Penenparade

Een stukje uit de pen van Mechteld...

Geen groente die zoveel vrije associaties in het veld oplevert als de wortel. Nog nooit een tuinmedewerker gehoord die meldde dat hij een prachtige grijze krullenbol in een bloemkool zag. Of iemand die zich in een wuivend woud met palmen op een onbewoond eiland waande. Op je knieën in een bed met palmkool die al een aantal keren van blad is ontdaan zou je zomaar dit gevoel kunnen krijgen. Ook hebben we nooit iemand horen zeggen dat een romanesco op een wiskundige prent van de kunstenaar Escher leek (noot: onlangs wel nog omschreven door een klantals een wonder der natuur en als een prachtige manifestatie van een spiralende fractal reeks van Fibonacci, meer hierover zie hieronder).

Maar de vormen die een peen kan aannemen leveren eindeloze inspiratie op. Twee dagen in een bed met penen brachten ons de volgende buitenbeentjes: een danseres die nodig moest plassen, een vlechtwerk waar een Genemuider biezenvlechter jaloers op zou zijn. Een peace-teken, een hard wegrennende paar benen. Twee aan elkaar vergroeide wortels lijken op een hart. Twee innig in elkaar verstrengelde wortels ontlokken uitroepen van schattigheid. En dan niet te vergeten de wortels die beter een broekje aan hadden kunnen hebben. Helaas onthouden we jullie deze parade van “afwijkertjes”. We achten ze niet geschikt voor de “tere klantenziel”. Heel af en toe mag er één door om ook jullie wat inspiratie te bieden.

Naast een hoop enthousiasme levert de peen ook een boel culinaire geestdrift op. Je kunt ‘m stampen, grillen, roken (zodanig dat de peen gaat smaken naar een hotdog), karamelliseren in sinaasappelsap, wokken. Rauw is het een lekkere knapperige snack. En zo is de wortel een onmisbaar ingrediënt die je dagelijks kan inzetten.

Wij hebben weer een hoop mooie penen voor jullie binnengehaald.

Eet smakelijk!

- Mechteld -

Meer lezen over de romanesco bloemkool, hierbij een artikel uit het Andijker nieuws.

penen in viervoud

Pakket inhoud

Deze week
fruitAppel Pinova (NL), Granaatappel (ES) , Clementines (ES)
groente Spitskool (HK), Romanesco bloemkool (HK), Peen (HK), Pompoen sweet dumpling (HK), Andijvie (HK), Veldsla (HK)
mand volKleurenpeen (NL), Paksoi (NL), Groene kool (HK), Witlof (NL), Butternut pompoen (HK), Wortelpeterselie (NL), Winterpostelein (HK)
Verwacht
fruitAppel Santana (NL), Navelina (pers) (ES), Kakifruit (IT)
groente Rode biet (HK), Boerenkool (HK), Koolraap (HK), Aardpeer (HK), Spruiten (HK), Veldsla/slamix (HK)
mand volWinterpeen (HK), Spruiten (HK), Romanesco (HK), Oranje pompoen (HK), Knolselderij (HK), Little gem (ES), Veldsla (HK)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Sweet Dumpling pompoen

Deze decoratieve en smakelijke mini-pompoen is roomwit / geel van kleur met donkergroene strepen. Het vruchtvlees is licht oranje, zeer fijn stevig met een zoete noot achtige -kastanje smaak. Voor gebruik in de maaltijd is het niet nodig om hem te schillen, maar dan is het aan te raden om het geheel of de stukken of partjes even van te voren kort te koken of te blancheren. Anders is het beter om de schil eraf te snijden.

Rasp dit pompoentje grof - of snij het in stukjes van 0,5 - 1 cm dik en fruit deze heerlijke pompoenstukjes in een bodem olijfolie waarin je eerst een theelepel gemalen komijn hebt gestrooid. Roer een paar keer flink, en temper dan het vuur. Voeg een scheut sojasaus toe, roer nog x maal, en laat dan, met het deksel erop, je groente in 10 - 15 minuutjes voor als je niet gekookt of geblancheerd hebt vooraf, anders in 5 min. met koken vooraf.

Variatie: Ook lekker in de salade, rauw geraspt, of als gecarameliseerde plakken als vervanging van komkommer. Ook lekker gevuld uit de oven, met bijvoorbeeld gehakt, of bacon / spek en kaas (vooral gorgonzola combineert goed met het zoete van de pompoen) samen met (rode)quinoa!

Romanesco met Notenpaneer

Behalve de koolroosjes heb je nodig: 150 gr walnoten - 3 el paneermeel - 3 el gehakte peterselie - 2 el roomboter om te bakken - zout en vers gemalen nootmuskaat

Hak de walnoten fijn met de “keukenmachine”. Laat het pa­neer­meel en de noten in de wok licht kleuren en schep het in een kom. Verhit de wok, laat de boter uitbruisen en roerbak de Romanesco-roosjes kort. Bestrooi ze met het notenmeng­sel en de peterselie. Schep de kool in een schaal en voeg nog wat nootmuskaat toe. Schik de roosjes Romanesco op een schaal, bestrooi met het noten-paneermengsel en de peter­selie. Rasp er ten slotte nog wat verse muskaatnoot overheen.

Wortels met balsamico

(Voor 2 personen:) 2 dl balsamicoazijn; 400 gr jonge waspeen (of gewone wortels en een keer in de lengte gekliefd); ca. 2 eetl olijfolie; 2 tenen knoflook. gepeld en in dunne plakjes gesneden; zout & peper

Doe de balsamicoazijn in een kleine, zware pan - een sauspan, dus. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat inkoken tot ca. 1 dl siroop. Dit kan plots heel snel gaan. Neem dus af en toe de pan van het vuur en check de siroop of deze goed is: trek een streepje op een koud schoteltje. De siroop moet net als vloeibare honing uitlopen. Klinkt ingewikkeld, is makkelijk. Kook de wortels beetgaar. Afgieten en uitlekken in een zeef. Doe de olijfolie in een pan. Verhit op matig vuur en schep de knoflook erdoor tot ze goudgeel is. Doe 1 - 2 eetl balsamicosiroop erbij, breng op smaak met peper & zout en schep de wortels erdoor.

Worteltagliatelle met Parmezaan en citroenolie

3 flinke winterwortels - 1 grote rode ui - 12 cherrytomaatjes - platte peterselie - 4 el citroensap - 8 el olijfolie extra vergine - 250 gr verse tagliatelle - peper en zout

Was de wortels, tomaatjes en peterselie. Snijd de onder- en bovenkant van de wortel af. Schaaf met een dunschiller over de wortels, totdat je een hele berg wortelslierten hebt. Snijd dunne ringen van de rode ui en halveer de cherrytomaatjes. Hak de peterselie fijn en zet dit met de tomaatjes apart. Zet een pan op met water en een snuf zout, voor de verse pasta.Verhit in een grote hapjespan 3 el olie en fruit zachtjes de rode ui aan. Na twee minuten mogen de wortelslierten erbij. Laat dit lekker even een paar minuten smoren, totdat de wortel wat zachter wordt. Als het te droog dreigt te worden doe je er twee eetlepels water bij. Meng het citroensap met de extra vergine olijfolie en breng op smaak met wat peper. Zet dit klaar voor als de wortel gaar is. Kook nu de verse pasta. Kook dit volgens het recept. Doe de tomaatjes bij de wortel en ui en giet de pasta af. Voeg de pasta toe aan de wortel, ui en tomaatjes. Schep dit goed om, tot de wortel met de tagliatelle is vermengd. Het vuur mag nu uit. Schenk op het laatst de citroenolie bij de worteltagliatelle en roer even door. Rasp voor het uitserveren flink wat Parmezaanse kaas over de worteltagliatelle en maak af met wat blaadjes peterselie.

Veldsla met peer & rode ui

veldsla - rode ui - 1 of 2 zoete stevige peren; dressing : balsamico-azijn - olijfolie - groene kruiden - mayonaise - scheut yoghurt/kwark - peper & zout

De veldsla goed wassen (in toefjes laten), rode ui snijden in halve schijfjes. Een dressing van mayonaise gemengd met yoghurt (of kwark), een scheutje balsamico-azijn (donkere azijn gerijpt op houten vaten, afkomstig uit Modena). De dressing op smaak brengen met groene kruiden, peper en zout.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo