Snoei, licht en takken
Met de vorst in de grond en koude temperaturen hield het team zich warm met fysiek werk buiten - zagen, snoeien en slepen van takken en bollen hout. In de ochtenden vingen we aan met werkzaamheden rondom de pakketten en markt in de beschutting en warmte van de schuren. Daarna bij voorkeur zo veel mogelijk naar buiten.
Naast de knotwilgen is ook een deel van de bomen opgesnoeid (eiken) en deels omgezaagd (witte abeel) die overhingen over het land van de buren; de witte abeel is een snelgroeiende populierensoort die deels reeds aangetast was door zwammen. De harde ondergrond maakte dat braam en opslag deels geklepeld kon worden zodat de bomen mooi vrij lagen en het werkzaam was om de takken naar eigen land te tillen/slepen. Het resultaat is een grens waar weer het nodige licht door heen valt en een dikke takkenrij waar straks de houtsnipperaar langs zal rijden.
Met de droge periode en de warme temperaturen komt bijna een einde aan de oogst van de winterteelten - volgende week oogsten we de laatste x boerenkool en halen we ook de winterlichting savooie/groene kool naar binnen. Het moment is dan aangebroken om de bovengrondse gewasresten klein te maken met de klepelmaaier en alles op deze manier rijklaar te maken voor het mest rijden.
* * *
Maria Lichtmis
Het is nu merkbaar lichter - en dat vieren we hier op de Hooge Kamp met Maria Lichtmis. wat rondom 2 februari valt, soms eerder - soms later. Het is het feest van het steeds sterker wordende daglicht. Een oud volksgezegde luidt ‘Het wordt lichter; na Kerstmis wordt het daglicht een hazesprong lichter, na nieuwjaar een hertesprong, en met Maria Lichtmis een heel uur.’
Het is een afsluiting van een periode: met het Michaëlsfeest maakten we ons sterk om de donkere tijd binnen te treden; met het Sint Maartensfeest staken we de eerste lichtjes aan; met dit laatste winterfeest blaast Maria het lichtje uit.
Het donkere en bewolkte weer van vorige week maakt dat we het maken van de kleipotjes met kaarsen van Maria Lichtmis naar deze week hebben getild. Nu is het licht er volop - de koude nachten maken dat we het heldere en groeiende licht in intensiteit des te meer waarnemen. Daarnaast leuk dat we een gezamenlijk moment konden vinden om op dinsdagmiddag de kleipotjes te maken. Dit weekend worden deze gevuld met bijenwas en in de schemering verspreid over de Hooge Kamp.
Het feest van Maria Lichtmis werd oorspronkelijk gevierd ter herinnering aan het reinigingsoffer dat Maria in de tempel opdroeg, veertig dagen na de geboorte van Jezus. Het is echter een veel ouder feest (vergelijk het Keltische Imbolc) wat symbool staat voor de schepping van het nieuwe licht door Moeder Aarde; in de midwintertijd houdt zij haar adem in, om vervolgens de natuur, tegen de zwaartekracht in, omhoog te stuwen in de zonnewarmte. Terwijl in ruste, is het leven onder de aarde immers doorgegaan tijdens de wintertijd. Op sommige plaatsen is al volop te zien waar de bollen tevoorschijn komen…
…aan de kleitafel een multiculturele invulling met Hamid die de Perzische zonnegodin Mitra boetseerde van klei 😉
meer lezen: everydaymommyday.com/marialichtmis
- Reni -
week 8 een dubbele levering (23, 24 en 25 februari)
week 9 leveren we NIET (2, 3 en 4 maart)
Pakket inhoud
Deze week | |
fruit | Appel Natyra (NL), Peer Concorde (NL ), Banaan (PE) |
groente | Witlof (NL), Chinese kool (HK), Wortelpeterselie (NL), Regenboogpeen (NL), Groenselderij ? (ES), Sjalot (HK) |
mand vol | Courgette (ES), Regenboogpeen (NL), Witte kool (NL), Prei (HK), Knolvenkel (IT), Groene pompoen (NL), Little gem (ES), Sjalot (HK), Rucola wild (NL) |
Verwacht | |
fruit | Appel Rode Topaz (NL), Sinaasappel Salustiana (ES), Fruitsoort 3 (?) |
groente | Pastinaak (NL), Spitskool ? (ES), Peen (HK), Boerenkool ? (HK), Gele biet (NL), Veldsla ? (HK), Zuurkool (NL) |
mand vol | Gele biet (NL), Wortelpeterselie (NL), Broccoli (ES), Rode kool (HK), Spinazie (IT), Boerenkool ? (HK), Little gem (ES), Aardappelen bak (kg), Veldsla ? (HK) |
Verwachting dubbele pakketten week 8
Er zijn moeilijkheden met de beschikbaarheid van groente o.a. ook ivm koude in landen als Spanje en Italië. De vooruitblik van de pakketten is daarmee onzekerder. Bij deze al wel een voorzichtige inhoud van het dubbele pakket voor wk 8.
Groente dubbel:
Chinese kool - Peen rodelika - Rode Biet - Knolselderij - Aardappelen bak - Flower Sprouts op stam ?? - Prei - Bloemkool ??? - Paprika rood - Kastanje champignons - Zoete bataat - Veldsla - Wintermix??
Snel naar recepten op de website
Witlof
Groen Selderij
Courgette
Pompoen
Paddestoelen, knoflook en sjalotten met citroen ricotta
Beproefd door vrijwilliger Amaranta - recept van Yotam Ottolenghi
2 el olijfolie, plus extra voor ’the finishing touch’ - 60g boter - 24 babysjalotjes, gepeld - 24 teentjes knoflook, gepeld - 2 takjes tijm - 2 kaneelstokjes - 200 g portobello champignons, in kwarten - 250 g kastanjechampignons, in kwarten - 100 g buna-shimeji of boschampignons - lekker snufje chilivlokken - 200 ml groentebouillon - 1¼ theelepel zout - ¼ tl grof gemalen zwarte peper - 100ml Pernod - 5 g dragonblaadjes, gehakt - 10 g bladpeterselie, gehakt - 10 g muntblaadjes, gehakt - 250 gram ricotta - zest van 1 citroen
Verhit de olijfolie en tweederde van de boter in een grote pan en fruit hierin de sjalotjes, knoflookteentjes, tijm en kaneel ongeveer vijf minuten zachtjes, tot de uien zacht beginnen te worden. Voeg de portobello en kastanjechampignons toe, roer goed zodat de champignons de olie opnemen en bak een paar minuten op middelhoog vuur. Voeg de buna-shimeji en chilivlokken toe en bak nog een minuut.
Giet de groentebouillon erbij en laat op hoog vuur 8 tot 10 minuten sudderen, af en toe roeren, tot het vocht bijna is verdwenen en de sjalotten en knoflook gaar zijn. Breng op smaak en giet de Pernod erbij. Laat een minuut of twee koken om de alcohol te laten verdampen en roer dan de resterende boter en alle gehakte kruiden erdoor.
Meng de ricotta met de citroenschil in een kleine kom. Verdeel de warme champignons over vier borden en bedek elke portie met een kwart van het ricottamengsel. Maak af met een scheutje olijfolie.
- eet lekker -
Salade van chinese kool, groenselderij en dadel
300-400 gr chinese kool - 5 stengels groenselderij - ca 8 dadels- 3 (bloed) sinaasappels - olie - mayonaise - groene kruiden - mosterd
Snijdt de chinese kool in fijne reepjes; groenselderij, dadels en 2 sinaasappelen in stukken toevoegen. Maak een dressing van de olijf- of sesamolie, mayonaise en mosterd. Voeg hieraan groene kruiden en sap uit 1 sinaasappel aan toe. Eet lekker!
Witlof/selderijgratin
witlof - groen- of bleekselderij - plakjes spek - crème fraîche - witte wijn (of bouillon) - peper en zout naar smaak.
Halveer een stronk witlof en snij een stengel bleekselderij op dezelfde lengte. Leg ze tegen elkaar aan en rol ze in een plakje spek. Naast elkaar in een lage ovenschaal. Hoeveel je er per persoon wilt hebben mag je zelf bepalen. Meng gelijke delen bouillon en crème fraîche (scheutje witte wijn mag ook) en giet dit over de groente tot het voor 2/3 bedekt is. Deksel of aluminiumfolie erover en in een oven van 200 graden.
Lekker bij aardappelpuree.