Groen goud

De naderende omslag in het weer en het team op volle sterkte enthousiasmeert om de tuin winterklaar te maken. Daarbij genieten we nog van volop zonnewarmte en schijn.

Voor het aanwakkeren van de wind heeft Roel de kas geruimd (deze zaterdag de allerlaatste tomaten) en de kas naar zijn winterstaanplaats verrold. Daar mag deze beschutting en versterking van de zonnewarmte bieden voor de reeds uitgeplante winterpostelein en veldsla.

De knolselderij oogst is naar binnen gehaald, bonenstaken en draad & palen worden geruimd, de eerste zaaidahlia’s zijn binnengehaald, de (aller)laatste bloemen geoogst. Roel heeft een perceel ingezaaid met triticale wintererwt - een groenbemester die als gewas in het voorjaar hoog/groot mag uitgroeien voordat deze als voeding mag dienen voor het bodemleven en de winterkolen die hierna volgen op dit stuk tuin. Dat is rijkdom: groen goud dus.

Volgende week pakken we door met het binnenhalen van de oogst en starten we met de oogst van de winterpeen.

- Reni -

inzaaien mengsel triticale/wintererwt als groenbemester

Pakket inhoud

Deze week
fruitSinaasappel Ruby (ZA), Kakifruit (IT), Appel Santana (NL)
groenteBieten rood (HK) , Knolvenkel (of wortelpeterselie) (HK), Spruiten (HK), Veldsla (HK), Broccoli (HK)
mand volPastinaak (NL), Spitskool (HK), Romanesco (HK), Groenselderij (NL), Puntpaprika (NL), Veldsla (HK), Spruiten (HK)
Verwacht
fruitAppel Pinova (NL), Peer Concorde (NL), Clementines (ES)
groente Prei (HK), Savooie kool (HK), Knolselderij (HK), Witlof ? ((NL), Veldsla/slamix (HK)
mand volChioggia biet (HK), Courgette (HK), Broccoli (HK), Prei (HK), Kastanje champignons (NL), Boerenkool (HK), Slamix (HK), Koolrabi (NL)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Gegratineerde spruitenstamppot

Heerlijk romige stamppot dankzij de kaas en de knolselderij. Zelfs als je niet van spruiten houdt, moet je dit gewoon eens proberen.

500 gr iets kruimige aardappelen - 500 gr knolselderij - 700 gr spruiten - 100 gr jong belegen kaas - 1 teen knoflook - 100 gr chorizo pamplona (of rooktofu) - 3 tl gemalen laurier - 25 gr ongezouten roomboter - 100 ml melk - 50 gr paneermeel (japans: panko)

Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de aardappelen en knolselderij en snijd in gelijke stukken. Kook samen in een ruime pan water met zout in 20 min. gaar.

Maak ondertussen de spruiten schoon, halveer ze en stoom in een stoommand of -pan in 6 min. beetgaar. Rasp ondertussen de kaas en snijd de knoflook fijn. Snijd de chorizo in stukjes. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de chorizo in 4 min. krokant. Voeg de knoflook en laurier toe en bak 2 min. mee op laag vuur. Giet de aardappelen en knolselderij af en doe terug in de pan. Voeg de spruiten, boter, melk en chorizo toe en stamp tot puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de stamppot over de ingevette ovenschaal. Meng de kaas met de panko en strooi over de stamppot. Bak ca. 30 min. in het midden van de oven tot de kaas goudbruin is.

Variatietip: Geen panko in huis? Je kunt ook 2 sneetjes geroosterd brood fijnmalen en door de kaas mengen.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo