noten in de keukenmachine tot meel malen), een combi van meel is ook lekker - 50 gr bloem - 1/2 tl bakpoeder - 750 gr broccoli of romanesco in roosjes en vergeet vooral de steel niet (heeft heel veel smaak) in dobbelsteentjes - 6 eieren, losgeklopt - 1/2 chilipepertje of een snuf chilivlokken (of iets anders pittigs) - snuf zout

Zet de oven op 180 graden. Bekleed de bodem en zijkanten van een springvorm (24 cm) met bakpapier en vet die in. Een rechthoekige vorm is ook leuk. Kook de roosjes en de blokjes stengel in 5 minuten beetgaar (eventueel gescheiden koken), giet ze af en spoel onder koud water. Laat uitlekken. Fruit de ui zacht in de olijfolie en voeg de specerijen uit de vijzel toe. Meng het notenmeel met de bloem en het bakpoeder, voeg zout toe en roer de eieren, de gebakken uitjes, de blokjes stengel en driekwart van de kaas erdoor. Giet alles in de springvorm en verdeel de roosjes erop, druk ze ietwat in het beslag. Bestrooi met de rest van de kaas en schuif de cake in de oven. Bak hem ongeveer 30-35 minuten. Serveer met een groene salade erbij.In blokken gesneden ook lekker als borrelhapje.

Romeinse bereiding van broccoli, bloemkool, romanesco
of donkere bladgroenten (bijvoorbeeld boerenkool, palmkool)

Uit: De dikke vegetariër

3-4 el extra vergine olijfolie - 1 el fijngehakte knoflook - 2 gedroogde Spaanse pepers (naar keuze) - zout en versgemalen peper 450 g - broccoli of bloemkool, middelgroot: in roosjes gesneden, stelen geschild en klein gesneden, geblancheerd en koud afgespoeld - geraspte schil en sap van 1 citroen - gehakte peterselie, voor erbij

Doe 2 eetlepels van de olie in een grote hapjespan op matig vuur. Voeg de knoflook en eventueel de Spaanse pepers toe. Blijf roeren tot de knoflook in 1-2 minuten goudkleurig is. Voeg de uitgelekte groente toe en zet het vuur hoog. Bak de groente tot deze bruin begint te worden; roer zo min mogelijk zodat hij niet uit elkaar valt. Voeg de citroenrasp toe en kook het geheel nog circa 2 minuten. Serveer de groente heet of op kamertemperatuur. Roer vlak voor het serveren het citroensap erdoor, druppel er wat olie over en bestrooi met peterselie.

Herfst

Hoewel de temperaturen nog nazomer warm zijn, laten de eerste paddestoelen zich al zien.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo