Schuur- inkijkje en spuiten!

Spruiten plukken in de zon, de eerste witlof van het seizoen en heerlijke zoete winterpeen: we zijn gestart om de bewaarpeen binnen te halen. Volgende week de eerste in het pakket; wij rooien gestaag verder…

De koelingen vullen zich meer en neer. In de aardappel- en pompoenopslag ontstaat langzaam wat meer ruimte.

Bij deze ook een inkijkje van een woensdagmiddag (of soms ochtend) waarop we schuur een soort van ronde inpaktafel is: allerlei afweegwerk voor de pakketten maar ook de eerste pakketten zoals het fruit die samengesteld worden.

- Reni -

inzaaien mengsel triticale/wintererwt als groenbemester

Pakket inhoud

Deze week
fruitAppel Topaz (NL), Peer Concorde (NL), Clementines (ES)
groente Prei (HK), Savooie kool (HK), Knolselderij (HK), Witlof (NL), Veldsla/slamix (HK), Broccoli (HK)
mand volChioggia biet (HK), Courgette (HK), Prei (HK), Kastanje champignons (NL), Boerenkool (HK), Slamix (HK), Koolrabi (NL), Broccoli - bimi (HK)
Verwacht
fruitAppel Pinova (NL), Granaatappel (ES) , Clementines (ES)
groente Spitskool (HK), Romanesco bloemkool (HK), Peen (HK), Pompoen sweet dumpling (HK), Andijvie (HK), Veldsla (HK)
mand volKleurenpeen (NL), Paksoi (NL), Groene kool (HK), Witlof (NL), Butternut pompoen (HK), Wortelpeterselie (NL), Winterpostelein (HK)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Spruitjescurry

Deze mild-spicy spruitjescurry met aardappel, komijn, kurkuma en kokosmelk is een Aziatische twist op een echt Hollandse groente: een kneepje limoen en griekse yoghurt, evt. naanbrood maken de maaltijd helemaal af.

2 tl komijnpoeder - nootmuskaat - 1 kardemompeul, geplet - 2 el sesamzaad - 1 el currypoeder of kurkuma - 700 ml kokosmelk - 0,4 dl blanke azijn - sap en rasp van een limoen - sap van een sinaasappel - 2 el gehakte koriander of selderij, en/of 1 el bosui, in fijne ringen - 5 el dikke Griekse yoghurt – naanbrood - 600 g spruitjes, gehalveerd of in partjes - 6 à 8 flinke aardappelen, in grove brunoise - ca. 1,5 dl sterke groentebouillon - 2 gele uien, gesnipperd - zonnebloem- of andere neutrale olie

Verhit een ruime koekenpan of wok op hoog vuur, bak de blokjes aardappel erin en geef ze in een paar minuten een goudgeel kleurtje. Bestrooi met het sesamzaad en de specerijen en rasp er nootmuskaat over, voeg de ui toe, schud goed om en bak tot de aroma’s loskomen. Blus af met azijn.

Voeg dan kokosmelk en bouillon toe tot de aardappel net onderstaat. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat in circa 16 minuten tot saus pruttelen, en de aardappel bijna garen. Voeg het citrussap en de spruitjes toe en laat die in circa 5 minuten beetgaar worden. Controleer af en toe of er nog voldoende vocht in de pan zit. De limoenschil kunt u door de yoghurt mengen of over de curry strooien. Verdeel de curry over borden, schep wat yoghurt in het midden en bestrooi met koriander, selderij en/of bosui. Serveer er de naan bij.

Tarte tatin met prei, knolselderij en mosterd

4 - 6 plakjes diepvriesbladerdeeg, afhankelijk van hoe groot je koekenpan of ronde ovenschaal is, of 1 rol koelvers bladerdeeg (alternatief is olijfolie deeg!)- 250 gr prei, circa 2 flinke preien - 250 gr knolselderij, circa 1/3 van een hele knolselderij, ik had deze nog over - 60 gr boter – zout - 1 eetl grove mosterd - 2 flinke takjes tijm, alleen de blaadjes + extra (rozemarijn kan trouwens ook goed) - 2 volle eetl (circa 30 gr) – kristalsuiker - zwarte peper

Noot: ovenbestendige koekenpan (en ook een ronde quichevorm als je koekenpan niet ovenbestendig is) met een diameter van circa 28 cm Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien als je diepvriesbladerdeeg gebruikt. Snijd de prei in stukjes, zorg dat deze nog even goed gewassen en uitgelekt is zodat er geen zand meer tussen kan zitten. Schil en snijd de knolselderij in kleine blokjes. Verhit een koekenpan en smelt hierin 10 gram boter.

Tip: Als je een ovenbestendige koekenpan hebt, kun je deze straks ook gebruiken voor het bakken van de tarte tatin in de oven. Zo niet, zet dan ook een platte ronde oven- of quicheschaal klaar en vet deze licht in met boter of bakspray.

Voeg de prei en knolselderij toe en bak 5 minuten met een goede snuf zout. Roer op het laatst de mosterd en tijm erdoor en schep over in een kom. Smelt de resterende 50 gram boter in de pan en voeg de suiker toe. Laat dit kort karameliseren en schep de groenten terug in de pan. Verdeel gelijkmatig over de bodem en bak nog 2 minuten, zet dan het vuur uit. Verdeel de plakjes of lap bladerdeeg over de groenten en stop overtollig bladerdeeg (voorzichtig) tussen de groenten en de pan (of ovenschaal als je die gebruikt). Maak met een scherp mesje een paar kleine inkepingen in het bladerdeeg. Zet de ovenbestendige pan (of quichevorm) in de oven en bak deze circa 25 - 30 minuten tot de bovenkant van het bladerdeeg er goed gaar en mooi bruin uitziet. Haal de tarte tatin met prei en knolselderij uit de oven en laat 5 minuten staan. Pak daarna een schaal en plaats die over de pan of quichevorm heen. Draai daarna (met ovenhandschoenen) het bord met de pan in één machtige beweging om. Nu zal je tarte tatin mooi op de schaal liggen. Strooi er nog wat fijngehakte verse tijm en een snufje zwarte peper over en serveer.

Groene kool risotto

1 kleine groene kool - 25 g boter - 2 el. olijfolie - 200 g risottorijst - 800 ml groentebouillon - 1/2 tl vers gemalen nootsmuskaat - 100 g slag-room - 60 g vers geraspte parmezaanse kaas - zout - peper - 150 g dun gesneden gekookte ham

350 g kool afwegen en in fijne repen snijden. Boter en olijfolie in een pan verhitten en de rijst erin glazig stoven. De bouillon erbij gieten en de rijst 15 minuten zachtjes laten garen en daarbij geregeld omroeren. De koolreepjes onder de rijst roeren en met nootmuskaat op smaak brengen. Nog eens 20 minuten zachtjes garen en daarbij de slagroom en eventueel nog iets bouillon toevoegen. De rijst van het vuur halen en 10 minuten laten staan. 50 g parmezaan met de rijst vermengen. De risotto met zout en peper op smaak brengen en met de overige parmezaan bestrooien.

De ham oprollen en rondom de rijst leggen. De ham kan ook in kleine blokjes worden gesneden en met de rijst worden vermengd.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo