Winteroogst

Nog even en dan staan er nog alleen de winterteelten op het land: herfst en winterprei, boerenkool & palmkool, spruiten, savooie kool en de kas & tunnel met malse groene blaadjes.

Volgende week willen we de laatste twee bedden winterpeen - mooie zaadvaste rodelika - voor de koudeperiode op komst binnenhalen. Tevens zijn de eerste twee bedden veldsla leeg gesneden en arriveert hier nieuw plantgoed voor.

Onderwijl plannen we de komende weken al vooruit - we leveren nog vier weken pakketten uit voor de winterrust na de Kerst. Het laatste pakket een extra grote waarbij we traditiegetrouw twee leveringen bundelen in een dubbel zo groot pakket; samengesteld met zowel goed houdbare groente als verse (blad)groente die de maaltijden rond de kerst kunnen sieren!

Met de oogst die dan (bijna) geheel binnen is op de winterharde gewassen na, breekt nu ook de tijd na om de bevindingen en ervaringen van afgelopen teeltseizoen te verwerken en het teeltplan waar nodig/wenselijk aan te passen. Halverwege december gaan dan al de eerste plantgoedbestellingen naar de plantenkwekerij en is het seizoen 2023 al in voorbereiding gestart.

- Reni -

Winterpostelein!!

Pakket inhoud

Deze week
fruitAppel Santana (NL), Navelina (pers) (ES), Kakifruit (IT)
groenteWinterpostelein (HK), Palmkool (HK), Pompoen oranje (HK), Aardpeer (HK), Spruiten (HK), Veldsla (HK), Pompoen
mand volKleurenpeen (NL), Spruiten (HK), Romanesco (HK), Oranje pompoen (HK), Knolselderij (HK), Little gem (ES), Veldsla (HK)
Verwacht
fruitAppel Topaz (NL), Peer Concorde (HK), Clementines (IT)
groente Prei (HK), Witlof (NL)), Boerenkool (HK), Rode of witte kool (HK), Butternut pompoen (NL), Veldsla/wipo wintermix
mand volVeldsla/wipo wintermix, Lange biet (HK), Veldsla (HK), Raapsteel (NL), Wortelpeterselie (NL), Pompoen Acorn + Sweet Dumpling (HK), Knolvenkel (IT)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Orzo-Risotto met Palmkool en Salie

Risotto heeft de naam reuze lastig te zijn. Dat is misschien waar, maar niet als je een sluiproute neemt :-) Gebruik eens Italiaanse orzo, gemaakt van geslepen tarwekorrels. Orzo is in feite een pasta, maar met de zachte beet en vorm is 'ie een waardige vervanger van officiele risotto rijst. En heel wat minder omslachtig in de keuken! Deze combinatie met palmkool, salie en ricotta geeft een heerlijk romig resultaat.

4 eetll ricotta - 300 gram orzo - 40 gram parmezaanse kaas, geraspt - 250 gram kastanjechampignons - 1 flinke sjalot - 500 gram palmkool - 150 ml witte wijn - 25 gram roomboter - half bosje verse salie - olijfolie - 2 tenen knoflook - zout, peper en bouillon.Was de palmkool en snijd in dunne repen. Snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn. Hak de helft van de blaadjes salie fijn. Snijd de kastanjechampignons in kwarten. Verhit de helft van de roomboter in een hapjespan. Fruit hierin de sjalot, knoflook en gehakte salie drie minuten aan. Blus af met de witte wijn en voeg een scheut groentebouillon toe. Voeg de Orzo toe en laat deze het vocht opnemen. Voeg net als bij een echte risotto in enkele scheuten de rest van de bouillon toe, maar wees gerust: je hoeft niet continue met je neus erboven op te staan om te voorkomen dat het aanbakt 😀

Bak ondertussen de champignons in de rest van de boter bruin en breng op smaak met zout en peper.Voeg als de orzo gaar is de palmkool, geraspte Parmezaan en de ricotta toe. Roer tot de palmkool is geslonken en het geheel een romige massa is. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de risotto met de paddenstoelen en de rest van de salie.

Toscaanse groentesoep met cavola nero

1 flinke rode ui - 2 wortels - 1 theel venkelzaad - 2 tenen knoflook - 1 eetl tomatenpuree - 1 blik cannellini bonen - 1 pastinaak - 1 blik (cherry)tomaten - 300 gram cavolo nero - 600 milliliter groentebouillon (1 pot groenten-knoflook bouillon van de SoepFabriek) - optioneel: pecorino, olijfolie en brood voor serveren

Pel en snijd de ui fijn. Fruit de ui een aantal minuten in wat olie op middelhoog vuur in een soeppan. Voeg vervolgens de (geschraapte en gesneden) wortel en het venkelzaad toe en bak een paar minuten mee. Voeg dan de tomatenpuree en de fijngesneden knoflook toe en bak eventjes mee. Voeg dan de tomaten uit blik, de (afgespoelde en uitgelekte) bonen, geschilde en gesneden pastinaak en de groentebouillon erbij. Was de cavolo nero, verwijder de dikke nerven, snijd de bladeren grof en voeg ook deze toe aan de soep. Laat de soep 20 tot 30 minuten zachtjes koken tot alle groenten gaar zijn en er een dikke maaltijdsoep is ontstaan. Breng de soep naar wens op smaak met zeezout en peper. Serveer de soep eventueel met olijfolie, geraspte pecorino en brood.

Postelein-appel salade

300 gr postelein - 2 appeltjes - 2 el olie - sap van 1 citroen - 1 tl mosterd - kruidenzout - 1 fijn gesnipperd uitje -paar takjes peterselie - 1 tl paprikapoeder

Was de postelein goed en snij het in kleine stukjes. Doe het-zelfde met de appels. Meng de olie met citroensap en voeg mosterd, zout en peterselie toe. Snipper het uitje en doe dit ook in het oliesausje. Schep de postelein, de appels en het sausje door elkaar en strooi er wat paprikapoeder overheen.

Pompoen-aardappel-gratin met salie (4 pers)

800 gram +/- pompoen (geschild) -2 sjalotjes - 3 el boter of olie - 1 el kerriepoeder - stukje gemberwortel (geschild +/- 1 cm) - 800 gram aardappelen - 6-8 blaadjes salie - 3 eieren - 2 dl slagroom - zout, peper - 1 el pijnboompitten - 50 gr geraspte belegen kaas

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Schil de pompoen, verwijder draden en pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snipper de sjalotjes en fruit ze in de boter of olie. Schep de pompoen erbij. Strooi er 1 eetlepel kerriepoe-der over en pers de sinaasappel er boven uit. Rasp de gember en doe dit erbij. Stoof de pompoen in 15 minuten gaar. Schil de aardappels, snij ze in dunne plakken (1/2 cm ) en kook ze 5 minuten. Snij de salie blaadjes in dunne reepjes en roer ze bij de pompoen. Breng de mengsel op smaak met zout en peper.

Klop de eieren los met de room en wat zout en peper. Vet een taartschaal in en rangschik de helft van de aardappelplakjes erin. Schep hierop 4 eetlepels eierroom. Schep het pompoen-mengsel erop, dek dit af met de rest van de aardappelplakjes en schenk de rest van de eierroom erover. Strooi het pijnboom-pitten en de geraspte kaas er over. Zet de schotel midden in de oven en bak het gratin 45 minuten.

Maak je het voor 2 personen dan van alles de helft en neem 2 kleine eieren.

Fettucini met pesto van winterpostelein

200 gr winterpostelein - 4 eetl pijnboompitten - 50 g geraspte Parmezaanse kaas - 2 teentjes knoflook - scheutje extra vergine olijfolie - snufje zout en peper - 300 gr fettucini (brede lintpasta) - 2 eetl kappertjes - extra: keukenmachine

Snijd als de posteleinstelen heel lang zijn een deel weg. Rooster de pijnboompitten lichtbruin. Pureer de postelein (houd een handje achter) met de kaas, knoflook en 2 el pijnboompitten fijn in de keukenmachine. Voeg zoveel olijfolie toe tot een smeuïg mengsel ontstaat en breng op smaak met peper en zout. Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing ‘al dente’. Giet de pasta af en schep er een paar flinke lepels pesto en de kappertjes doorheen. Meng er op het laatst wat rauwe postelein door, schaaf er nog wat Parmezaanse kaas over en bestrooi met de achtergehouden pijnboompitten.

Pompoen en palmkool/savooie kool (ovengerecht)

300 g pompoen (butternut, sweet dumpling, acorn, oranje) in grove brunoise - 100 gram kastanjechampignons, in kwarten - mespunt pimenton (gerookt paprikapoeder, pikant) - 200 gram cavolo nero, taaie middenneven eruit getrokken, in reepjes - 1 flinke hand pistachenoten, grof gebroken - 2 tenen knoflook, fijngehakt - olijfolie

Hak in een ruime ovenschaal de pompoen aan met zoveel olie dat hij glanst, maar niet druipt van het vet. Maal er peper & zout op, meng de knoflook erdoor en zet in een oven van 200 °C.Haal na 15 minuten uit de oven en voeg de paddenstoelen toe. Bestrooi (zuinigjes) met pimentón en zet 5 à 10 minuten terug. Haal er nog een keer uit als de paddenstoelen wat vocht loslaten. Voeg dan de cavolo nero of savooie kool toe. Schenk er nog wat olie over en meng door de groenten. Laat de kool in nog 5 (tot 10) minuten smaakgaar worden. Strooi er op het laatst de pistachenoten over.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo